Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpen fødes uden tænder, og i løbet af de første tre til fire uger vokser hvalpens mælketænder frem. Ligesom hos mennesker, er mælketænderne dog ikke blivende. Når hvalpen er mellem fire og seks måneder taber den mælketænderne, og de erstattes af dens blivende tænder.

Tandskiftet fra mælketænder til blivende tænder, kan være forbundet med ubehag for hvalpen, da fremvæksten af de blivende tænder kan være smertefuld og gummerne kan klø. I perioden med tandskift, kan der derfor ses ændringer i hvalpens adfærd.

Smerten kan få hvalpen til at klynke, pive eller hyle, og der kan nogle gange ses blødning fra gummerne. Hvalpen kan også være mere kontaktsøgende, end den plejer at være. De kløende gummer gør, at hvalpen har et øget behov for at tygge i noget, og man kan derfor i en periode opleve, at hvalpen bider mere i ting end den plejer. Det er vigtigt at hvalpen har muligheden for at tygge imens den skifter tænderne, og det er derfor ekstra vigtigt, at den har fornuftige tyggeting til rådighed.  

De fleste tandskift forløber problemfrit, men hos enkelte hunde, kan det ske at nogle af mælketænderne ikke falder ud. Hvis disse tænder får lov til at blive siddende, kan de på sigt give problemer med fejlstilling af en eller flere af de blivende tænder, og der vil ofte være en øget tendens til tandsten omkring den tilbageholdte mælketand. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med hvalpens tandskifte, og sikrer sig at alle mælketænderne falder ud. Sker det ikke, skal man kontakte sin dyrlæge. 

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Når gummerne klør – om mælketænder og tandskift

17-10-2017 13:33, af Astrid Gerd Holtet

Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på? 

Sådan fotograferer du din hvalp

05-01-2014 08:22, af Tine Luther
Grin med over beskrivelsen af, hvordan man som hvalpeejer kæmper med at forevige sin 4–benede ven. Måske kan du genkende dig selv og din hvalp…?

Prins Charles og hertuginde Camilla har adopteret herreløs hvalp

05-10-2012 13:13, af Tine Luther
For en måneds tid siden blev en lille jack russell–hvalp efterladt i en park. I dag bor den under fornemme forhold – den er nemlig blevet royal!

Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

En hvalp og en flaske champagne, tak

30-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommer er ferietid, og hotellerne gør et stort stykke arbejde for at tiltrække gæster. Amerikansk hotel bruger hundehvalpe som trækplaster

Kvinde reddede hvalp – ved at amme den!

11-02-2014 14:45, af Tine Luther
En amerikansk kvinde kunne ikke bære at se en svagelig hvalp, der ikke tog føde til sig, blive dårligere og dårligere. I desperation lagde hun den til brystet og ammede den. Hvalpen overlevede og tager nu flaske. Historien er gået verden over - og folk er forargede, rørte, forundrede... Se videoklip via denne nyhed.

Parforhold: Hvordan enes man om en race

26-01-2022 12:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos den amerikanske kennelklub har man kigget på, hvordan man i en familie bliver enige om, hvilken hunderace, man skal anskaffe sig. I får her en dansk version

Priserne på hunde i England eksploderer

14-08-2020 12:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Storbritannien er søgningen på ”køb en hvalp” mere end fordoblet i coronatiden. Efterspørgslen har resulteret i en voldsom prisstigning på hundehvalpe. Her får du listen over de racer, der er steget mest i pris i Storbritannien

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fuld gang i Roskilde

10-05-2024 18:30, af Anne Cecilie Sohl

Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?