Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi siger farvel til det gamle år og velkommen til det nye, sker det med bulder og brag. For os mennesker kan fyrværkeri være flot og fascinerende, men for mange hunde, er det desværre forbundet med stress og angst. For disse hunde, kan dagene omkring årsskriftet være temmelig hårde at komme igennem. Har din hund det sådan, er der heldigvis en del du kan gøre for at dagene omkring d. 31. bliver lidt mere tålelige.

 

Er din hund angst, når fyrværkeriet brager? 

 

Angst for fyrværkeri kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos vores hunde. Det kan være alt fra at hunden savler meget, piber, halser eller ryster, når den oplever at det brager udenfor, til hyperaktivitet, hylen eller gøen.

Nogle hunde bliver mere aktive i et forsøg på at komme væk fra lyden, mens andre bliver stille og passive eller forsøger at gemme sig. Urenlighed, opkast og destruktiv adfærd, kan også være tegn på angst.

Hvad skal du gøre, når de skyder af udenfor?

Når det buldrer og brager udenfor, handler det om at mindske intensiteten af oplevelsen så meget som muligt. Det kan man gøre ved at rulle gardinerne ned, og dermed skærmer man hunden fra lysglimtene. Forsvinder glimtene, bliver oplevelsen en lille smule mindre voldsom. Ligeledes kan roligt, behageligt musik overdøve bragene eller gøre dem mindre tydelige.

Mange hunde vil opleve et stort behov for at gemme sig, og de kan derfor finde på at grave i sofaen eller kravle ind under møblerne. Man må aldrig skælde en angst hund ud, da dette kan være med til at forværre tilstanden. Det er i stedet en rigtig god idé, at lave en hule med en masse tæpper til hunden, hvor den kan gemme sig og grave i tæpperne. På den måde, kan den få udløb for sine behov, uden at det går ud over sofaen.

Bliver man bange, mister man ofte appetitten, og det sammen gælder for hunden. Har den alligevel lyst til at spise, kan noget lækkert at tygge i være en god beskæftigelse, og være med til at gøre oplevelsen en lille smule bedre. Vil hunden tage imod godbidder, kan godbidder også hjælpe hunden. Du kan eventuelt kaste dem ud i dens kurv eller på gulvet, så den skal bruge sin næse til at finde dem. Næsearbejde er stressdæmpende, og kan dermed hjælpe hunden til at falde til ro.

Det er vigtigt at man selv forholder sig roligt, og opfører sig som man plejer, for ikke at bekræfte hunden i at fyrværkeriet er farligt. Angste hunde kan finde på at flygte i et forsøg på at komme væk fra lyden. Luk derfor alle døre, og sørg for at hunden ikke kan komme ud.

En hjælpende hånd

Har hunden brug for lidt ekstra hjælp, kan den i nogle tilfælde få det gennem kosttilskud eller feromoner (duftstoffer med hormonel effekt). Disse kan gives lejlighedsvis eller i perioden omkring nytårsaften. Er hunden slemt ramt, kan behandling med receptpligtigt medicin være nødvendig, og her skal dyrlægen selvfølgelig ind over.

Lider din hund af udtalt lydangst, bør du altid søge hjælp hos din dyrlæge eller hundetræner, der kan vurdere hvad, der vil gavne netop din hund.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Det er jo bare en hund…

10-02-2016 13:46, af Tine Luther
Eller er det? Vi danskere elsker vores hunde, der i højere grad end nogensinde opfattes som ligeværdige familiemedlemmer, og vi er stolte af at vise ”vores afkom” frem. Går du med overvejelser om at anskaffe dig en hund, er Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Fredericia i den kommende weekend det helt rigtige udgangspunkt.

De fleste træner et par gange om ugen

07-04-2011 13:24, af Tine Luther
På hunden.dk har vi haft en afstemning, hvor man kunne tilkendegive, hvor ofte man træner med sin hund.

Hund fandt rotte i bagerbutik efter kun 20 sekunders søgen

07-01-2015 14:08, af Tine Luther
En rottefængers hund udførte sit arbejde til UG hos bager i Roskilde.

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Forgiftninger: Del 3 - Giftkilder 2

19-07-2011 13:24, af Anne Kristine Tollestrup
Tema: Forgiftninger - I tredje og sidste del af hunden.dks tema om forgiftninger handler om, hvilke giftkilder der kan være farlige for din hund.

Den ældre hund får også ømme ben

27-04-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har travet land og rige rundt under corona – og har vi en hund, har den selvfølgelig været med. Men en ældre hund har præcis samme risiko for skader, sygdom og smerter som ældre mennesker har. Agrias skadestatistik viser en kraftig stigning i skader på bevægeapparatet hos hunde

En veteran-hund trækker sig tilbage

06-11-2016 14:04, af Kasper Larsson
I dag i Herning blev den mest prøvede hund i dansk rally-historie pensioneret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.