Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det bliver dejligt vejr i dag, og det bliver dejligt, men der er altså lige en række ting, man skal huske, når det handler om hunde og varme. 

De fleste er nok klar over, at man ikke skal lade sin hund sidde i en varm bil under en hedebølge som denne. Men der er også andre ting, man skal passe på.

For eksempel kan hunde også blive solbrændt. Har man børn, kender man godt det der med, at man skal huske at fedte dem ind i et godt lag solcreme, inden de sendes i børnehave eller skole. Det er nogle gange lidt hektisk, men hunden bør faktisk også få en tur med cremen.

Her er en liste over de områder på hundens krop, der er i størst fare for solskoldning:

  • Næsen. Det gælder i særlig grad for hunde med en lyserød snude
  • Ørene
  • Rundt om øjnene
  • Alle områder, hvor pelsen er tynd eller kort 
  • Maven

Mange tror måske, at maven er ret sikker, da den jo som oftest vender nedad og er i fin skygge fra ryggen. Men mange hunde ligger jo på siden men en blottet mave. Vigtigere er det, at solens stråler kan reflektere i jorden og op på hundens mave. Det gælder især for lavstammede hunde som gravhunde.

Men hvilke hunde er egentlig mest udsatte for solskoldning? Det kan du ser herunder

  • Hvide hunde
  • Lyse hunde
  • Hund, der lider af pelstab
  • Hunde med ingen eller meget lidt pels

 

Beskyt hunden
For at beskytte hunden mod solstrålerne kan man gøre forskellige ting. Man kan selvfølgelig låse den inde i kælderen, men det vil vi absolut ikke anbefale.

I stedet kan du eksempelvis bruge solcreme. Der findes mange solbeskyttelsesmidler beregnet til hunde. Det drejer sig både om cremer og spray. På de fleste hunderacer kan du nøjes med at påføre midler på de særligt udsatte områder. Det er vigtigt, at man kun bruger solcreme, der er beregnet til hunde. Solcreme til mennesker indeholder ofte stoffer, som hunde kan tage skade af, hvis de slikker det af.

Er du på stranden med hunden, er det en god idé at tage et soltelt med eller i hvert fald sørge for, at der er et sted, hvor hunden kan søge skygge. Gen ikke hunden ud, hvis den kryber ind under solteltet. Det er der nok en god grund til. Hunde har en god indbygget sans for at søge skygge, når solen er for stærk for dem.

Tegn på solskoldning
Men hvordan opdager man så, at ens hund er blevet solskoldet? Det er faktisk ikke anderledes end, når vi mennesker bliver det. Derfor skal man holde øje med: 

  • Rødme
  • Følsomhed
  • Smerter
  • Om hunden klager, når den slikker på de udsatte områder

 

Det største problem med solvarme dage er dog uden tvivl risikoen for hedeslag. Vær meget forsigtig med at lade hunden opholde sig i varme lukkede rum i længere tid. Skulle uheldet være ude, så bring øjeblikkeligt hunde i skygge. Overhæld den med koldt vand, og forsøg at holde den i ro. Dyrlægen bør kontaktes.

Derudover er der en lang række ting, du bør være særligt opmærksom på i varmen, eksempelvis:

 

Forbrændte poter

Fortove, veje, sand og andre overflader kan forbrænde din hunds trædepuder. Gå med din hund om morgenen og om aftenen, når underlaget er køligst. Hold hånden på underlaget i 30 sekunder for at teste det, før du lader din hund gå på det. Hvis det gør ondt på dig, vil det også gøre ondt på din hund.

 

Dehydrering

Undgå dehydrering ved at give din hund ubegrænset adgang til frisk og køligt vand – både inde og ude. Isterninger eller et stykke frosset kød får din hund til at indtage mere væske og derved holde den nedkølet. Du kan også fodre med vådt foder hen over sommeren for at forøge væskeindtaget.

 

Bål og grillaftener

Hvis du laver bål, skal du holde øje med, at din hund ikke stikker af med en glødende pind. Og hvis du griller skal du passe på, at hunden ikke finder på at slikke på grillen, hvilket kan forårsage forbrændinger på tungen eller i munden. Optændingsvæske er gift for din hund, og skal holdes udenfor hundens rækkevidde. Sørg generelt set for at holde din hund fra bål og grill.

Og nyd så det dejlige vejr.

Læs også

Sæson for blågrønne alger: Pas på, at hunden ikke bliver forgiftet

09-07-2021 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden

Dagens Læserfoto: Sol over beaglen

17-12-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I disse tider hungrer mange efter en smule solskin. Her er et læserfoto fra Lone Juel i Vester Hornum, som viser, at solen stadig findes

Gilpa

God sommer: HUNDEN kan læses i både sol og skygge

04-07-2020 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som mange andre går hunden.dk nu på sommerferie. Det betyder lidt ændringer, men I får stadig artikler hver dag, og ellers kan man jo  læse HUNDEN ligesom Joachim Knop og Molly i videoen

Efterlad aldrig din hund i en kold bil

09-12-2022 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser

Voldsomt frostvejr på vej: Efterlad aldrig din hund i en kold bil

05-01-2024 09:52, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.

1. juni er Hundens Dag

31-05-2019 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selv om – eller måske netop fordi - hunden er menneskets bedste ven, kræver et hvalpekøb forberedelse og omtanke. 1. juni sørger lokale hundeklubber og opdrættere for, at du kan opleve hele hunde-raceparaden på tæt hold og få gode råd til det perfekte match

Træn hundens smidighed: 5 gode råd

17-10-2021 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere hunde rammes af stivhed og smerter i led. Derfor er det en god ide at træne smidighed

I karantæne? Sådan kommer du og din hund i bedre humør

26-03-2020 12:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er i hvert fald én i familien, som værdsætter, at visse arbejdspladser og skoler holder lukket i disse virustider – nemlig hunden. Nu hvor meget tid bruges i hjemmet, kan hundeejere benytte lejligheden til at udvikle forholdet til deres hund. Her kommer Agria Dyreforsikring med tips og råd til, hvordan du nemt kan aktivere hunden mellem de daglige gåture

Roskilde 2019: DKK tager varme alvorligt

09-05-2020 16:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen

Gør hunden nytårsklar

24-11-2021 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret står snart for døren, og med det kommer den for hundene frygtelige larm. Her får du lidt gode råd til en god nytårsaften med hunden

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.