Stress - Sådan hjælper du din hund

26-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Copyright Ridehesten.com

Ny undersøgelse i Sverige viser, at der er en sammenhæng mellem stress hos ejer og hund. Forsøget er lavet med kvindelige ejere og deres hunhunde: 33 Shetlands sheepdogs, 25 bordercolliere.
Man har målt stresshormonet kortisol i hhv. ejer og hunds hår to gange med seks måneders mellemrum. Målingerne afspejler de seneste måneders stressniveau.
Hundene blev tillige 2 gange forsynet med et aktivitetsmåler-halsbånd i 1 uge for at kortlægge, hvordan en gennemsnitsuge så ud for hunden.
Og til sidst gennemgik hund og ejer personlighedstest, hvor træningsniveauet med hunden indgik.
Man sammenlagde kortisolniveauet i håret med aktivitetsmåler-halsbåndet og nåede frem til følgende konklusion: længerevarende stress hos hundeejere falder sammen med et lignende stressniveau hos deres hunde.

Erfaring med stressede hunde
Hunde er rigtig gode til at aflæse os og vores følelsesmæssige tilstand. Som hundezoneterapeut har jeg ofte erfaret, at en hund har adopteret ejerens stress. Når jeg snakker med ejeren om det, går der ofte et lys op for dem. Pludselig kan de se sammenhængen mellem deres egen stress og hundens bl.a. med tidspunktet for, hvornår hundens stress er opstået i forhold til deres egen.

Andre faktorer, der stresser hunden
Adopteret stress fra ejeren er altså bare en måde en hund kan blive stresset på. Der er selvfølgelig andre faktorer, der kan stresse en hund. Smerter og anden sygdom, uro, skænderier og dårlig stemning i hundens omgivelser, sorg og savn over at have mistet en ven (barn flyttet hjemmefra, skilsmisse, anden hund eller kat osv.), dårlig kost, tungmetalforgiftning, bolig med skimmelsvamp, meget alene eller manglende stimulering både fysisk og psykisk.
Derfor er det utrolig vigtigt at finde frem til årsagen til hundens stress og reducere eller helst fjerne den. Det er naturligvis ikke altid muligt, men heldigvis er der så metoder til at hjælpe din hund fx zoneterapi.

Hvad kan du gøre, hvis din hund er stresset
Du kan enten forsøge dig med punkter mod stress fra min bog Tryg og tilfreds eller du kan opsøge en af mine uddannede hundezoneterapeuter fra Sano Canis. Kig på min side under zoneterapi til hund og kat og herunder certificerede hundezoneterapeuter.

Hvis du vil arbejde professionelt med hunde kan du tage min 1-årige dyrlægecertificerede uddannelse til hundezoneterapeut - se mere her

 

PÅ BILLEDET KAN DU SE ET AF DE PUNKTER, DU KAN BRUGE HVIS DIN HUND (ELLER KAT) ER STRESSET
På hunden sidder punktet – det røde punkt – på begge forpoter. Du skal du helt ned i fordybningen og trykke ned i retning mod den lille trædepude ved “håndledet”. Tryk minimum 40 sekunder på hver pote flere gange dagligt. Du kan også massere blidt i de grønne punkter på bagpoterne. Hvis din hund har hjertesygdom, skal du bruge det skraverede punkt på bagpoterne.

I min bog Tryg og tilfreds kan du finde flere punkter mod stress. Læs mere om bogen her.

På dig sidder punktet som vist på billedet lige i håndledsbøjningen på lillefingersiden. Også her skal du trykke minimum 40 sekunder på begge hænder flere gange dagligt.

Læs også

BLOG: Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation – del 1

02-05-2023 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vivian Birlie har skrevet endnu et blogindlæg. Denne gang er det første afsnit i en lille serie om Sally

BLOG: Trænger din hund til ro?

01-11-2022 08:32, af Vivian Birlie

Her får du endnu et blogindlæg fra Vivian Birlie, der blandt andet arbejder med zoneterapi til hunde, hvor hun fortæller om et punkt, der kan give hunden ro

BLOG: Alma overlevede med nød og næppe hugormebid

22-10-2022 08:06, af Vivian Birlie

Vivian Birlie har haft en rigtig hård oplevelse med sin hund Alma. Her fortæller hun om den svære tid

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

Zoneterapi reddede Kiwis liv

24-01-2019 08:36, af Vivian Birlie

Vi har modtaget  dette indlæg fra hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie. Her fortæller hun om en hund, der fik hjælp til sin allergi gennem zoneterapi

Menneskestress avler hundestress

25-05-2022 13:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Svensk undersøgelse peger på, at langvarig stress hos hundeejere smitter deres hunde

BLOG: Zoneterapi hjalp Malou med øreproblemer, stivhed og smerter

04-12-2020 12:14, af Vivian Birlie

På min uddannelse til hunde-zoneterapeut dukker der ofte interessante historier op som fx denne her om Malou. Jeg har netop afholdt mundtlig eksamen, hvor de studerende bl.a. skal præsentere en eksamenscase. Denne case beskriver et zoneterapiforløb med en hund med problemer, og de overvejelser den studerende har gjort sig, og hvordan de enkelte typisk 6-8 sessions med zoneterapi er forløbet.  Censor, dyrlæge Katrine Boel, og jeg blev præsenteret for casen om Malou, som ejes af Janni Jensen fra Djursland

Dårlige oplevelser påvirker hundens søvn

11-02-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

De fleste har nok oplevet at have en dårlig dag med stress eller bekymringer. Sådan nogle dage, man glæder sig til er overstået. Men når man endelig får mulighed for at sove, så er søvnen dårlig og urolig. Ny forskning tyder på, at din hund måske kan opleve det samme!    

BLOG: Håb for allergihunde - Allergiplagede Naya hjulpet af zoneterapi

25-03-2022 08:50, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling

TIP: Når hunden savler eller bøvser

01-08-2018 08:02, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan få hunden til at stoppe med at savle eller bøvse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt