Når hugormen hugger

20-07-2017 15:15, af Anne Ekenberg

Et eller andet sted må vi være ærlige og indrømme over for os selv, at vi lever i et lille smørhul. Vi har ingen tornadoer, ingen flodbølger, ingen tigere eller løver osv. Det eneste farlige dyr, vi har, er hugormen. Vi møder den sjældent, da den er sky og fortrækker, når den hører os komme. Men fra tid til anden går det alligevel galt, og vores hunde bliver bidt. Her er, hvad du bør vide om hugorme og deres bid.

Copyright Ridehesten.com

En sky slange

Hugormen kan mærke rystelserne i jorden, når vi kommer gående og vælger at skynde sig væk, men nogle gange kan den simpelthen ikke nå det. Det skyldes, at hugormen er et vekselvarmt dyr, hvilket betyder, at den er afhængig af solens varme for at kunne bevæge sig. En kold forårsmorgen eller en kølig efterårsdag kan man derfor komme tæt på hugormen, som er sløv på grund af kulden.

Udseende

Hugormen regnes ikke for nogen stor slange. Hannerne er de mindste og måler fra 60-80 cm, mens hunnerne måler fra 80-105 cm. Farverne kan variere fra grå over brunt til rødlig brun, men den er let genkendelig på det zig-zag lignende mønster ned af ryggen. Dog skal du vide, at enkelte hugorme godt kan være helt sorte, men ingen af typerne har snogens gule pletter i nakken.

Ungerne er aggressive

I august klækkes æggene, som ligger inde i hunnen, og hun føder derfor 6-10 unger, som er ca. 15 cm lange. Det, som er vigtig for os hundeejere at vide, er, at ungernes gift er færdigudviklet lige fra dag ét, samt at ungerne er mere aggressive end deres forældre. De hvæser ad os og kan godt finde på at hugge ud efter os og vores hunde!

Når den hugger

Hugormen vil som oftest ramme vores hunde på næsen eller på benene. Selve biddet vil kunne ses som to røde pletter ved siden af hinanden, og de suppleres hurtigt af en stor og blodrød hævelse, hvis hugormen har sprøjtet gift ind. Hugormen når at sprøjte ca. 30 mg gift ind i vores hund på 1/40 sekund, og giften vil desværre påvirke en lille hund mere, end en stor hund. Ejere med små hunde bør derfor være ekstra påpasselige.

Symptomerne

I lette tilfælde nøjes hunden med at være øm omkring selve hævelsen, men i middelsvære tilfælde kan der opstå skader på kroppens organer. I voldsomme tilfælde vil der ske skader på lever og nyre, og blodlegemerne vil miste deres evne til at transportere ilt, da giften ødelægger blodlegemerne. Det medfører gulsot, hvilket er en reaktion på, at det røde farvestof i de ødelagte blodlegemer udskilles. I nogle tilfælde udvikler hunde et såkaldt anafylaktisk chok, hvilket kan ses som en hurtig og svag puls, blålige slimhinder, kold hud især på ørerne, kramper og angst. Især små hunde vil ligefrem kunne dø af biddet.

Hold din hund i ro

Sørg først og fremmest for at holde hunden i absolut ro, da giften spredes ved muskelaktivitet. Om muligt skal du bære din hund væk fra stedet.  Hvis du har mulighed for det, skal du også lægge en stram forbinding om såret, igen for at hindre at giften spredes. Kør derefter til dyrlæge straks – og helst inden for 30 minutter.

Dyrlægen vil ofte give antibiotika for at hindre betændelse i såret, og så vil hun give medicin mod kramper og væske mod chok. I meget alvorlige tilfælde vil hun give din hund en blodtransfusion.

Hugormen er fredet, men må flyttes

I 1981 blev hugormen fredet, og det er heller ikke tilladt at indsamle eller flytte dem. Dog må man undtagelsesvist flytte en hugorm, som er kommet for tæt på områder, hvor der færdes børn og husdyr. Og det er jo rart at vide, når nu vi har hund. Den flyttes lettest ved at genne den ind i en spand, som ligger ned. Så vil den ofte af sig selv søge ind i spanden.

Kilde: naturguide.dk. anicura.dk, netdyredoktor.dk

__________

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.