På tur med Dyreværnet

23-05-2018 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer. 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag den 15. maj træder vores journalist ind i Dyreværnets dyreambulance. Bag rattet sidder Nina Amdi, der er ansvarlig for dyreværnssagerne i organisationen.

Hun smiler og fortæller, at vi har tre besøg på turen, hvor Hunden.dk har fået lov at være med som fluen på væggen.

Sagerne, vi skal ud til, er nye sager, som Dyreværnet har modtaget fra borgere, som har set noget, de ikke mener er ok.

Det er dog ikke alle anmeldelser, hvor der rent faktisk er foregået noget, som kan betegnes som misrøgt af dyrene.

– Vi oplever desværre, at der er nogen, der anmelder andre bare for at genere dem. Det er selvfølgelig voldsomt frustrerende for os og for de anmeldte, da det spilder vores tid. Derudover er der også sager, hvor folk er bekymrede, men hvor det viser sig, at der ikke er foregået noget ulovligt. Jeg er glad for, at folk kontakter os, når de er bekymrede, og her mener jeg, at man hellere må ringe en gang for meget end en gang for lidt, fortæller Nina Amdi.

Første stop er et parcelhus i en mindre by. Anmeldelsen går på, at der skulle være mange katte i huset, at kattene skulle leve under dårlige forhold og at det skulle lugte af katteefterladenskaber over hele grunden.

Nina tager sit navneskilt på, åbner bildøren og hopper ud. På vejen op ad stien ind til huset, konstaterer hun, at det ikke lugter af katte. Hun banker på døren. Ingen reaktion. Hun forsøger igen. Atter mødes hun af stilhed fra huset. Igen banker hun på, og da resultatet er det samme, konstaterer hun, at der ikke er nogen hjemme.

Hun går igen ud i bilen. Hun ringer til personen, der har anmeldt beboerne i huset. Det viser sig, at det nummer, som anmelder har opgivet ikke findes.

– Så bliver jeg jo straks mistænksom. Det her kan være en af de sager, som i virkeligheden bare handler om at genere beboerne. Jeg synes heller ikke, det så ud som om, der skulle være mange katte på adressen, men vi vender selvfølgelig tilbage hertil på et senere tidspunkt. Jeg vil gerne lige ind og se, at alt er som det skal være, siger hun, inden hun starter dyreambulancen og sætter kurs mod næste sag.

 

Et job med psykologi
På vej mod turens andet stop fortæller Nina Amdi om livet som ansvarlig for dyreværnssager i Dyreværnet. Et job, hun har haft i 5 år. Inden da arbejdede hun i 3 år på et internat i Dyreværnet.

– Jeg kommer jo derud, hvor mange mennesker ikke kommer. Jeg ser ting, som folk ikke ved findes. Der sidder virkelig mange ensomme mennesker rundt omkring, hvor tilværelsen bare er gået helt skævt. Det kan være hjerteskærende, og derfor indeholder mit job også en masse psykologi, når jeg skal snakke med disse mennesker. Men mit hovedfokus ligger jo altså på dyrene og på, at de har et ordentligt liv, fortæller hun.

På trods af de mange år på landevejene rundt omkring i Danmark har Nina Amdi aldrig oplevet at blive truet af vrede dyreejere.

– Der er jo folk, som bliver rigtig sure på mig, men det er aldrig kommet videre end til det. For nogen er kæledyret jo deres eneste holdepunkt i tilværelsen, og så kan det være svært at erkende, at opgaven med at passe dyret er steget en over hovedet. Men jeg tænker også meget på, hvordan jeg taler til folk, og hvad jeg siger til dem. Ofte hjælper det rigtig meget, at man optræder venligt og professionelt. Der findes jo også de sager, hvor folk faktisk bliver lettede over, at man kommer og hjælper dem, siger hun og svinger bilen ind ad en grusvej.

De første huse på grusvejen er flotte og ligner næsten små palæer. Bilen fortsætter forbi de fine huse og ned i bunden af grusvejen.

– Her skulle der både være tynde heste og hunde, siger hun, inden dyreambulancen triller ind i indkørslen på en gård, der engang har kunnet hamle op med de små palæer i starten af grusvejen, men som har fået lov at forfalde til noget, der nærmest ligner en ruin.

Fra et åbent vindue på første sal, gør flere hunde om kap med hinanden.

Nina tager sit navneskilt på, åbner bildøren og hopper ud.

 

Vilde hunde og tynde heste
Hun går op til døren, hvor hun banker på. Kun hundene svarer. Hun banker på igen. Hundene gjæffer endnu højere gennem det åbne vindue. Tredje gang, Nina banker på døren, kommer en søvnig ung mand til døren. Han har grå joggingbukser på og står i bar mave.

