KLUMME: Det svære 2020

24-02-2021 12:06, af Maria Bonde Vinther, formand for DKK Kreds 12, Færøerne.

Som vanligt får I her klummen fra det seneste nummer af HUNDEN. Denne gang er klummen skrevet af DKK's kreds på Færøerne

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Kalenderen var pakket med spændende aktiviteter. Vi lagde stærkt ud med to groomingkurser i starten af januar. Og til marts skulle vi have endnu to fuldt bookede groomingkurser, handlerkursus og en match, men så kom corona, og alt blev lukket ned.

Udstillingen i april blev udsat til en juleudstilling, men desværre kunne denne heller ikke afholdes. Men det, vi har arbejdet hårdest for i 2020, var ikke i kalenderen. Vi fik nemlig et meget uventet brev fra myndighederne. Myndighederne gjorde os bekendte med, at de ville lave en ny bekendtgørelse, der skulle forbyde rejse med kæledyr. Årsagen var risikoen for smitsomme sygdomme. Den havde vi ikke set komme. Vi havde regnet med, at når en ny bekendtgørelse skulle laves, så ville de måske gøre det lidt lettere at rejse med hunden, og vi forventede en lempelse i forhold til de strenge krav, som i forvejen gælder på Færøerne. Men budskabet fra myndighederne var det stik modsatte. Heldigvis havde vi mulighed for at komme med et høringssvar.

Vi kunne risikere, at alt det, kredsen har arbejdet for, ville gå tabt. Hvis bekendtgørelsen blev til virkelighed, så ville vi ikke kunne rejse til udlandet for at få lavet diverse sundhedsundersøgelser, mulighed for specialdyrlæge, parringer, udstillinger, prøver m.m.

På Færøerne har der altid været arbejdshunde, men det er først efter, kreds 12 blev etableret, at folk har fået øjnene op for, at der er andre racer, der passer bedre til familiens behov, eller familien bedre kan dække hundens behov.

Nu er vi faktisk nået så langt, at flere og flere tænker grundigt over evt. parringer. De rejser for at finde den rigtige hanhund, de laver diverse sundhedsundersøgelser og spørger om hjælp hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er fantastisk, da vi meget hurtigt kan ende med en del indavl, da Færøerne er meget lille i den sammenhæng. Og nu midt i corona er der fare for, at det bliver fortid. Vi allierede os med Føroya Hundaførarafelag (hundeforening), for sammen står man stærkere. Sammen med Føroya Hundaførarafelag har vi lavet små videoklip, hvor vi snakker med hundeejere, om hvorfor de har behov for at rejse med hunden. Disse videoklip er blevet delt flittigt på de sociale medier. Der har været indslag i medierne, og der er blevet indsamlet underskrifter. Vi har også udarbejdet et udførligt høringssvar, hvor vi kommer med flere forslag til, hvordan man kan mindske smitterisikoen med primært fokus på hårdere kontrol.

Det har været nogle nervepirrende måneder, men lige før jul fik vi den bedste julegave; myndighederne har valgt, at forbuddet ikke bliver til noget. Der kommer stadig en ny bekendtgørelse engang i 2021, så det er med forsigtig optimisme, at vi glædes over denne udmelding. Det er stadig kun muligt for hunde/ejere, der er bosiddende på Færøerne, at rejse til udlandet. Udenlandske hunde har stadig ikke mulighed for at rejse til Færøerne på ferie.

I 2020 var det myndighederne, der sendte os et brev, men vi har valgt at starte 2021 med et brev til dem. Det er dog ikke et brev, der vedrører rejse med kæledyr, men som vedrører fyrværkeri. På Færøerne er der ingen tidsbegrænsning for, hvornår der må skydes med fyrværkeri. Dette vil vi rigtig gerne have lavet om på. Vi har derfor sendt dem et brev med forslag til ændringer i bekendtgørelsen. Vi har også fået dyrlægerne og andre foreninger med interesse for dyr til at tilslutte sig brevet i håbet om, at dette vil skabe en debat, der når hele vejen til lagtinget, så vi kan få en ny bekendtgørelse på området. Vi håber 2021 bliver mere aktivitetsvenligt, så vi kan afholde alle vores planlagte aktiviteter.

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

QUIZ: Hvor mange hunde i disse racer kommer til EDS

08-05-2023 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Nu er der 10 dage til EDS. Det markerer vi ved at der hver dag indtil det går løs i Herning kommer en quiz her på hunden.dk, der handler om European Dog Show. Her får du den første, hvor du skal gætte, hvor mange hunde, der er tilmeldt i disse racer. Den er nok lidt svær, men så får du da et indtryk af, hvor mange hunde, der kommer 

Hund overlevede tragisk lavineulykke

11-01-2012 12:46, af Tine Luther
En welsh corgi og dens ejer forsvandt under en lavine i Montana forrige weekend. Manden er omkommet, men hunden dukkede op fire dage efter ulykken.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/TANDPLEJE

24-02-2016 08:18, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om pasning af hundens tænder.

Bøde for at transportere hund under jakken

21-10-2013 12:20, af Tine Luther
Skal hunden rejse gratis med offentligtransport, skal det foregå i en taske. Det måtte en københavnsk mand sande.

Er min hund tyk?

10-12-2017 17:01, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget 

Verdens grimmeste hund er blevet smuk

26-02-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste år blev hunden Frodo fundet på gaden i Kroatien. Han blev hurtigt kendt som verdens grimmeste hund, men efter et lille år med ren kærlighed, behandlinger og godt foder er Frodo blevet en virkelig sød og smuk hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.