Svar på spørgsmål om hundeadfærd

24-01-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste uge bragte vi en historie om de mærkelige ting, hunde kan finde på at gøre. Vi opfordrede i den forbindelse vores læsere til at komme med eksempler på underlig adfærd fra deres egne hunde. Dem har vi samlet her, og vi har fået Lise Lotte Christensen til at give et bud på årsagen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Annette Boe Østergaard

Lise Lotte Christensen er et af de mest velkendte ansigter i hundeverdenen for den brede befolkning. Det skyldes, at hun gennem mange år har arbejdet med hundeadfærd og været en dygtig formidler af sin viden blandt andet som adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub. Derudover er hun også flittigt brugt på tv, når der skal tales om hunde.

Da vi sidste uge skrev en artikel om de underlige ting, hunde gør, og opfordrede læserne til at komme med andre eksempler, sendte vi jeres eksempler til netop Lise Lotte Christensen, som efter bedste evne har forsøgt at give et bud på årsagen til adfærden. Det skal siges, at der kan være flere forklaringer på adfærden end Lise Lotte er kommet med.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Puddel: Tygger i sit tøjdyr (uden at bide det i stykker), mens han skubber til underlaget med poterne.

Lise Lotte: Den beskrevne adfærd lyder som den en hvalp udviser, når den dier hos sin mor. Hunden sutter på tøjdyret og bevæger poterne mod tæppet (morens mave) for at stimulere mælkeproduktionen. Når unghunde og voksne hunde udviser denne adfærd er det ofte fordi de søger at berolige sig selv / hygger sig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Labrador: Finder sten på gåture og går lidt med stenen i munden.

Lise Lotte: Retrievere (labrador retriever) er fremavlet til at samle eks. fuglevildt op og bære genstande og denne adfærd kan overføres til andre objekter – her sten den finder på gåturen. Sten slider på tænderne så derfor er det en god ide at tage en bold eller en dummy (jagt apport emne) med på turen. På den måde får hundens sit behov for at bære dækket æ – ude at tænderne slides.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Labrador: Giver pote ud i luften om aftenen.

Lise Lotte: Denne adfærd slægter lidt på nr. 1. vedr. dieadfærden.
Poteløft er nemlig en anden form for tiggeadfærd. Når hvalpe slikker forældrene i mundvigen bruger den ofte også poterne for at understrege tiggeadfærden. Senere i livet bruger hunden det også som tiggeadfærd eks. når man sidder og ser tv og hunden løfter poten eller lægger poten på armen/benet for at få opmærksomhed og eller en godbid. Poteløft kan også bruges som et beroligende signal overfor andre hunde/mennesker som et led i en konflikthåndtering. Ses da ofte sammen med blinken, smasken og eventuelle drej af hovedet.  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Ukendt race : Ser gerne et helt tv-program

Lise Lotte: Nogle hunde er meget visuelt orienteret og ser gerne på TV. Dyr ting i bevægelse og kan holde fokus længe. Andre er ikke interesserede eller reagerer kun på lydene fra tv

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Ukendt race: Bider negle

Lise Lotte: Hvis hunden interesserer sig meget for at område af kroppen bør man altid være på vagt og evt. tale med en dyrlæge om dette. Hunden kan bide i negle/poter fordi det klør, fordi der er svamp, fordi neglene er blevet for lange og tæerne bliver ømme, når det går eller noget helt andet. Tal med dyrlægen og find ud af hvorfor hunden er generet og bider i neglene.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Ukendt race: Ødelægger toiletpapir ved at rulle det af rullen. Han har aldrig ødelagt andet.

Lise Lotte: Nogle hunde er meget nysgerrige og undersøgende. Toiletpapir er et hit hos mange hunde – nogle ruller ud og andre ruller ud og ødelægger. Sørg for at hunden har spændende aktivitetsting til rådighed, så den kan få dens undersøgelsesbehov dækket og luk døren til toilettet.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Dobemann: Trækker selv tæppe over sig og skal helst sove under dynen.

