KLUMME: At skifte race

01-07-2022 08:28, af Birgitte Lous

Her får du klummen fra juninummeret af HUNDEN

Copyright Ridehesten.com

 

”Nææ skal du have en border collie?” ”Skal du nu også have en border collie?” ”Velkommen i familien” eller ” Du får travlt!” Bemærkningerne var mange, da jeg sidste år besluttede mig for at lave et raceskift. Jeg har gennem 15 år været den lykkelige ejer af tre västgötaspidser. De har trænet LP, Rally og spor. Alle har opnået gode resultater og været fantastiske familiehunde. Den ene opnåede endda titlen ”Dansk Lydighedschampion”. Det var dog på de gamle regler. Med den præcision, der kræves i dag, så var vi vist ikke kommet så langt.

Når man stiller op i LP klasse 3 med en västgötaspids, får man mange positive kommentarer. ”Hvor er det dejligt at se andre racer”, og ” hvor er den sød”. Man føler sig som noget særligt, hvilket er rigtig dejligt. Man har også en fornemmelse af, at dommerne sætter pris på at se andre racer end border collier. Når man stiller til konkurrence med en border collie, så vil jeg komme med den påstand at der er andre forventninger, og det skal man faktisk vænne sig til.

Nu er jeg så blevet border collie-ejer. Og ja hun er utrolig lærenem. Når det så er sagt, så skal jeg da lige love for, man har nogle andre udfordringer. Der kan faktisk være fordele ved spidshunden, som lærer lidt langsommere. Man får bedre tid til at følge med i indlæringen, så fejlindlæring nemmere kan ændres. Samtidig skal jeg hele tiden tage højde for, at hun ikke hyrder alting. Jeg skal overveje, hvad jeg bruger som belønning, hvor jeg placerer min belønning og hvordan den gives. Hun er så hurtig, at jeg let kommer til at belønne for det forkerte, og hun skal stoppes, når vi træner, for hun kan blive ved i det uendelige. Hun behøver ikke nær så mange belønninger, som jeg er vant til, for hun elsker bare at arbejde. Så det har været en stor omvæltning for mig at træne en hund, der er så tændt på at arbejde.

Jeg vil ikke sige, det er lettere at træne en border collie, men måske er det lidt sjovere, fordi hun er så fokuseret. Jeg glæder mig over den fart og begejstring, hun udviser.

Da jeg besluttede mig for at få en border collie, lovede jeg mig selv, at jeg ville prioritere ro meget højt i min træning. Jeg kan ikke have hunde, der hele tiden er ”på” eller løber op og ned ad væggene. At kunne være i en hvalpegård og kunne lægge sig, når jeg beder om det, har været et ”must” i min træning. Det, synes jeg, er lykkedes. Hun slapper af, når hun er i bur både til træning og hjemme, og hun er ikke en hund, der løber op og ned ad væggene. Hun er nem at have med på besøg, og hun kan ligge i bilen uden problemer, når det er nødvendigt. Hun er den dejligste, kærligste, kælne hund, og jeg elsker hende til månen og tilbage igen. 

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Forstoppelse hos hunden

04-04-2022 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen

Behov for regler om hunde i politiets varetægt

29-01-2015 11:27, af Tine Luther
I forbindelse med revisionen af Hundeloven er det blevet muligt at få en sagkyndig vurdering af hunde, der af adfærdsmæssige årsager ellers skal aflives. I mellemtiden er hunden i politiets varetægt, men der mangler klare retningslinjer for, hvor længe hunden på den måde kan sidde indespærret, mener Den Danske Dyrlægeforening. Dansk Kennel Klub rejste denne problemstilling allerede, da klubben afgav høringssvar i forbindelse med hundeloven, og har netop i sidste uge besluttet at følge op på sagen.

Juniorhandler Cecilie Krarup er ny blogger for hunden.dk

14-09-2017 14:41, af Cecilie Krarup

Juniorhandler og gymnasieelev Cecilie Krarup er ny fast blogger for hunden.dk. Her vil hun skrive om sit ungdomsliv med hunde, ringtræning og ambitioner inden for hundeudstillinger

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/FLÅTER

25-04-2016 10:42, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om flåter.

Jack russell terrier fik tungen revet ud

18-11-2012 20:38, af Tine Luther
En gåtur fik fatale konsekvenser for en engelsk jack russell terrier: En høg slog ned og rev hundens tunge ud. Hunden må formentlig aflives.

Træning: Hunden skal kende sin bagpart

05-09-2021 13:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundefitness og Canicross: Hold din hund I form. Sådan præsenterede DogzDK deres opvisning på Store Hestedag, og det skulle vise sig, at hunden kan træne på måder, man ikke lige havde forventet

Reaktion: Gult bånd er en dårlig ide

23-09-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gik ikke stille for sig i kommentarfeltet, da hunden.dk tidligere på ugen skrev positivt om det gule bånd. Vi har mødt en af de kritiske læsere på udstillingen i Ballerup

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.