En hund styrter forbi hans ben og drøner hen til Nina for at hilse på. En anden hund går mere forsigtigt til værks. Hun er tydeligvis noget sky.

Nina fortæller den unge mand om anmeldelsen, som han er noget overrasket over. Hun beder ham hente resten af hundene. Der er i alt fem hunde, en han og fire tæver. Alle hunde af mindre racer.

Nina kigger på hundene og konstaterer, at de trænger til at få klippet negle.

Den unge mand fortæller, at hundene egentlig er hans mors. Hun har hunde fra udlandet i pleje via en organisation, som Nina ikke tidligere har hørt om.

Hanhunden er kommet il flokken for kort tid siden, og det er tydeligt, at den kuer de fire tæver. Der er ingen harmoni i flokken og hundene styrter forvildede rundt og gør højlydt.

– Det er også meningen, at vi skal af med nogle af hundene, siger den unge mand og fortsætter, mens han peger på en fin lille hund:

– Hende her skal for eksempel aflives.

– Hvorfor, spørger Nina Amdi.

– Hun er bare ved at være gammel, svarer den yngre mand.

Nina spørger ind til familiens økonomi og om de ejer eller lejer gården. Den unge mand svarer lidt afvigende, men fortæller, at gården er lejet.

– Skal vi kigge på hestene, spørger Nina Amdi.

Med hundene i fuld fart omkring sig, begiver de to sig ud i marken til hestene. Pludselig sætter den ene hund i et gevaldigt hyl og begynder at humpe på det ene forben.

– Jeg tror den slog sig, siger Nina Amdi.

Den unge mand tager hunden op i favnen og konstaterer, at det nok er noget med poten. Det viser sig, at hunden har knækket den ene negl af.

Hestene er meget tynde. Nina spørger til hvilket foder, hestene får.

Den unge mand svarer, at de ikke har mere foder lige nu, men at de vil købe nogen den følgende dag. Det er ikke et svar, der tilfredsstiller dyreelskeren.

– Det er jo ikke så godt, når tynde heste ikke bliver fodret hver dag, siger hun og fortsætter:

– Men heste er ikke mit speciale. Derfor kontakter jeg nogen, som ved mere om heste. De kommer herud og kigger på dem, vil det være ok?

Den unge mand svarer, at det er helt ok.

Tilbage i bilen fortæller Nina om sin oplevelse af stedet.

– Det er helt sikkert et sted, vi skal holde øje med i fremtiden. Jeg tror ikke på, at de vil skille sig af med hundene. Jeg tror bare, de vil anskaffe sig flere, og det skal vi have styr på. Derfor tilbyder jeg dem også, at Dyreværnet kan hjælpe dem af med hundene, for det er jo gode og søde hunde, som bare mangler forståelse fra dem, der passer dem. Jeg forstår heller ikke, at en organisation vil bruge et sted som dette som plejefamilie. Derfor skal jeg lige finde ud af, hvad det er for en organisation, og så vil jeg selvfølgelig kontakte dem.

 

En alvorlig anmeldelse
Tredje stop er igen i en lille by i det midtjyske. Anmeldelsen lyder på, at en mand skulle have to hunde, som begge er aggressive og bider. Desuden skulle manden slå sine hunde. Anmelderen skriver også, at hundene lugter af urin og deres pelse er klistrede. Anmelderen skriver også, at manden er psykisk syg.

– De psykisk syge er et stort problem. Hunden kan betyde rigtig meget for dem, men de magter måske ikke at passe ordentligt på dem. Derudover ved man heller aldrig rigtigt, hvilken sindstilstand de er i, og det kan godt være ubehageligt, fortæller Nina Amdi og fortsætter:

– En anden problematisk gruppe er demente mennesker, som virkelig har god gavn af kontakten til en hund. Det har man jo også set med besøgshunde på plejehjem, men når den demente selv har hund, kan han eller hund ofte glemme at give dem mad, vand eller bad. I de situationer mener jeg, at det er familiens ansvar at gå ind og tage en beslutning om, at personen ikke er i stand til at holde dyr længere. Det ville jeg selv gøre, hvis det var mine forældre, der stod i den situation.

GPS’en sender dyreambulancen hen til nogle mindre rækkehuse.

Nina tager sit navneskilt på, åbner bildøren og hopper ud.

Hun drejer rundt om et hushjørne og kommer til en lang flisegang, hvor indgangene til de fire rækkehuse vender ud mod.

I bunden af flisegangen sidder en mand og spiser middagsmad. Ved hans side står to hunde og gør kraftigt. Den ene kommer løbende mod Nina og springer op ad hende. Hun kæler med den og den falder til ro. Manden rejser sig op og går hen mod Nina, der præsenterer sig.