Lise Lotte: Nogle hunde har ikke så meget underuld og ynder at ligge lunt og gerne med et tæppe rundt om eller over sig. Nogle hunde vender hundepuden på hovedet for at opnå dette. Ved at lægge nogle tæpper i kurven kan hunden ”rede en lille rede” som den kan ligge i. (Jeg sover selv med to gravhunde under dynen hver nat. Kun snuden stikker ud 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Dansk/ svensk gårdhund:  Passer på nogle plejekillinger. (Vi er klar over, at hunden på billedet  ikke er en dansk / svensk gårdhund)

Lise Lotte: Nogle har et udtalt moder / beskytter instinkt og yder ynglepleje til andre hvalpe end dens egne og nogle endda til andre arter: kattekillinger, ællinger osv. Sådan er naturen forunderlig nogle gange J

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Cavalier king charles: Slikker ofte på gulvtæppe og er ikke til at stoppe, når den er kommet i gang.

Lise Lotte: Det lyder lidt som en form for OCD. OCD står for obsessive compulsive disorder og dækker over en form for tilbagevendende tvangstanker og tvangshandlinger. Hos hunde kaldes lidelsen for CCD (Canine Compulsive Disorder) og hunde med lidelsen har typisk tvangshandlinger der udmønter sig i gentagelse af adfærd – eks. slikken, løben i cirkler, jage hale osv. Overordnet behandles lidelsen med dels adfærdsmodificerende træning, dels evt. medicinering i svære tilfælde. Den adfærdsmodificerende træning går ud på at stoppe hundens tvangsadfærd/bevægelser ved at indlære hunden en øvelse, den finder behag som sættes i stedet for tvangshandlingen.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Læser: Ukendt race: Sniger sig ind på vandskålen. Det kan tage flere minutter. Vandskålen er en 8-liters beholder, som nogle gange bobler, når den suger luft.

Lise Lotte: Det lyder som om hunden på et tidspunkt er blevet forskrækket ifm at den har drukket / stået ved vandskålen og derfor tøver den, når den skal søge vandet fra netop den skål.
Jeg vil råde til at man i en periode har vand stående flere steder, så hunden – uden tøven – kan drikke vand, når den har lyst. 

Læs også

Har du en god nyhed eller historie?

16-01-2024 10:51, af Anne Cecilie Sohl

Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Spiser din hund sin afføring?

08-05-2023 13:35, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt 

Studie: Aggressivitet er ikke alene tillært eller genetisk bestemt

30-01-2023 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Brasilianske forskere har undersøgt, hvad der ligger til grund for hundes adfærd. Forskerne blev ikke overraskede over resultatet

Lise-Lotte Christensen: Stop, bare stop

25-06-2020 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdskonsulent i DKK Lise-Lotte Christensen så Kontant i går, og hun har en klar opfordring til alle

Lise Lotte Christensen: Weimaranere kan være stjålet

10-06-2020 12:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De to weimaranere, der er blevet efterlyst på hunden.dk i sidste uge, kan være stjålet, mener DKK’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen, der kalder det usædvanligt, at de to hunde er forsvundet uden at blive set

Hunde på TV2 Fri i formiddag

15-05-2014 08:20, af Tine Luther
Jagt|
DKKs adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen gæster Frihuset - det samme gør et par schweisshunde.

Lise Lotte viser julegaveideer til hunde og hundeejere på tv

11-12-2014 11:28, af Tine Luther
DKK's adfærdskonsulent, Lise Lotte Christensen, giver nogle bud på julegaveidéer i aften kl. 20.30 i Tv2 Frihuset.

Stolt Lise Lotte Christensen modtog legat af Lise Nørgaard

19-06-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag overrakte Lise Nørgaard sit legat, der uddeles til en person, som i særlig grad har bidraget til at værne om naturen og/eller at fremme kulturen. Med legatet følger 20.000 kroner, som Lise Lotte Christensen giver videre til STH – Servicehunde til handicappede

Dansk Kennel Klub advarer imod hundehvisker

06-01-2011 10:04, af Anne Kristine Tollestrup

Dansk Kennel Klub’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen advarer imod den mexikansk-amerikansk hundetræner Cesar Millan, der den 10. maj i år gæster danmark for med sit show: ”Cesar Millan LIVE".

KLUMME: Hunde er vores lykkepiller i pels – særligt under corona-lockdown

26-05-2020 13:43, af Lise-Lotte Christensen

Her får du klummen fra HUNDEN 05/2020. En opløftende klumme af Lise-Lotte Christensen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.