Sygdommen bag vaccinationen – Herpesvirus

16-10-2017 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Herpesvirus er en af årsagerne til tidlig hvalpedødelighed, og der findes ingen behandling for sygdommen – så hvordan kan den undgås? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Herpesvirus er en forholdsvis ufarlig sygdom hos den voksne hund, med milde symptomer som hoste og næseflåd eller små blødninger i kønsorganernes slimhinder. Hos nyfødte hvalpe er den derimod næsten altid dødelig, oftest inden for få timer efter fødslen. Hos den nyfødte hvalp ses der symptomer som nedstemthed, nedsat dielyst, piben, skrigen og uro. Der kan også ses ubehag når den trykkes på maven, flåd fra næsen, kramper eller blødninger og blistre i slimhinderne.

Smitten kan ske ved parring, gennem spyt og tårevæske eller fra tæven til de ufødte hvalpe. Voksne hunde smittes oftest når deres immunforsvar er svækket, som for eksempel under drægtighed eller hvis de er stressede, eksempelvis i forbindelse med kennelophold, stævner eller udstillinger. Hos den voksne hund forsvinder symptomerne oftest hurtigt, og i nogle tilfælde ses de slet ikke. Efterfølgende kan smitten dog lægge sig i hundens celler, og sygdommen kan bryde frem, hvis hundens immunforsvar igen bliver svækket. Smittede hunde, der ikke viser symptomer, kan stadig smitte andre hunde som de kommer i kontakt med.

Der er ingen helbredende behandling, og hos hvalpene kan man kun forsøge at hjælpe dem gennem sygdommen ved støttende tiltag. Det kan være varme (39 grader celsius), væskebehandling og behandling af tilstødende bakterieinfektion med antibiotika. Derudover kan man støtte hvalpens immunforsvar gennem en særlig behandling, hvor man tilfører antistoffer (del af immunforsvaret) mod sygdommen fra en donor. Voksne hunde har sjældent brug for behandling, hvis de bliver syge.

Det er muligt at vaccinere mod herpes, og dette kan gøres hvis man ønsker hvalpe. Det kræver én vaccination omkring parringen, og igen én i de sidste uger af drægtigheden. Vaccinationen holder kun i omkring tre måneder og revaccination ved hver drægtighed er derfor nødvendig. Hvis tæven opnår beskyttelse gennem vaccination, kan hun videregive denne beskyttelse til hvalpene gennem råmælken, så de er beskyttet mod sygdommen i de første kritiske uger af deres liv.   

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge 

Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på borreliose. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.