Han sætter begge hunde i snor og binder dem til et rækværk. Han forstår ikke anmeldelsen. Hundene har ifølge ham ikke bidt, men de er meget vagtsomme. Manden er iklædt snavsede busker og en meget slidt t-shirt. Han lugter af urin og sved.

Nina spørger om hun må komme ind og se, hvordan de bor. Det synes manden ikke, der er grund til, da hun jo kan se, at hundene har det godt.

Enhver har ret til at sige nej til, at Dyreværnet må komme ind. Dyreværnet er ikke en myndighed og har derfor ikke de privilegier som eksempelvis politiet har. Derfor skal de have hjælp fra politiet, hvis der er tale om et grelt tilfælde og ejeren nægter dem adgang.

Nina konstaterer dog, at hundene har det godt. Hun påpeger, at hun ikke er tilfreds med, at den ene hund er bundet med et kvælerhalsbånd. Manden svarer, at han sagtens kan skifte det, og at det bare var fordi, han lige hurtigt skulle binde hunden, da Nina kom.

– Anmelderen skriver også, at du godt kan finde på at slå dine hunde. Er det rigtigt?

– Nej jeg har aldrig slået mine hunde. Det lærer de jo ikke noget ved, lyder det prompte fra manden.

Nina ser, at hundenes pelse er blanke og pæne. De er ikke klistrede, og hundene ser ud til at have det godt, og de er ikke underernærede. De viser også stor kærlighed til deres ejer, og Nina mener ikke, der er grund til at gå videre med sagen.

– Men det er et af de eksempler, hvor jeg godt kan forstå, man kan blive nervøs for hundene. Men her er der bare ikke noget at komme efter, når man kommer tæt på manden og hans hunde, fortæller hun, inden hun igen sætter sig ind i bilen for at køre hjem og skrive rapporter på dagens besøg.

– Der er lige noget, jeg synes er vigtigt, at pointere. Selvom vi i dag har mødt nogle lidt sølle skæbner, så er det altså ikke altid dem, der optræder i dyreværnssagerne. Det kan desværre ske for os alle. Fælles for de fleste sager er, at der er sket et eller anden på et tidspunkt i livet, som har ændret folks liv og så er det med at passe på dyrene blevet en uoverskuelig opgave, lyder det fra Nina Amdi

 

 

Læs også

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Skal vi indføre kørekort til kæledyr

21-07-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alternativet ønsker, at Danmark skal indføre kørekort til kæledyr. Med dette vil partiet forbedre dyrevelfærden i Danmark

10 råd til at undgå dårlige hundehandlere

05-05-2022 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kyniske hundehandlere, der kun har ussel mammon for øje skal stoppes. Her er Dyreværnets 10 råd til at undgå at støtte dem

Landsdækkende indsamling til ny dyreambulance

24-08-2013 07:33, af Tine Luther
Dyreværnet har behov for hjælp til en ny dyreambulance, så de kan redde endnu flere dyr i nød. Derfor etablerer Maxi Zoo nu en landsdækkende indsamling, som skydes i gang den 1. september.

200.000 kr. samlet ind til ny dyreambulance

03-12-2013 13:06, af Tine Luther
Gennem de sidste måneder har Maxi Zoo, sammen med alle Danmarks dyrevenner, samlet ind til en ny dyreambulance til Dyreværnet. Målet på 200.000 kr. er nu nået, og Dyreværnet kan derfor se frem til en ny ambulance, der vil gøre en stor forskel for dyr i nød over hele landet.

Randerssagen: Forsigtige Karla med dejlige hvalpe

11-09-2019 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Hanne Adly og hendes mand for et par år siden ville købe hund, anede de ikke, at det ville ende med afsløringen af en af de værste hundesager i Danmark

Hunde i bil led ikke overlast

10-10-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag eftermiddag rykkede Dyreværnet ud til en bil, der kørte rundt med en masse hunde. Hundene er nu på internat, og sagen er overdraget til politiet. Seneste nye i sagen er, at hundene ikke har lidt overlast, og at de alle var chippede. Pas på med at drage forhastede konklusioner, advarer politikommissær

9 skønne labradorhvalpe snart klar til adoption

10-05-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De 9 labradorhvalpe, som var en del af den store hundesag fra Lolland, er næsten klar til at blive adopteret af familier, som ved hvordan, man behandler hunde

21 hunde tvangsfjernet i trist sag på Lolland

16-04-2018 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnets direktør Rikke Christensen-Lee har oplevet mange ting i sin tid som beskytter af dyr. I fredags fik hun en sag, der var blandt de værste, hun har oplevet

Hundene fra Lolland har kørt på pumperne alt for længe

19-04-2018 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De 21 hunde, Dyreværnet reddede fra et kummerligt liv i fredags, er alle stadig i live. Onsdag var en af dem dog tæt på at dø, da hun fik to hjertestop. Vi har talt med Dyreværnet og her er status på hundene

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.