Svampe, kastanjer og agern kan forgifte dit kæledyr

20-09-2023 17:27, af Louise Trabjerg

Mange danskere ser netop nu frem til hyggelige efterårsaktiviteter, men det er også nu hundeejere bør være ekstra opmærksomme på giftige svampe, kastanjer og agern. 

Copyright Ridehesten.com

- Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørs aktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.

Selvom årstiden medfører en række farer for kæledyr, skal man dog stadig huske den daglige gåtur, lyder anbefalingen og her forklarer hun hvad man lige nu særligt skal holde øje med, når man færdes i naturen.

Kastanjer kan være farlige

For mange danskere er en gåtur i skoven en hyggelig efterårsaktivitet, der foruden lidt motion også giver anledning til at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de flotte kastanjefrugter kan virke harmløse, når de pynter i hjemmet, kan de være livsfarlige for hunde, hvis de kommer til at spise dem.

- Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter:

- Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.

Pas på giftige svampe

I efteråret ser mange også frem til at gå på svampejagt, men ligesom det er tilfældet for mennesker, er der en række giftige svampe, som også for hunde kan være farlige at indtage.

- I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. De farligste svampe i Danmark er fluesvampe, der indeholder amatoxiner, som forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan have dødelige udfald for kæledyr, og disse svampe skal man således være ekstremt påpasselig over for, forklarer Hanne Friis.

Fremkomsten af svampe ses både i skove, haver og ved marker, og selvom svampeforgiftning kun i sjældne tilfælde har dødelige konsekvenser, skal man ikke tøve med at kontakte en dyrlæge, hvis man har den mindste mistanke om forgiftning, lyder anbefalingen fra chefdyrlægen.

Copyright Ridehesten.com Agern kan også forårsage forgiftning

I mange danske skovbunde kan man om efteråret finde nedfaldne agern i stor stil, og selvom egetræets frugter kan synes uskyldige, skal man ikke lade sig snyde. I modsætning til dyr som egern og rådyr kan hunde nemlig ikke tåle agern, der i værste fald kan være livsfarlige for kæledyret.

- Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde. Hvis hunden kun har spist få agern, vil en mildere forgiftning typisk føre til, at hunden bliver sløv og stopper med at spise, ligesom feber også er et almindeligt symptom, afslutter Hanne Friis.

Kilde: Anicura

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.