Ekspert: Flere behandler hunde som menneskebørn

06-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Et stigende antal danskere betragter sig i højere grad som "kæledyrsforældre” frem for ejere og sætter en ære i at give deres dyr det allerbedste, livet har at tilbyde. Men det, vi mennesker nyder mest i livet, er ikke nødvendigvis det samme som det, din hund sætter pris på. Agria guider, så du undgår at misforstå din hunds behov og retter fokus mod det, den har brug for.

Copyright Ridehesten.com
Humaniseringen af kæledyrene afspejler sig i ”kæledyrsforældrenes” valg og adfærd over for deres firbenede familiemedlemmer, mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring, der fremhæver, at flere og flere investerer betydeligt i deres kæledyrs velvære med bl.a. skræddersyet ernæring, helsetilskud, regelmæssige kiropraktorbehandlinger og luksuriøse plejeprodukter. Foto: AdobeStock

Som med så mange andre trends kommer udtrykket ”Pet Parents”, og det, det afspejler, også direkte fra USA. Her er udtrykket ”kæledyrs-forældre” blevet brugt flittigt igennem de sidste tyve år, mens det er et nyere fænomen i Europa. Her ses bl.a. en stigende tendens blandt danskerne til at betragte kæledyrene som en integreret del af familien:

- Denne kæledyrs-forældrerolle indebærer en dyb følelsesmæssig binding og en oplevelse af et større ansvar for kæledyrets rettigheder, trivsel og sundhed. Vi ser en tydelig udvikling, hvor flere danskere adopterer tanken om at kalde sig "kæledyrsforælder" frem for "ejer", forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef for Agria Dyreforsikring og henviser til en grad af omsorg og et engagement, der ligner forældrerollen over for et barn.

Hun ser helt specifikke ændringer i måden, vi holder hund på i dag. Hvor en hund førhen primært have en brugsfunktion, hvor den var med på jagt og holdt vagt ved hoveddøren, er hunden igennem de sidste 20 år blevet mere og mere personificeret, forklarer hun og peger på, hvordan humaniseringen af kæledyrene afspejler sig i ”kæledyrsforældrenes” valg og adfærd over for deres firbenede familiemedlemmer: Fra skræddersyet ernæring, over helsetilskud, regelmæssige dyrlæge- og kiropraktorbehandlinger til luksuriøse plejeprodukter og tilbehør viser kæledyrsforældre en betydelig investering i deres kæledyrs velvære.

Forveksler hundens behov med vores egne

- Hunde er blevet noget, vi vælger at bruge mange penge på. Vi udstyrer dem med tøj og dundyner, tilbereder deres mad fra bunden og tager dem til dyretelepatører, til hundesvømning, med på hotel eller sender dem i dagpleje, fortæller Lotte Evers. Hun fortsætter:

- Vi oplever desuden en øget opmærksomhed om behovet for sygeforsikring til kæledyr. Det giver god mening, og det er et naturligt skridt for den moderne hundeejer at ønske at sikre deres dyrs velbefindende uden at skulle bekymre sig om økonomiske udfordringer i tilfælde af sygdom eller ulykke. Det er en selvfølge, at vi skal give vores hunde kærlighed, opmærksomhed, aktivering og de bedste betingelser for et godt liv, men det er til gengæld et problem, hvis vi menneskeliggør dem og overfører vores egne behov til dem, understreger hun:

– For det, vi selv sætter pris på i livet, er ikke nødvendigvis det samme, som hunden sætter pris på. Jeg hører ofte folk sige, at de har en forkælet hund og fokuserer på, at hunden ikke selv skal arbejde for føden men i stedet ligger på ryggen i sofaen, bliver overøst med dyrt udstyr, får foderet serveret to gange dagligt og har hundelufter på hver dag.

Kæledyr opfylder vores behov for nærhed

Men det er misforstået, mener Lotte Evers:

- Hunden vil hellere end gerne arbejde for alt lige fra godbidder til aftensmaden, så tvært imod er den forkælede hund nok nærmere den, der får lov at bruge sine sanser, mener Lotte Evers.

- Hunden er stadig rovdyr med medfødte instinkter, som i naturen ville bruge en stor del af dagen på at aktivt at søge føde, og de vil hellere rulle sig i noget dødt i skovbunden end vaskes i mærkevarebalsam med parfume. De fleste hunde drømmer f.eks. om en del mere fysisk og psykisk nærvær, lange ture i varieret terræn, aktiviteter med familien eller fælleslur med en eller flere i familien, understreger Lotte Evers, der hovedsageligt forklarer humaniseringen af vores kæledyr ud fra de nye familiemønstre og en livsstil, der er blevet mindre traditionel:

- De fleste af os har et behov for tilknytning og nære relationer, så ved at få hund - eller kat - kan man få opfyldt sit behov for nærvær og kærlighed. Og det er helt fint, så længe vi ikke forveksler vores kæledyrs behov og deres opfattelse af det gode liv med vores egen, siger Lotte Evers.

Copyright Ridehesten.com
De fleste hunde drømmer om en del mere fysisk og psykisk nærvær, lange ture i varieret terræn og aktivering sammen med familien, mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Foto: AdobeStock

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fuld gang i Roskilde

10-05-2024 18:30, af Anne Cecilie Sohl

Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?