8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Øjnene er følsomme, og sygdomme i dem kan hurtigt blive alvorlige. Det er derfor vigtigt at du holder øje med hvordan hundens øjne ser ud, og reagerer hvis du oplever tegn på sygdom – og da det kan være svært at se forskel på ufarlige småproblemer og alvorlige sygdomme, bør du altid tage tegn på sygdom alvorligt

8 tegn på øjenproblemer, som du bør holde øje med

1) Rødme eller puds i øjet

Rødme eller irritation i øjet, evt. med puds eller flåd, ses ved mange forskellige øjenproblemer, blandt andet øjenbetændelser og sår på hornhinden.

2) Sammenknebet øje

Kniber hunden øjet sammen, er det typisk tegn på smerte i øjet. Gør øjet ondt, eller klør det, kan hunden også finde på at gnide med poten omkring øjet eller køre øjet op ad sofaen eller hen ad gulvet.

3) Store eller uens pupiller

Hvis hundens pupiller ikke trækker sig sammen og udvider sig som de plejer, er det tegn på sygdom. Det kan blandt andet ses at pupillerne ikke er lige store, at de ikke trækker sig sammen, når lyspåvirkningen øges, eller at de ikke udvider sig igen, og derfor synes helt små.

4) Hunden bliver lysfølsom

Hvis hundens opførsel tyder på, at den oplever lys som noget ubehageligt, er det tegn på smerte i øjet. Det kan blandt andet ses ved at hunden holder øjet lukket, blinker meget eller kigger væk fra lyset.

5) Forskel på øjenæblerne

Størrelsesforskel på øjenæblerne er et tegn på alvorlig sygdom. Er der størrelsesforskel, kan det blandt andet ses ved at huden omkring det ene øje buler ud, eller at hele øjet syner større.

6) Uigennemsigtig hornhinde

Hvis hundens hornhinde bliver uigennemsigtig, kan det være tegn på sygdom. Den kan fremstå grumset, eller uklar, og det kan være svært at se hunden pupil og iris.

7) Hvidt eller gråt område på hornhinden

Har hunden et sår på hornhinden kan det ses som et hvidt eller gråt område på den ellers klare hornhinde. Større sår kan også ses som udposninger, buler eller lignende på hornhindens strukturer.

8) Blod i øjet

Blod i øjet kan også ses ved en række alvorlige øjenproblemer. Ligeledes bør du reagere hvis du ser sår i øjenkanten, for eksempel ved øjenlågsranden.

Mistænker du, at din hund har problemer med øjet, bør du altid kontakte en dyrlæge

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Video - øjenproblemer

10-03-2021 12:11, af Vivian Birlie

Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her

Har din hund eller kat øjenproblemer, så se her

16-05-2019 08:09, af Vivian Birlie

Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal

Eukanuba World Challenge

13-12-2013 13:24, af Tine Luther
Følg med live, når en udsøgt skare af top-hunde - heriblandt den danske puli Bubbleton Feel The Spirit - dyster ved Eukanuba World Challenge i Florida den kommende weekend.

Sådan gik det i DcH DM

02-10-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ja vi ved godt, at det er over en uge siden, vinderne kunne juble ved DcH DM, men ferier og lignende har gjort, at vi først har billeder og tekst nu. Men bedre sent end aldrig

Modehunde gennem 10 årtier

30-05-2012 12:26, af Tine Luther
Hundemoden skifter med jævne mellemrum. Mange kan huske, da Lassiefilmene gjorde collien populær og da kendisser som Paris Hilton gjorde den lille chihuahua til et ”must have” for mange unge piger. Men hvad sker der, når en race pludselig bliver populær? Det kan man høre mere om på Hundens Dag lørdag den 2. juni i Tivoli Friheden, hvor kan man møde disse og masser af andre, dejlige hunde.

SE BILLEDERNE: Hunde klar til karneval

18-02-2020 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I Brasilien er det snart karnevalstid, og det er ikke kun mennesker, der klædes ud

Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Kelpie er verdens dyreste hund

31-10-2022 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kelpien Capree Eve kan nu kalde sig verdens dyreste hund, efter at være blevet solgt for svimlende 233.000 kroner

4 gode råd: Sådan skaber du en god og tryg jul for dit kæledyr

09-12-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den søde juletid nærmer sig med hastige skridt, hvor mange danskere har tradition for at samles om nærvær, julegodter, forkælelse, gaver og meget mere. Desværre kan flere af julens fristelser dog indebære livsfare for familiens firbenede medlemmer, og chefdyrlæge hos AniCura deler derfor ud af sine bedste tips til at sikre en god og tryg jul for vores kæledyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fuld gang i Roskilde

10-05-2024 18:30, af Anne Cecilie Sohl

Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?