Tips og tricks – når hunden er rastløs

04-01-2017 14:26, af Kasper Larsson
Nogle hunde har svært ved at finde hvile, hvis ikke der lige sker noget spændende, og de har svært ved at vente på, at deres familie tager initiativ til den næste gåtur
Copyright Ridehesten.com
Racen kan have meget at gøre med rastløshed. Derfor er det vigtigt, at hundene stimuleres både fysisk og mentalt. (Modelfoto: Shutterstock)

Det kan give selv den mest tålmodige ejer grå hår på hovedet, når hunden konstant forsøger at få opmærksomhed ved piben, uro og aktiviteter. ”Læg dig ned”, ”slap så af” og ”hold så op med det piberi” er typiske sætninger fra irritable ejere til en rastløs hund. Det handler om aktivering Der er stor forskel på de enkelte racers tendens til at udvikle rastløshed i hverdagen. Rolige racer som newfoundlænderen kunne ikke drømme om at noget af den daglige afslapningstid på at være rastløs, hvorimod en border collie hurtigt ville løbe op og ned af væggene. Racens medfødte stressniveau er dermed afgørende for, om hunden har tendens til at udvikle adfærden i dagligdagen. Jo mere arbejdende og aktiv racen er fremavlet til at være, jo vigtigere er det at aktivere den korrekt i forhold til dens arbejdsegenskaber. Vores hunde har brug for korrekt aktivering, der skal bestå af både fysisk og mental motion; eventuelt indlæring af nye øvelser, sportræning, apportering og andre opgaver, der sætter gang i hundens små grå – dagligt! Uønsket indlæring Hunde er formidable til at lære nye ting. Desværre drejer det sig ikke udelukkende de ting, vi ønsker at lære dem – det gælder også uhensigtsmæssig adfærd. Og i de fleste tilfælde kan ejeren faktisk takke sig selv for den uønskede adfærd. Allerede fra hvalp har mange hunde oplevet, at de er blevet beroliget når de er blevet rastløse, for eksempel ved at puffe med snuden eller poten for kontakt, følge ejeren rundt i hele huset (selv på toilettet), pive for opmærksomhed og bede om at komme ud og ind og ud og ind af havedøren i ét væk – og dermed har de indlært adfærden – den har nemlig givet kontant afregning. Ignorér og forstærk Der er kun én måde at komme rastløsheden til livs på: ignorér den uønskede adfærd og forstærk den ønskede. Så længe hundens motivation for adfærden er at få kontakt med sin ejer, står du som ejer med gode kort på hånden. Opnår hunden ikke kontakt ved adfærden, vil adfærden med tiden udslukkes. Hunden skal selvfølgelig stadig have kontakt og masser af samvær, men det skal ske, når hunden udviser en ønsket adfærd. Kig på hunden og spørg dig selv; har min hund en ønsket adfærd lige nu? Forholder den sig i ro, må svaret være ja, og så kan du roligt belønne hunden og have roligt samvær og kontakt. God og tålmodig træning!

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.