Hunde og hyæner er ikke i familie – alligevel har de sammenfaldende træk

27-08-2013 14:50, af Tine Luther
Hyæner er meget nærmere beslægtet med katten end med hunden. Trods det har hyæne og hund udviklet bl.a. ens kæber og tænder.
Copyright Ridehesten.com
På trods af, at hyæne og hund ikke er i familie, har de udviklet samme kæbeknogler, tandsæt og hårde kranium. Skulle nogen være i tvivl, er det en hyæne på billedet! (Foto: Shutterstock)

Selvom hunde og hyæner kun er meget fjernt beslægtede og slet ikke er udviklet samme sted, har de næsten samme kæber og tænder. Det skyldes, at de gennem 40 millioner hver især har udviklet til et fælles formål, nemlig at knuse store knogler, uden at det kræver særlig meget arbejde. Både hund og hyæne besidder ekstra store tænder, stærke kæbeknogler og hårde kranier. I sin ph.d.-afhandling har biolog Jack Tseng, University of Southern California og Natural History Museum og L.A. County, undersøgt, hvordan to så forskellige arter som hund og hyæne har udviklet fællestræk, selvom arterne er udviklet forskellige steder i verden. Forklaringen på fællestrækkene er såkaldt konvergerende evolution, hvor ikke–beslægtede dyrearter udvikler sammenlignelige træk. Jack Tseng studerede henholdsvis hunds og hyænes udvikling via CT-skanninger af kranier fra såvel nulevende som uddøde hyæner og hunde. Et andet led i undersøgelsen var at opbygge computermodeller af kranierne, så de muskler, der bliver brugt til knogleknusning, kunne studeres. Endelig har han nærstuderet de respektive arters tandstrukturer. Jack Tsengs konklusion lyder, at hundens og hyænens udvikling er sket i samme rækkefølge, fordi de har haft de samme behov for at kunne overleve. Det er således udefrakommende krav til overlevelse, der har bestemt de sammenfaldende træk hos de to arter. Kilde: videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fuld gang i Roskilde

10-05-2024 18:30, af Anne Cecilie Sohl

Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?