Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når en hund kommer til skade, og der går hul på et blodkar, igangsættes en kaskade af reaktioner, der tilsammen får blodets blodplader til at klumpe sig sammen. Det får blodet til at størkne og blødningen standses. Ud over blodpladerne, involverer denne proces en lang række proteiner, der er nødvendige for at størkningen kan finde sted. Det er livsvigtigt for hunden at blødninger kan standse, og sker der fejl et sted i den komplicererede størkningsproces, vil hunden være i risiko for at forbløde.

Når hunden mangler Von Willebrand faktor

En af de fejl, der kan opstå, er mangel på et bestemt protein, der indgår i størkningen. Dette protein kaldes Von Willebrand faktor, og er opkaldet efter den læge, der i starten af 1900-tallet opdagede sygdommen hos mennesker. Von Willebrand’s sygdom er den mest almindelige blødersygdom hos mennesker i Danmark.

Man har senere fundet ud af, at hunden også kan mangle samme protein, og dermed også have Von Willebrand’s sygdom. 

Flere forskellige typer af Von Willebrand’s sygdom

Der findes flere forskellige typer af Von Willebrand’s sygdom, og der er forskel på hvor alvorlige de er.

Ved den mildeste form, også kaldet type I, danner hunden noget, men ikke nok, af proteinet Von Willebrand faktor. Det betyder at blodet kan størkne, men ikke så hurtigt og effektivt, som i den raske hund. Ved type II er blodets evne til at størkne ligeledes forringet, men her skyldes det ikke mangel på Von Willebrand faktor, men en ændring i proteinets form, der gør det mindre effektivt. I den tredje og mest alvorlige form, type III, mangler hunden helt Von Willebrand faktor, og det medfører udtalte blødningstendenser.

Symptomer på Von Willebrand’s sygdom

Nogle af de mest almindelige symptomer på Von Willebrand’s sygdom hos hunde er forbundet med en øget blødningstendens. Man kan eksempelvis opleve, at blødninger er lang tid om at stoppe, hvis hunden kommer til skade eller bliver operereret.

Hos alle hunde, sker der løbende småskader på blodkarrene, som lukkes inden de bliver synlige. Hos en hund med Von Willebrand’s sygdom, vil disse spontane blødninger kunne ses som blodudtrækninger i blandt andet huden eller på hundens tandkød.

Graden af symptomerne vil afhænge af hvilken type af sygdommen hunden har.

Diagnosen kan stilles ved at sende en blodprøve til et laboratorium, hvor man kan måle det nøjagtige niveau af Von Willebrand faktor.

Fremtiden med Von Willebrand’s sygdom

Fremtidsudsigterne for en hund med Von Willebrand’s sygdom afhænger af hvilken type af sygdommen hunden har. Hunde med type I og type II kan leve fint og uden udtalte problemer. Har hunden derimod type III, er al skade forbundet med stor risiko.

Von Willebrand’s sygdom er arvelig og er især tilstede hos visse racer. Der ses blandt andet en øget tendens til sygdommen hos dobermann, kooikerhondje og tysk ruhår. Hos nogle racer er der krav om test for sygdommen i forbindelse med avl.

Mistænker du, at din hund kunne have Von Willebrand’s sygdom, bør du kontakte din dyrlæge

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

2 dage med vuf i Hillerød

28-05-2018 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I november er der premiere på et helt nyt hundetiltag i FrederiksborgCentret i Hillerød. D. 17-18. november inviteres alle hundeelskere nemlig indenfor til den helt nye Alt til Hund messe, som afvikles sammen med DogCoach.dk

Lea Nor: Kiddo blev min healer

14-11-2019 12:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Lea Nor anskaffede sig en border collie var planen, at de skulle konkurrere sammen. Kiddo var dog en helt anden slags hund, og det har sat spor i Lea Nor

Forsvundet hund fundet i bilvrag hos politiet

02-02-2014 08:39, af Tine Luther
I en uge var den lille blandingstæve Runa savnet efter en trafikulykke i Sverige. Nu er hun fundet i bilvraget, som var anbragt hos politiet

Reddede sin hund fra flammehav

23-01-2013 14:12, af Tine Luther
Heltegerning eller dumdristighed? Efter at have reddet sig selv ud af sit brændende hus gik en amerikansk mand tilbage i flammehelvedet for også at redde sin hund ud. Han lykkedes med sit forehavende, men blev selv temmelig alvorligt forbrændt.

Hund sad fast – helt fast

16-11-2014 12:14, af Tine Luther
En chilensk hund havde haft hunden lidt for langt fremme – og den slags kan have konsekvenser! Heldigvis kom redningsfolk til… Se videoen via denne nyhed.

Forgiftninger hos hunde – hvad skal du gøre?

04-02-2018 10:55, af Astrid Gerd Holtet

Der findes en række ting, der er giftige for hunde og som kan være livsfarlige for dem at indtage – vi ser lidt på nogle af de mest almindelige forgiftninger og på, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude

Fra bladet: Er udstationering noget for dig?

19-04-2021 11:56, af Anne Orholt, DKK

Ikke alle hunde egner sig til livet som hund i en større flok. Men det er heller ikke alle hunde, der egner sig til livet som udstationeringshund. Ligesom livet som udstationeringsvært – eller opdrætter, der udstationerer hunde – heller ikke er for alle. Her kan du læse, hvad du skal overveje, inden du kaster dig ud i ”Projekt udstationeringshund”

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.