Marvben fra kvæg er mest effektive

07-03-2016 13:29, af Tine Luther
Marvben er effektive i kampen mod tandsten hos hunde. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken type marvben din hund gnaver.
Copyright Ridehesten.com
Manglende tandpleje kan føre til tandsten, som så kan føre til alvorligere helseproblemer. (Arkivfoto: hunden.dk/Tine Luther)

Hundetænder bør børstes hver dag, men det er nok de færreste hundeejere, der er så ihærdige med hunde–tandplejen. Manglende tandpleje kan føre til tandsten, som så kan føre til alvorlige problemer hos hunden. Den kan få tandkødsbetændelse, paradentose og andre sygdomme. Faktisk er tandkødssygdomme det mest udbredte helseproblem hos hunde, så det er vigtigt at forebygge på området. Får man ikke svinget tandbørste dagligt, kan man supplere tandplejen på forskellige måde – ingen af dem er dog så effektive som tandbørstning. Man kan f.eks. vælge særlige fodertyper og tyggepinde eller lade sin hund gnave marvben. Ny undersøgelse Ph.d.-studerende Fábio Ritter Marx har gennemført en undersøgelse om marvbens effekt på tandsten. Han testede marvben fra forskellige dyr – både gnaveben fra den tykke del af lårknoglen og samme knogles ende, der er tyndere. En række beagles indgik i undersøgelsen. Undersøgelsens resultat viste, at gnavebenene fra kvæg er de bedste bekæmpere af plak og tandsten. Lårknoglens ende var mindst effektiv, fordi hundene i større grad er i stand til at knuse benene herfra og dermed spise dem. Ben fra midten af lårknoglen er så tykt og hårdt, at hundene bare gnaver på dem – og det er effektivt i tandstensbekæmpelsen. Renere tænder på tre dage Hundene i undersøgelsen fik et stykke marvben hver dag. Omkring 40 % af deres tandflader var dækket af tandsten. I løbet af bare tre dage med marvben blev mellem 35 og 55 % af tandstenen ”tygget bort”. Effekten var størst hos de hunde, der havde fået de kraftige ben fra kvægets lårknogle. Resultaterne på de bagerste tænder var ringest. Kilde: forskning.no

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tyve, vogt jer! Lulu er i byen

22-06-2019 11:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lulu er en af de racer, der ikke findes så mange af i Danmark. Hun er en polski owczarek podhalanski, en race, der findes cirka 30 af i landet

 

Rørende gensynsglæde ved Ring 7

23-06-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som opdrætter er det altid lidt svært at give sine hvalpe videre. Det er det også for Kate Frederiksen, der har opdrættet groenendael siden starten af 90’erne. I Vejen mødte hun en af sine hvalpe

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

12-06-2019 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 km/t kan en lille hund på 6 kg ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kg.

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Shyloch Statement gjorde det igen

22-06-2019 18:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Norske Helge Kvivesen og hans Shyloch Statement tog for anden dag i træk BIS 1 i Vejen

28 dygtige juniorhandlere

23-06-2019 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag stillede hele 28 juniorhandlere til start ved konkurrencen, der blev en svær opgave for den australske dommer

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Anklage: Betjent angreb kollega med hund

18-06-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En betjent i Københavns Politi er under mistanke for at have udsat en kollega for et hundebid, viser aktindsigt fra Rigspolitiet