Sygdommen bag vaccinationen – Smitsom leverbetændelse

13-10-2017 16:26, af Astrid Gerd Holtet

Smitsom leverbetændelse er én af de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod, men hvad er det egentlig for en sygdom? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Smitsom leverbetændelse er en sygdom, som forårsages af en virus. Den kan ramme alle hunde, men hvalpe, der smittes, bliver oftest mere syge end de voksne hunde.  Virussen udskilles i kropsvæsker, og derfor kan hunde smittes med leverbetændelsen, hvis de kommer i kontakt med eksempelvis urin, spyt eller afføring fra en syg hund. Smitten kan overleve i omgivelserne i lang tid, og derfor kan hunde også smittes, hvis de færdes i områder med smittede hunde. Da de fleste danske hunde vaccineres mod sygdommen, er sygdommen heldigvis forholdsvis sjælden.

Sygdommen kan give en lang række forskellige symptomer, lige fra milde luftvejsproblemer til alvorlige forløb med dødelig udgang. Symptomer kan blandt andet være feber, sløvhed, nedstemthed, blødninger, blege eller gule limhinder (gulsot), mavesmerter, diarré og opkast. Hos drægtige tæver, kan virussen give dødfødte hvalpe, selvom tæven ikke selv viser symptomer på sygdommen.  

Der findes ingen helbredende behandling for de hunde, der bliver syge, og hundens krop må derfor selv bekæmpe sygdommen. For at hjælpe de syge hunde, bliver de oftest indlagt og givet støttende behandling, som eksempelvis væske direkte ind i blodårene, smertebehandling og eventuelt også blodtransfusion.

Har man konstateret smitsom leverbetændelse, bør omgivelserne desinficeres grundigt med et middel, der kan dræbe virussen. I et udendørsmiljø kan denne desinficering være nærmest umulig at udføre fuldstændigt, og der vil derfor altid være en risiko for at smitten ligger i miljøet i lang tid. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge 

Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på herpesvirus.

Læs også

Danmarks største dyrehospital omdannes til henvisningshospital

24-02-2022 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 1. marts 2022 overgår AniCura Københavns Dyrehospital til kun at modtage henvisningspatienter samt akut syge og tilskadekomne kæledyr. Det betyder, at der fra marts ikke længere tilbydes forebyggende behandlinger såsom vaccination, neutralisering og tandbehandling på dyreklinikken

Rabies hos hunde

17-09-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen

Fra Magasinet HUNDEN: Vaccination og titertest

30-10-2020 18:00, af Lise Bang Hansen

Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.

GUIDE: Tjek din hunds sundhed

09-01-2021 10:45, af Astrid Holtet

Seks tips til hvordan du holder øje med at din hund er sund og rask

Børn med hund har mindre sandsynlighed for astma

03-03-2018 15:08, af Astrid Gerd Holtet

Et stort svensk studie peger på at børn, der vokser op med hund, har mindre sandsynlighed for at udvikle astma

Hundeejerens forhold til motion påvirker hundens sundhed

31-07-2022 09:40, af Astrid Gerd Holtet

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig

Hunde og sundhed i Aftenshowet på DR1

22-03-2011 13:10, af Anne Kristine Tollestrup
I aften, tirsdag, gæster Lise Lotte Christensen endnu en gang studiet med en masse dejlige hunde for at fortælle om sundhed og hundeejere.

Tilstoppede analkirtler

14-07-2017 10:56, af Anne Ekenberg

Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.

Stress kan ses i pelsen

02-08-2017 13:22, af Anne Ekenberg

Det er velkendt, at husdyr er godt for menneskets sundhed. Men hvordan har vores hunde det med os? Det undersøgte et forskerteam ved Linköpings Universitet ved at måle mængden af stresshormonet kortisol, som blev lagret i pelshårene.

Nu skal kæledyrenes smil tjekkes

10-06-2013 09:22, af Tine Luther
Hvor stort et smil har dit kæledyr? Dyrlægehuset Kolding har indført en smiley-ordning for at sætte fokus på sundhed og hygiejne i tænder og mund hos de firebenede.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.