Når tordenvejret trykker

04-09-2017 15:14, af Astrid Gerd Holtet

For nogle hunde er tordenvejr forbundet med angst og ubehag – så når lynene lyser op på himlen, må hundeejerne gøre deres bedste for at hjælpe 

Copyright Ridehesten.com

Den danske sommer har i år budt på en del regn og torden flere steder i landet. For os mennesker, kan det være hyggeligt at krybe sammen på sofaen med et tæppe og en kop varm kakao, når det buldrer og brager udenfor, men for nogle hunde giver tordenvejret stress og angst. Har din hund det sådan, er der heldigvis en del du kan gøre for at tordenvejret bliver lidt mere tåleligt.

Er din hund angst når det tordner?

Angst for tordenvejr er en form for lydangst, og den kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos vores hunde. Det kan være alt fra at hunden savler meget, piber, halser eller ryster, til hyperaktivitet, hylen eller gøen. Nogle hunde bliver mere aktive i et forsøg på at komme væk fra lyden, mens andre bliver stille og passive eller forsøger at gemme sig. Urenlighed, opkast og destruktiv adfærd, kan også være tegn på angst.

Nogle hundeejere oplever at deres hund reagerer med angstsymptomer allerede inden den kan høre tordenvejret. Dette sker fordi hunden med tiden forbinder vejrændringerne inden tordenvejret med det ubehag, den oplever under selve uvejret.

Når tordenvejret rammer

Når det lyner og tordner udenfor, handler det om at mindske intensiteten af oplevelsen så meget som muligt. Ved at rulle gardinerne ned, skærmer man hunden fra lysglimtene. Forsvinder glimtene, bliver oplevelsen en lille smule mindre voldsom. Ligeledes kan roligt, behageligt musik overdøve bragene eller gøre dem mindre tydelige. Så luk alle vinduer, rul ned for gardinerne og find noget roligt musik frem, når det trækker op til uvejr.

Mange hunde vil opleve et stort behov for at gemme sig, og de kan finde på at grave i sofaen eller kravle ind under møblerne. Det er derfor en rigtig god idé, at lave en hule med en masse tæpper til hunden. Her kan den gemme sig, hvis den har lyst, og få lov til at grave uden at det går ud over sofaen. Man må aldrig skælde en angst hund ud, da dette kan være med til at forværre tilstanden.

Bliver man bange, mister man ofte appetitten, og det sammen gælder for hunden. Har den alligevel lyst til at spise, kan et godt kødben, eller lignende, være en god beskæftigelse, og være med til at gøre oplevelsen en lille smule bedre. Det er vigtigt at man selv forholder sig roligt, og opfører sig som man plejer, for ikke at bekræfte hunden i at uvejret er farligt.

Angste hunde kan finde på at flygte i et forsøg på at komme væk fra tordenvejret. Luk derfor alle døre, og sørg for at hunden ikke kan komme ud.

En hjælpende hånd

Nogle hunde har brug for lidt ekstra hjælp. For en del hunde kan hjælpen komme gennem angstdæmpende kosttilskud eller feromoner (duftstoffer med hormonel effekt). Disse kan gives lejlighedsvis eller i perioder med meget torden. Er hunden slemt ramt, kan behandling med receptpligtigt medicin være nødvendig, og her skal dyrlægen selvfølgelig ind over.

På længere sigt kan lydangst behandles gennem adfærdsmodificerende træning, hvor hunden gradvist vænner sig til lydene, og dermed holder op med at være bange. Denne træning skal foregå i hundens eget tempo, og man skal gå langsomt frem. Det anbefales, at man søger professionel hjælp, da det er vigtigt, at det gøres rigtigt, for ikke at gøre mere skade end gavn.

Forebyg angsten

Hvis hunden fra hvalp af vænnes til lyde, som for eksempel lyden af torden, kan lydangst i høj grad forebygges. Det kan blandt andet ske ved at man afspiller lyd-cd’er for hvalpen med lyde af tordenvejr og fyrværkeri. Denne træning skal ligeledes ske gradvist. Det er vigtigt at oplevelsen ikke bliver voldsom, og at hvalpen befinder sig godt med det, ellers kan det være med til at fremme udviklingen af en fobi, i stedet for at forebygge den.

8 gode råd til når tordenvejret rammer

– Luk alle døre og vinduer
– Lav en hule til hunden med mange tæpper
– Forlad ikke hunden
– Forhold dig roligt og opfør dig som du plejer
– Skæld aldrig en angst hund ud
– Tænd noget roligt musik
– Giv hunden et kødben eller noget legetøj med mad i
– Suppler eventuelt med kosttilskud eller feromoner

Lider din hund af angst for torden, eller anden form for lydangst, bør du altid søge hjælp hos din dyrlæge eller hundetræner, der kan vurdere hvad, der vil gavne netop din hund.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelsen

Læs også

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Sådan hjælper du hunden i tordenvejr

08-06-2022 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde er bange for tordenvejr. Heldigvis kan man som ejer hjælpe sin hund med at blive fri for angsten. Nemmest er det dog, hvis man starter med at træne hunden allerede fra hvalpestadiet

Sådan hjælper du hunden i tordenvejr

01-08-2020 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er din hund bange for tordenvejr? Så er her en guide, som du kan bruge for at hjælpe den

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt