Når hunden bliver køresyg

03-11-2021 13:15, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, kan hunde også blive køresyge – vi ser på hvad du kan gøre for at hjælpe dem 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har man haft køresyge, vil man formentlig let kunne huske oplevelsen af at sidde i bilen og pludselig blive ramt af kvalme og ubehag. Ligesom mennesker, kan hunde også blive køresyge, når de kører bil.

Har din hund køresyge, kan du blandt andet opleve at den begynder at savle, hyperventilere, pibe eller virke utryg og urolig efter I har kørt i lidt tid. Nogle hunde kaster også op.  

Disse symptomer kan enten skyldes en forstyrrelse af balanceorganet eller stress og nervøsitet – og ofte en kombination af de to.

Hundens balance styres af et organ, der sidder i det indre øre. Det består af en række væskefyldte gange, og det giver hjernen information om kroppens orientering i forhold til tyngdekraften og bevægelser. Når hovedet bevæger sig, bevæger væsken sig også, og små føleceller registrerer denne bevægelse, og sender besked til hjernen. Samtidig får hjernen informationen fra øjnene, der fortæller hunden, hvor den befinder sig i forhold til omgivelserne. På den måde ved hjernen hvordan kroppen bevæger sig, hvor den er og hvad den skal gøre for at holde balancen.

Problemet opstår når det sanseindtryk, der kommer fra øjet, ikke stemmer overens med det input, der kommer fra balanceorganet. Når hunden sidder i bilen, ser omgivelserne stationære ud, men bilens bevægelser fortæller balanceorganet at hunden er i bevægelse.  Det er disse modstridende informationer, der er med til at give kvalme og ubehag.

Alle hunde kan opleve køresyge, men det er mest almindeligt hos hvalpe, og ofte oplever man, at de vokser fra problemet med tiden.

Hvad kan du gøre for at forebygge køresyge?

1) Væn hunden til at køre bil ved at køre små ture ofte. Dels kan hjernen vænne sig til bevægelserne, og dels kan hunden blive tryg ved kørslen. Det skal være hyggeligt hele vejen, og du skal stoppe inden hunden får det dårligt.

2) Sørg for, at der er frisk luft, der hvor hunden sidder, og at den kan se ud af vinduet.

4) Sørg for at den sidder komfortabelt og sikkert i bur eller sele, således at den ikke rutsjer rundt, når bilen drejer.  

5) Undlad at fordre hunden lige inden køreturen, men sørg for at have vand med, som den kan få undervejs.

6) Sørg for at holde pauser, så hunden kan få luft, strække benene og få en tår vand.

7) Nogle hunde har så slem køresyge, at de kan have gavn at køresygemedicin, hvis de skal på længere køreture. I så fald, skal hunden en tur forbi dyrlægen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Nem hjælp til køresyge hunde

29-03-2021 15:49, af Vivian Birlie

Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg

Hund får avanceret protese

14-06-2012 10:28, af Tine Luther
En amerikansk født chihuahua født uden pote bliver formentlig i stand til at gå fuldstændig normalt med en såkaldt bionisk protese.

IBD – Inflammatory bowel disease

05-02-2022 08:50, af Astrid Gerd Holtet

IBD er en forkortelse for det engelske navn Inflammatory bowel disease, og dækker over en lang række sygdomme, hvor hundens tarmslimhinde forstyrres

Sjovt adventsløb for hund og ejer

29-11-2023 12:00, af Anne Cecilie Sohl

Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Det sidste farvel

16-07-2018 14:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Noget af det værste ved hunde er deres korte levetid. Vi ved at vi skal sige farvel til vores kære hund, og det er så forbandet svært. Her er lidt fra Spanielbogen om det sidste farvel

Mand bed hund for at redde sin kone

14-05-2013 08:23, af Maja Golles
I ny og næ hører man desværre om sager, hvor hunde bider mennesker voldsomt. Det var da også udgangspunktet i denne sag. Det endte dog med at en mand bed den angribende hund i snuden for at forsvare sin kone

Må min hund spise hindbær?

21-07-2017 06:28, af Anne Ekenberg

Hindbær – de skønne, røde bær sammensat af bittesmå frugter, som hver især indeholder et frø, er vidunderlige her i juli måned, hvor de er lige til at plukke. En herlig ingrediens i tærter og marmelade eller blandet med andre frugter til en lække smoothie. Vi mennesker nyder hindbær – nogle gange udtalt himbær, hvilket stammer fra gammel tid – men er de sunde for vores hunde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.