Rindende øjne hos hunde

19-12-2017 08:28, af Astrid Gerd Holtet

Øjne der løber er et almindelig problem hos hunde – men hvad kan det skyldes? Vi ser nærmere på rindende øjne! 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Øjne der løber, er et meget almindelig problem hos hunde, især hos visse racer. Det er ikke altid at man kan se selve tåreflådet hos hundene – nogle gange kan man kun se at hårene under øjet bliver misfarvet af tårevæsken og klistrer lidt sammen. Især på lyse hunde ses den rødbrune misfarvning tydeligt i pelsen. Rindende øjne kan være et symptom på mange forskellige problemer forbundet til hundens øje.

Hvis din hunds øjne løber, kan det skyldes:

1) Problemer med tårekirtlen

Hvis der er en infektion i tårekirtlen eller hvis sammensætningen af tårevæsken ikke er optimal, kan det få øjnene til at løbe. Tårevæsken skal have den rette sammensætning. Har den ikke det, kan den blive for tynd, og dens evne til at forblive i øjet kan blive dårlig.

2) Smerte, irritation eller infektion i øjet

Skader eller betændelse i øjet vil give en øget produktion af tårevæske og dermed vil øjet begynde at ’løbe’. Skader, irritation og betændelse i øjet kan eksempelvis komme som følge af, at noget ude fra ridser øjet, at der er fejlplacerede øjenhår, der irriterer eller ridser øjet, eller at øjenlågene ikke sidder rigtigt, og dermed ikke kan beskytte øjet med skidt og støv.

3) Problemer med tårekanalen

Nogle hunde fødes med en manglende udvikling af tårekanalsåbningen. Det ses især hos blandt andre Cocker Spaniel, imens de kortsnudede racer, kan have en trang og snoet tårekanal, som giver et dårlig afløb. Betændelse i øjet kan få tårekanalen til at stoppe til ved at slimhinden hæver op, og ved at puds sætter sig fast deri. Derudover kan skader i øjenområdet ødelægge tårekanalen. 

Hvad kan man gøre?

Hvordan de rindende øjne behandles afhænger af årsagen. Har din hund problemer med at dens øjne løber i vand, vil det altid kræve en grundig øjenundersøgelse, for at finde ud af hvor problemet ligger. Nogle tilstande kan behandles med medicin og andre ved en operation, mens andre, som for smalle tårekanaler, ikke kan afhjælpes. Hos disse hunde, er det vigtigt at området omkring øjet jævnet renses, da huden under den fugtige pelse ofte ellers bliver irriteret og øm.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Whippet spiller nøglerolle i norsk kidnapningssag

15-01-2019 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den spektakulære kidnapningssag fra Norge, hvor en 68-årig milliardærfrue er forsvundet, kan nu komme tættere på en opklaring takket være en hund

BLOG: En gåtur er ikke bare en gåtur

23-08-2021 11:59, af John Frank Ahm

Vores hunde elsker at gå tur. Især er vores mellemste hund Essie klar når der rasles med nøgler eller hundesnore. Hun er altid frisk på en gåtur. Vi kalder hende i sjov husets gåturs junkie, men det passer meget godt på hvor meget det betyder for hende at komme ud og få luftet ørene og noget i næsen.

Coronatid: Hund afbryder vejrudsigt

01-05-2020 12:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke altid nemt at arbejde hjemmefra. Det kan en amerikansk meteorolog skrive under på

Tilladelse til at skyde løs hund

02-01-2013 11:31, af Tine Luther
En gårdejer fik i går tilladelse til at skyde en omstrejfende hund.

Smerte i muskler og led kan forstærke lydfobier hos hunde

12-12-2021 12:23, af Astrid Gerd Holtet

Nyt internationalt studie tyder på at smerte i muskler eller led kan forstærke lydfølsomhed hos hunde, og forskerne bag studiet peger på at hunde med lydfobier derfor altid bør undersøges for ikke-opdagede smerteproblemer, især hvis fobien opstår senere i livet   

Motivation – det der driver værket

01-05-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvad motiverer din hund?

Betændelse i mælkekirtlerne

07-12-2020 15:13, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven danner mælk kan hun udvikle en smertefuld mælkekirtelbetændelse – og det kan gøre det svært for hvalpene at få mælk nok

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.