Pointeren - en spændstig jæger

08-08-2018 08:27, af Flemming Sørensen

I år kan Dansk Pointer Klub fejrer 100-års jubilæum. Den aktive klub fejrede i april måned jubilæet med prøver og udstilling på Sjælland og Fyn.  Sommeren bød også  på en udstilling, hvor alle stående jagthunde var indbudt til at få deres hunde bedømt. Ligeledes vil der blive ekstra aktiviteter i klubben i efteråret. Generelt har der i skrivende stund været en stor tilslutning til aktiviteterne både fra ind- og udland. Læs om racen der er unik til fuglejagt

Copyright Ridehesten.com

Pointeren er en mellemstor jagthunderace, der med sit karakteristiske udtryk, meget venlige sind og kærlige væsen, også egner sig rigtig fint som familiehund. En pointer er meget omgængelig og let dresserbar, og racen er én af de fem stående engelske jagthunderacer, som har den helt unikke egenskab, at den kan tage stand for vildt.


Oprindelse
Pointerens er en af de ældste jagthunderacer, som har en meget interessant historie. Ordet Pointer er egentlig spansk (de Punta), og frit oversat har det betydningen ”at udpege en fugl” og efterfølgende tage stand for den trykkende fugl.
Racen stammer da også fra Spanien, men det var i England at den egentlige pointerrace blev grundlagt, derfor navnet Engelsk Pointer.
Fremgangen for pointeren tilbage i 1700-tallet skyldtes især, at man lærte og skyde fugle i flugten. Pointeren fandt fuglene til jægerne, tog stand for de trykkende fugle, og jægerne kunne gå op til den stående hund og lette fuglene, eller lade hunden rejse disse. Derefter kunne jægeren skyde efter de flygtende fugle.
Denne jagtform blev populær og interessen steg op gennem Europa. Specielt i England vandt denne jagtform indpas, men i Danmark var det først fra omkring 1850, man begyndte at bruge disse jagthunderacer til fuglejagt, hvor en af de første og mest populære racer var pointeren.

Copyright Ridehesten.com


Udseende
Pointeren er en mellemstor og atletisk bygget jagthund, hvis hoved er karakteristisk med næsen som er let ”opstopper”, ørerne hænger, mens hals, krop og muskulatur er stærkt og bygget til udholdende og krævende jagt. Halen er tynd og højt ansat.
Farvemæssigt er pointeren som regel hvid med sorte eller gyldenbrune aftegninger. Den kan da også være ensfarvet – enten gyldenbrun eller sort.  

Copyright Ridehesten.com


Egenskaber
Grundlæggende har det været målsætningen, at skabe alsidige og fremragende jagthunde, der arbejdede i høj fart og som var unikke til fuglejagt. En Pointer skal være nem at dressere, og racens fantastiske lugtesans og den naturlige medfødte egenskab for at stand, gør pointeren til en fuglehund per excelence.


Familiehunden
Pointeren er en glad, livlig og energisk hund med en stærk psyke. Den er en rolig og omgængelig familiehund, som er intelligent, og har en rigtig god evne til at tilpasse sig. Racen fungerer fint med andre kæledyr, men også i forhold til familielivet.
En pointer er en hengiven hund, der trives bedst, hvis den får motion, kommer på jagt og får social opmærksomhed.


Jagthunden
Som jagthund er pointeren aldeles fremragende. Det er visuelt en fornøjelse at skue en pointer arbejde. Den arbejder i god kontakt med føreren, kan arbejde i alt slags terræn og har en stor evne til at finde fuglevildt. En pointer arbejder intenst og kan bruges til jagt i mose og skov, men specielt på åbne arealer er det en fryd for øjet at jage med en pointer efter agerhøns og fasaner. Dens effektive søg og racens smukke bevægelser, gør jagtdagen til noget helt specielt.
Det helt karakteristiske hos en pointer, er racens unikke stand, hvor hver en muskel i kroppen er spændt og hunden intens venter på jægerens ordre til at gå frem og bringe vildt for bøssen. Pointeren er ligeledes en glimrende apportør, og generelt bliver en pointer god til den jagtform som den anvendes til. Men pointeren er også en fantastisk sneppehund og med dens store udholdenhed bruges den også af mange på højfjeldsjagt i Norge og Sverige efter ryper og skovfugl.

