Usædvanligt dyrehospital med buddhistisk indretning

16-01-2012 13:53, af Tine Luther
Et besøg hos dyrlægen kan virke stressende på både dyr og ejer. Derfor er det nye dyrehospital i Nordsjælland blevet indrettet efter buddhistisk mønster i kombination med malerier, pejs, sorg-rum og mindelund. En opbygning, der næppe findes magen til i Danmark eller i udlandet.

At træde ind i Nordkystens Dyrehospital i Helsingør er som at besøge et velværecenter. Et imponerende, buddhistisk relief med indbygget vandfald tager imod klienterne i et stort åbent rum udsmykket med malerier og skilderier. I den ene ende af lokalet findes ventepladser, der er udført som små, separate båse med plads til både klienten og hunden. I den anden ende er opført en lille stue til katte-ejere, som her kan sidde i lænestol eller slænge sig i rokoko-sofaen, mens ilden knitrer i pejsen, og lyset fra lysekronen danner et beroligende skær. Mindelund Et lille afsnit af lokalet er forbeholdt noget så usædvanligt som en mindelund. Her kan familien tænde et lys, sætte det ned i sandet og lade tankerne dvæle ved det mistede kæledyr. Og børnene kan lave en tegning af dyret på en natursten eller skrive et lille farvelbrev. Freden og harmonien brydes kun af det rislende vand, der udspringer fra endnu et karakteristisk, buddhistisk monument, der danner rammen om mindelunden. Den usædvanlige indretning stopper ikke her. For dyrlæge Mogens Hansen har valgt at føre trygheden og nærværet helt ind til konsultationslokalerne. Hvem har eksempelvis før oplevet et konsultationslokale kun forbeholdt katte-ejere, og hvor udsmykningen emner af kattefigurer og kattebilleder? Og ditto i hunde-konsultationen. Sørgerum Alle har vist prøvet at få aflivet sit kæledyr i kolde og kliniske omgivelser opbygget af fliser og stål. Sådan foregår det slet ikke på Nordkystens Dyrehospital. Her aflives dyr i et værelse, der nærmest minder om stuen derhjemme. Først taler dyrlægen med klienten, og når tiden er inde, aflives kæledyret, mens det ligger på sofaen eller hos ejeren. Og efterfølgende kan klienten her sidde alene og tage afsked med stille musik i baggrunden. - Der er meget alvorlige følelser med, når et dyr skal aflives. Selv for en erfaren dyrlæge som mig er det umuligt ikke at blive påvirket af den oprigtige sorg, som præger situationen. Det er meget privat og intimt, og vi mener, at både familien og dyret har krav på at have al nødvendig tid imens og bagefter i uforstyrrethed, siger Mogens Hansen. Inspireret af Thailand og Indien At det blev den buddhistiske stil, der flyttede ind på Nordkystens Dyrehospital, har sin helt egen historie: - Jeg har i mange år været involveret i projekter for gadehunde i Thailand og i tibetanske områder i Indien og har rejst meget derude og på den måde taget mere end et strejf af kulturen og den buddhistiske etik med hjem. Ikke for at skabe et "religiøst" dyrehospital, men ganske enkelt fordi det buddhistiske er en livsstil, der har med harmoni og varme at gøre. Og den har jeg i mange år drømt om at overføre til mit hospital – og nu er den gået i opfyldelse, fortæller Mogens Hansen.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tyve, vogt jer! Lulu er i byen

22-06-2019 11:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lulu er en af de racer, der ikke findes så mange af i Danmark. Hun er en polski owczarek podhalanski, en race, der findes cirka 30 af i landet

 

Rørende gensynsglæde ved Ring 7

23-06-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som opdrætter er det altid lidt svært at give sine hvalpe videre. Det er det også for Kate Frederiksen, der har opdrættet groenendael siden starten af 90’erne. I Vejen mødte hun en af sine hvalpe

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

12-06-2019 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 km/t kan en lille hund på 6 kg ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kg.

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Shyloch Statement gjorde det igen

22-06-2019 18:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Norske Helge Kvivesen og hans Shyloch Statement tog for anden dag i træk BIS 1 i Vejen

28 dygtige juniorhandlere

23-06-2019 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag stillede hele 28 juniorhandlere til start ved konkurrencen, der blev en svær opgave for den australske dommer

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Anklage: Betjent angreb kollega med hund

18-06-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En betjent i Københavns Politi er under mistanke for at have udsat en kollega for et hundebid, viser aktindsigt fra Rigspolitiet