Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Copyright Ridehesten.com
Husk at passe godt på dine kæledyr henover påsken med de mange fristelser højtiden byder på. Foto: AdobeStock

For vores kæledyr er påsken en fest! Veldækkede påskeborde, der lokker med de skønneste dufte (og lidt ekstra godbidder fra påskebordet) og den fineste pynt er næsten ikke til at stå for for nysgerrige hundesnuder eller legesyge kattepoter. Hunde, der får påskeliljer inden for snudevidde kan finde på at tygge i stængler og blade – ligesom det ligger dybt i kattens instinkter at jage, og én gang om året går det ud over pjuskede påskekyllinger med påsatte fjer, som pirrer jagtinstinktet.

Begge situationer er lige farlige for vores firbenede venner, viser tal fra Agria Dyreforsikring.

– Vores statistikker viser, at påsken, som andre højtider, er højsæson for forgiftninger og andre livstruende skader for vores kæledyr. Hvert år må påskehyggen afbrydes, fordi hunde og katte må akut til dyrlægen med forgiftninger fra påskeblomster og påskemad eller med påskepynt, der har kilet sig fast i maven og må opereres ud, fortæller Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring, der tilføjer, at det er både en bekymrende og dyr situation at stå i.

Hun opfordrer derfor til, at du som kæledyrsejer holder et vågent øje på hund og kat, når påskepynten findes frem, og påskedelikatesserne sættes på bordet.

– Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og anden påskemad skal holdes væk fra snude- og potehøjde og sørg for, at nysgerrige poter ikke kan nå op til påskepynt, påskeblomster og tændte stearinlys. Der skal ikke mere end 15 gram fra f.eks. et blomsterløg til, før en mellemstor hund kan havne i livsfare, og specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden afgørende, forklarer Lotte Evers.

Påskefarer for hund og kat

Påskeblomster
Alle former for ægte liljer er meget giftige og kan i værste fald være dødelige for kæledyrene. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har indtaget en del af planten eller hvis katten har drukket af blomstervandet. Påskeliljen er giftig, men ikke dødeligt giftig, fordi de ikke er ægte liljer, men dit kæledyr kan stadig få det rigtig dårligt efter nærkontakt med den fine gule blomst. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter; her er det løget, der er mest giftigt, og især hunde, der graver efter nyplantede løg, kan være i fare.

Påskepynt og dekorationer
Nysgerrige poter finder påskepynt nyt, sjovt og spændende. Pjuskede påsatte fjer kan trigge kattens jagtlyst, ligesom hundehvalpe, der er ved at skifte tænder eller har ømme gummer, vil nyde at tygge i og sluge forskellige ting. Men pynten kan sætte sig fast i hals og mave på både hund og kat og kan resultere i, at dyret må opereres i maven for at fjerne et fremmedlegeme, der har sat sig fast.

Levende lys
Specielt kattens jagtinstinkt kan vækkes af et stearinlys, så de kommer galt afsted når de spankulerer i vindueskarmen eller ser et snit til en tur over påskebordet, så vær ekstra opmærksom på levende lys i påskehyggen, som kæledyrene kan brænde sig på - overvej evt. at bruge LED-stearinlys i stedet.

Påskeæg og chokolade
Chokolade, især den mørke af slagsen med højt kakaoindhold, er en af påskens helt store farer pga. stoffet theobromin, der er meget giftigt for hunde. Placer derfor skåle med slik ude af hundens rækkevidde og hold øje med at børnene ikke deler deres påskeæg med deres firbenede venner. Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt: En hund på 10 kilo kan æde op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.

Fed og salt mad
Hvis din hund får for meget salt i maden, så kan det medføre problemer i maven og saltforgiftning, så pas på med mad, der indeholder store mængder salt. Tunmousse er en klassiker på påskebordet, og både hund og kat vil elske at få lov til at smage, men fordi den fede ret er fuld af mayonnaise og fløde, risikerer du at servere dit kæledyr en omgang dårlig mave med sådan en tallerkenfuld.

Stegt lam
Knogler i lammesteg kan splintre, hvis hunden får mulighed for at sætte tænderne i den tilberedte steg – skarpe knoglekanter kan skade mave-tarmsystemet, og din hund kan få forstoppelse og risikere at skade sine tænder.

Vindruer og rosiner
Selv om en lille, frisk vindrue kan virke harmløs, så kan hunde få akut nyresvigt ved selv mindre doser. Det samme gælder for rosiner. Symptomerne på, at din hund har spist rosiner eller druer, kan være opkastning, diarré, mavekrampe og at hunden virker sløv og drikker meget vand – tilsammen kan det betyde, at den er ved at få nyresvigt.

Hårde nødder
Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller som f.eks. valnødder, macadamianødder og pistacienødder, og skallerne kan derfor nemt sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem. Vær særlig opmærksom på macadamianødder, der anses for at være ekstra giftige for hunde.

Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen

Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har været på påske-rov og spist noget, den ikke kan tåle, bør du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden ganske afgørende.
Forbered dig evt. inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker der har vagt-åbent eller længere åbningstider i helligdagene.
Vær desuden opmærksom på, at mange forsikringsselskaber tilbyder gratis enten online eller telefon-dyrlægerådgivning, som du kan benytte dig af uden at gå glip af påskefrokosten.

Læs også

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Vis os din påskehund

04-04-2021 10:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det

Din første hund

12-04-2020 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Den første hund er som den første kærlighed. Derfor vil vi gerne høre din historie

Dyrlægens råd: Sådan rejser du trygt på ferie med dit kæledyr

09-06-2023 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet populært at medbringe kæledyr på ferier, viser tendensen hos en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler AniCura. I den forbindelse er det vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der også er flere retningslinjer og rejsekrav, kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse, lyder anbefalingen

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Livsfarlig bakterie

08-01-2011 08:31, af Anne Kristine Tollestrup
Hundeejere, der færdes omkring Gudenåen, skal være opmærksomme på livsfarlig bakterie.

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Pas på kæledyret: Mild vinter udløser tidlig flåtsæson

19-02-2020 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejrudsigten har de seneste måneder vist usædvanligt høje temperaturer, og det giver flåter gode levevilkår tidligere end normalt. De blodsugende kryb kan, på trods af deres lille størrelse, lave stor ravage i hundes og kattes liv, men heldigvis kan de ubudne gæster forholdsvist nemt bekæmpes

Bulder og brag står for døren: Få dit kæledyr godt gennem nytåret

18-12-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Året er endelig ved at være slut, og det skal som vanligt fejres med sang, dans – og fyrværkeri i store mængder. For hunde og katte er dagen dog ikke sjov. Dyrlæge giver fem råd til at hjælpe dyr gennem nytåret

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med