Copyright Ridehesten.com


Aktivt klubarbejde og stor mulighed for hjælp
Specialklubben Dansk Pointer Klub har mange aktiviteter året rundt i hele landet, og er behjælpelige med rådgivning og arrangementer i forhold til træningstilbud. Der er oprettet mentorer til nye medlemmer og der laves særskilte arrangementer for nye hvalpekøbere.   


Hvordan får jeg flere oplysninger?
Hvalpetillægget af pointeren i Danmark er ikke så stort. Tag kontakt til klubbens hvalpeformidler, der kan henvise til en pointerejer i nærheden. Går man med tankerne om at tilegne sig en pointer, så er det en rigtig god ide´ at se en pointer i aktion, og tale med ejerne af en eller flere pointeren. Dette vil der blive gode muligheder for i efteråret 2018 med et ekstra antal prøver.
Man bør med egne øjne se en pointer i arbejde, da det er svært at forestille sig hvordan de arbejder og hvor fascinerende det er at se en velfungerende pointer i samspillet med sin ejer.
Med en pointer i huset, får man en fuldbyrdet jæger i marken og en hengiven og rolig familiehund i hjemmet. En race der giver mange uforglemmelige jagtoplevelser som indprintes i hukommelsen.

Copyright Ridehesten.com

Info

Dansk Pointer Klub har jubilæumsaktiviteter den 28. og 29. september 2018. Klubben afholder den 28. september en markprøvematch mellem de fem engelske racer. Dagen efter afholdes klubbens jubilæumsvinderklasse.
Disse arrangementer foregår på Toftegaard i Nordjylland, hvor man naturligvis er velkommen til at se hundene i aktion.

Dansk Pointer Klub har hjemmesiden www.pointerklub.dk Formand: Flemming Fuglede Jørgensen, Tlf. 20 30 00 03 Hvalpeformidling: Jørgen Gordon Andersen, Tlf: 22 47 02 86

Læs også

HUNDEN udkommer i næste uge

17-10-2021 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden

Tillykke Margrethe

16-04-2020 11:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fylder vores dronning 80 år, og det fejrer hun blandt andet med nye portrætter med hund

Anja og Queeny hædret med maleri

23-04-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vores danske verdensmester i HTM fik i fredags overrakt et portrætmaleri af hende og hendes dansende hund. Maleriet var blevet til via crowdfunding. Paul Lysholdt var med i processen, og han fortæller her om sine oplevelser

Show of Winners flytter

19-10-2020 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Næste år holder Show of Winners jubilæum, men det bliver ikke en vinterudstilling, som det plejer at være

20 år med Trofast

26-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forlaget Trofast holder åbent hus i anledning af deres 20-års jubilæum. Det bliver en dag med spændende foredrag

NOSTALGI: Et stormfuldt formandskab

16-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 1969 kunne revisor Hans Dønvig fejre 25 års jubilæum som formand for Boxerklubben. Her får du hyldestskriftet, der vidner om en ret så livlig klub

50 år med sankt bernhard hunde

16-01-2024 10:10, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Sankt Bernhard Klub blev stiftet den 25. marts 1973. Derfor kunne klubben i 2023 fejre deres 50-års jubilæum.

Skal du til Show of Winners

29-10-2021 09:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I morgen er der Show of Winners, som kan fejre 40-års jubilæum

Fredagsquiz: Hvad ved du om engelsk pointer

08-10-2021 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Så er fredagsquizzen tilbage. Denne gang med en fuldblods jagthund

Årets første BIS-vinder blev Galaksi ALL OF YOU FOREVER

13-02-2022 17:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Året er startet flot i udstillingsverdenen. Et særligt år, hvor alle udstillinger forhåbentligt bliver til noget, og hvor DKK fejrer 125 års jubilæum, er nu sparket godt og grundigt i gang

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.