Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Borreliose skyldes en infektion med borrelia-bakterien. Sygdommen kan smitte til både mennesker og hunde, og uden behandling kan den være dødelig.

Smitten findes i naturen i vilde dyr som mus, rådyr, pindsvin og fugle, og den spredes over geografiske områder ved at dyrene bevæger sig rundt. Når skovflåten - en lille mide, der lever i de danske skove – bider dyrene for at suge blod, optager den smitten. Det næste dyr skovflåten bider, kan herefter blive smittet med bakterien via flåtens spyt. Bakterien kan ikke leve i omgivelserne, og hunde kan derfor kun smittes, hvis de bliver bidt af en inficeret skovflåt. Skovflåten er primært aktiv fra april til oktober, men risikoen for flåtbid er allerstørst fra juni til august, hvor vejret er varmest og flåten er mest aktiv.

Fra flåten er hoppet på hunden, vil smitten overføres indenfor cirka 12-48 timer, men symptomerne vil først opstå efter et par uger, og i nogle tilfælde kan der gå flere måneder.

Bliver hunden smittet med borrelia, er der stor forskel på hvor syge de bliver, men i værste tilfælde kan sygdommen være dødelig. De første symptomer der ses kan være høj feber, træthed, hævede lymfeknuder, ømme led og halthed samt eventuelle lammelser og adfærdsændringer. Senere kan sygdommen give skader på blandt andet hjertet, leveren, nyrerne og nervesystemet.

Det er muligt at behandle sygdommen med antibiotika, og en sådan behandling kan være langvarig. Bliver sygdommen behandlet i tide, er prognosen for smittede hunde forholdsvis god.

Det er muligt at vaccinere hunden mod sygdommen, og dermed beskytte den mod borrelia-bakterien. Det er dog vigtigt at vide, at vaccinen ikke dækker andre sygdomme, som flåten også kan overføre, herunder blandt andet anaplasmose og TBE (flåtbåren hjernebetændelse). Det kan derfor fortsat være nødvendigt at behandle med midler mod flåtangreb, og jævnligt at kontrollere hunden for flåter. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Dette er en artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod - næste gang ser vi på leishmaniasis. 

Læs også

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Hunde og den dødelige borrelia

24-07-2017 17:37, af Anne Ekenberg

Borrelia Burgdorferi. Ligesom ved mennesker kan skovflåten overfører sygdommen borreliose. Sygdommen kaldes helt korrekt Borrelia Burgdorferi. Skovflåter, som er inficeret med denne bakterie, findes overalt i landet, men der er meget stor geografisk variation

Vaccine mod blodparasitten Leishmania

17-03-2013 08:54, af Tine Luther
Firmaet Virbac har nu – som det første i Europa – lanceret en vaccine, CaniLeish®, til vaccination af hunde mod blodparasitten Leishmania.

Fra Magasinet HUNDEN: Vaccination og titertest

30-10-2020 18:00, af Lise Bang Hansen

Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.

Danmarks største dyrehospital omdannes til henvisningshospital

24-02-2022 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 1. marts 2022 overgår AniCura Københavns Dyrehospital til kun at modtage henvisningspatienter samt akut syge og tilskadekomne kæledyr. Det betyder, at der fra marts ikke længere tilbydes forebyggende behandlinger såsom vaccination, neutralisering og tandbehandling på dyreklinikken

Bekæmpelse af borreliose

06-12-2011 13:13, af Tine Luther
Et nyt middel mod borreliose testes for øjeblikket i Tyskland.

Syv søde hvalpe hos dyrlægen (video)

12-12-2017 06:54, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job, og her tumlede syv skønne hvalpe ind på klinikken for at få et sundhedstjek og blive basisvaccineret og chipmærket, så de er helt klar til at blive hentet af deres nye ejere. Se video fra konsultationen her: 

Mennesker og den livsfarlige borrelia

23-07-2017 12:24, af Anne Ekenberg

Hvor slemt er det egentligt? Overdriver lægerne ikke faren en smule? Hvor mange bliver egentlig smittet om året? Vi prøver at besvare nogle af disse spørgsmål i dagens artikel om mennesker og borreliose.

På job med dyrlægen (video)

23-11-2017 13:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job. Der stod både navlebrok, vaccination og knopper på maven på dagsordenen 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.