Kontakt altid dyrlægen, hvis hunden har spist chokolade

27-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Randers Dyrehospital har i løbet af weekenden fået tre hunde ind, der havde spist chokolade. Hundene er alle raske igen, og dyrlæge Lone Plum opfordrer hundeejere til at kontakte dyrlægen, hvis der er mistanke om, at ens hund har spist chokolade

Copyright Ridehesten.com
Denne hund vejer 7 kilo og havde næsten spist en hel plade (100g) 80% mørk chokolade med mint fra Coop. Fotos: Randers Dyrehospital

– Det er meget usædvanligt, at vi får tre hunde ind, der har spist chokolade på to døgn. Det plejer at være noget, der sker meget mere sporadisk engang i mellem, lyder det fra dyrlæge ved Randers Dyrehospital Lone Plum.

Ikke desto mindre var det netop, hvad de randrusianske dyrlæger oplevede i weekenden.

– To af hundene havde faktisk spist en ret stor portion chokolade. Heldigvis blev det opdaget hurtigt, så de kunne komme herind og få noget at kaste op på. Men det havde været kritisk, hvis ikke ejerne havde reageret. Hos den sidste hund var det først blevet opdaget, da den blev dårlig og kastede op. Så den var indlagt hos os i nogle timer, fortæller hun.

 

Påvirker nervesystemet
Men hvad er det egentlig, der sker, når hunde spiser chokolade og bliver syge af det?

­– Det er jo koffein og theobromin, som hundene har en lavere tolerance overfor. Stofferne går ind og påvirker hundens nervesystem. Det kan give hunden øget hjertefrekvens, den får svært ved at holde på vandet, og den får diarre, kvalme og opkast, fortæller Lone Plum og fortsætter:

– Hvis hunden har fået en høj nok dosis, kan det ende i kramper og i værste fald, kan hunden dø af det.

Eftersom det er koffeinen og theobrominen, der er de store syndere, afhænger skaderne på hunden af, hvor koncentreret chokoladen har været, hvor meget den har spist og størrelsen af hunden.

– Sådan i grove træk kan man sige, at en hund på 10 kilo kan tåle at spise 7 gram ren kakao, 15 gram 80% mørk chokolade og 70-80 gram mælkechokolade, før den bliver syg, og skal man op, hvor hunden får kramper, skal den spise omkring det dobbelte, lyder det fra Lone Plum.

 

Kontakt dyrlægen
Flere har spurgt dyrlægerne i Randers om, hvordan det kan være, at der igen begynder at komme hunde ind med chokoladeforgiftninger.

– Før i tiden skete det sjældnere end i dag. Jeg tror, det hænger sammen med, at dengang jeg var barn, fandtes der ikke så meget mørk chokolade, og havde man mørk chokolade, smagte det ikke særlig godt. I dag kan man jo købe det med alle mulige lækre smage, så der ligger bare mere af det rundt omkring, siger hun.

Der findes flere steder på nettet, hvor man kan regne ud, om ens hund er i fare efter at have spist chokolade, men Lone Plum anbefaler dog, at man altid ringer til sin dyrlæge, hvis ens hund har spist chokolade. Han eller hun kan hjælpe med at opklare, om der er tale om skadelige mængder, men også om chokoladen har indeholdt andre dårlige ting.

– Er det nu en chokolade, der indeholder rosiner eller nødder, som heller ikke er gode for hunden, så kan det jo godt være noget skidt for hunden, selvom den måske bare har spist en smule mælkechokolade, siger Lone Plum.

Man kan ifølge den randrusianske dyrlæge ikke selv gøre noget for at hjælpe hunden, når skaden er sket. Men det kan dyrlægen.

– Der går faktisk 2 - 4 timer, før hunden bliver dårlig af chokoladen, så det gælder om at kontakte dyrlægen hurtigst muligt, så vi kan gribe ind, så tidligt i forløbet som muligt. Vi giver hunden en indsprøjtning, så hunden kaster op, og så giver vi den noget aktivt kul, som absorberer de skadelige stoffer i maven.

Herunder kan du selv prøve en af beregnerne fra nettet. (Husk at sætte enheder til kilo og gram)

Læs også

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Julemad er ikke hundemad

23-12-2022 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.