3 gode råd: Undgå problemer mellem børn og hunde

09-08-2022 08:45, af Astrid Holtet

Helt små børn er i øget risiko for at blive bidt af hunde, viser flere studier, men heldigvis er der forholdsregler forældre og hundeejere kan tage, for at undgå sådanne ulykkelige situationer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunde bliver for pressede, og deres signaler bliver overset, kan det i værste fald ende med at de bider i et forsøg på at komme ud af en ubehagelig eller utryg situation – og især helt små børn er i øget risiko for at blive bidt af hunde, viser studier. Bidskader kan være farlige og traumatiserende for børnene, og vil i mange tilfælde ende med at hunden aflives. Der er heldigvis flere ting både for forældre og ejere kan gøre for at undgå at det ender så vidt.

1) Lad ikke barnet gå hen til en sovende hvilende hund

En undersøgelse lavet af et amerikansk forskerhold fra University of Pennsylvania har vist, at børn under syv år oftest bliver bidt i forbindelse med at børnene tager kontakt til hunde, der ligger og hviler sig. Det kan formentlig skyldes at de forskrækkes, eller at de ikke så let kan komme væk fra den ubehagelige situation.

2) Vær opmærksom omkring alle hunde – også hunde, der kender barnet godt

Alle hunden kan potentielt bide, og børn ved ikke altid hvordan de skal omgås hunde – også selvom det drejer sig om hunde de kender.

Forældre og hundeejere har ofte en tendens til at være mere forsigtige med interaktion mellem børn og hunde, når hunden og barnet ikke kender hinanden. Studiet fra Pennsylvania viste at op til 72% af bidskader på børn sker, hvor hund og barn er vant til hinanden – og ser man på børn fra nul til to år, så er det helt oppe på 88% af tilfældene.

Det sker formentlig ikke kun fordi børn generelt bruger mere tid sammen med hunde de kender. Et andet studie af en amerikansk-canadisk forskergruppe har vist, at forældre har en mindre tendens til at blande sig når de ser potentielt risikable situationer mellem børn og hunde, hvis barnet og hunden ikke er fremmede for hinanden.

3) Antag ikke at en stille hund altid er glad og veltilpas

De signaler hunde bruger til at vise at de føler sig pressede og har brug for mere plads, kan være subtile og kan let overses, hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter. Et tyrkisk studie har vist. at mennesker har en tendens til tro at hunde er afslappede, når de er i kontakt børn, på trods af at de viser tegn på usikkerhed eller angst – og desværre gælder denne tendens til at fejltolke hundens sindstilstand ikke kun folk der ikke selv har hund – det sker lige så ofte for hundeejere.

Læs også

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Hundens sikre sommer: 8 tips fra dyrlæge

20-04-2023 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Børn kan ikke altid se hvis hunde er bange

24-05-2022 12:05, af Astrid Gerd Holtet

At kunne aflæse hundes kropssprog er afgørende for at man kan omgås dem sikkert, men interviews med børn i alderen fra fire til fjorten år, peger på at børn kan have svært ved at se, når en hund er bange – og der kan lede dem ud i potentielt farlige situationer   

Nyt studie: Hvad motiverer børn til at hjælpe hunde

24-01-2023 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et amerikansk studie har man undersøgt, hvilke faktorer der får helt små børn til at hjælpe hunde i konkrete situationer

Færre fødevareallergier hos børn forbindes med kæledyr

27-01-2024 10:09, af Anne Cecilie Sohl

Er du vokset op med kæledyr i hjemmet? Eller havde du kæledyr, mens dit barn lå i maven eller var spæd? Så har dit barn muligvis færre fødevareallergier end de børn der ikke tidligt blev eksponeret for f.eks. en hund eller kat.

Bag hundekiks med børnene

18-03-2020 15:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når du nu alligevel måske går hjemme med børn og hunde, hvorfor så ikke lave noget, som alle kan have glæde af

Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 18:54, af Anne Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

En hund er bedre end søskende

04-01-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra University of Cambridge viser, at børn har flere fordele ved at have en hund end ved at have søskende. 

Kastanjer er giftige for hunde

27-09-2021 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen og Astrid Gerd Holtet

Efteråret er godt i gang, og kastanjerne rammer jorden. De er sjove for børn, men giftige for hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.