Spytcyste hos hund

31-10-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Spytcyster hos hunde kan opstå som følge af skade eller tilstopning af spytkirtlens udførelsesgang – oftest ses cysten som en hævelse på siden af hovedet eller langs hundens tungebånd

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunden har flere spytkirtler, der ligger omkring mundhulen, og som står for hundens spytproduktion. Når kirtlerne har dannet spyttet, føres det fra kirtlerne og ud i mundhulen via nogle udførelsesgange. Sker der en skade eller en tilstopning af disse udførelsesgange, kan der dannes en sækformet spytansamling – også kaldet en spytcyste. Spytcyster dannes oftest i de spytkirtler, der ligger på undersiden af tungen eller lige bag underkæben. Der ligger også en spytkirtel under øret, men denne giver ikke så ofte problemer.

Hvorfor får hunde spytcyster?

Spytcyster er forholdsvis ualmindelige hos hunde, men alle hunde kan være uheldige og få en cyste i en af spytkirtlernes udførelsesgange. Skyldes cysten en tilstopning af udførelsesgangen, kan det for eksempel ske, hvis en spytsten dannes og sætter sig fast. Bidsår eller andre stiksår kan skade udførelsesgangene, og derefter få dem til at tilstoppe.

Symptomer på en spytcyste

Hvordan det ser ud, når en hund får en spytcyste, afhænger af hvilken udførelsesgang, der er involveret. Det kan ses som en hævelse mellem hundens hals og hoved. Hævelsen vokser ofte langsomt. Mærker man på hævelsen er den ikke varm, og den virker heller ikke øm. Er det udførelsesgangen fra spytkirtlen under tungen, kan cysten give en rød-blå hævelse ved hundens tungebånd.

Hvad kan man gøre hvis ens hund har en spytcyste?

Mistænker du at din hund har en spytcyste, bør du altid kontakte dyrlægen. Spytcyster hos hunde kræver nemlig at hunden opereres.

Dyrlægen kan stille diagnosen ved at undersøge hævelsen og ved at trække lidt sekret ud fra cysten og undersøge det nærmere. Har dyrlægen konstateret at hunden har en spytcyste, vil man typisk vælge at tømme cysten og fjerne den involverede kirtel. Oftest kommer hunden sig fuldstændig efter en spytcyste.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Politiet på jagt efter hundehader

30-01-2015 15:06, af Tine Luther
To gange er hunde og deres ejere på gåtur blevet groft chikaneret af en mandsperson.

5500 hunde mødes i Ballerup

12-06-2012 12:24, af Tine Luther
I weekenden den 16.-17. juni afholder Dansk Kennel Klub international udstilling i Topdanmark Hallen i Ballerup. Over 200 forskellige racer dyster i udstillingsringene. Desuden bliver der afviklet konkurrencer i lydighed, agility og rallylydighed.

Kan hunde blive misundelige?

07-04-2011 15:05, af Anne Kristine Tollestrup
Østrigske forskere har efter et eksperiment konkluderet, at hunde kan blive misundelige.

Tag hunden med på højskole

14-07-2013 09:29, af Nina Marie Villadsen
Der logres med halen på Vrå Højskole, hvor hunde og deres ejere deltager i kurser hen over sommeren

A Man and His Dogs

10-08-2011 13:02, af Tine Luther
TV2 Charlie byder i aften, onsdag, på en udsendelse om hunde. Følg med kl. 20.30.

Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.