Kikkertundersøgelse - hvordan og hvorfor?

25-07-2022 09:50, af Astrid Gerd Holtet

Kikkertundersøgelser bruges på en lang række af landets dyreklinikker - men hvad en kikkertundersøgelse, hvad bruges den til og hvordan foretages den?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En kikkertundersøgelse – også kaldet en endoskopiundersøgelse – bruges til at undersøge kropshulrum eller organer. Til undersøgelsen bruges et såkaldt endoskop. Endoskopet består af en lang smal kikkertstang, som oftest er bøjelig, og som kan sende direkte billeder tilbage på en skærm.  

Endoskopet kan indføres i tarmen, i blæren, i bughulen eller i et led og på den måde kan dyrlægen hurtigt og let se ind i dyret, når en diagnose skal stilles. Via endoskopets stang er det typisk også muligt at indføre en lang gribetang, som kan bruges til at opsamle vævsprøver af det, dyrlægen ser med endoskopet.

Hvornår bruges kikkertundersøgelser?

Kikkertundersøgelser kan bruges i mange forskellige situationer. Nogle af de mest almindelige er:

1) Mave-/tarmsystemet:

Kikkertundersøgelser er et vigtigt værktøj ved sygdomme i mave-/tarmsystemet. Endoskopet kan bruges til at undersøge både spiserøret, mavesækken og store dele af tarmene. Derudover kan der ved hjælp af endoskopet let tages vævsprøver af tarmvæggen – hvilket kan være meget hjælpsomt i udredningen af en lang række sygdomme

2) Led:

I forbindelse med udredning af eksempelvis halthed, kan en kikkertundersøgelse af en ledhul være meget hjælpsom. Her vil undersøgelsen blandt andet kunne klarlægge problemer med gigt, skader på menisker, bruskskader eller ødelagte ledbånd.

3) Luftvejene

Det er også muligt at undersøge næse, luftrør og lunger ved hjælp af kikkertundersøgelser. Ud over at se hvordan luftvejene ser ud, er det muligt også at udtage biopsier og lave

Hvordan foretages en kikkertundersøgelse?

Når en hund skal igennem en kikkertundersøgelse, skal den i fuld narkose. Hunden vil derfor typisk blive indlagt om formiddagen, og være klar til at gå hjem igen om eftermiddagen. Hunden skal fastes i 12 timer inden narkosen.

Når hunden er i narkose, indføres endoskopet i hunden, og dyrlægen evaluerer billederne på skærmen. Foretages undersøgelsen for eksempel af tarmen, indføres endoskopet enten via munden eller endetarmsåbningen. Har det hulrum, der skal undersøges ikke en naturlig åbning – som eksempelvis bughulen eller en ledhule – så laves der en lille åbning med en skalpel, så endoskopet kan indføres. Dette hul lukkes efterfølgende med et par sting.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Hvor gammel er din hund i menneskeår?

24-11-2019 09:36, af Astrid Gerd Holtet

Amerikanske forskere kommer med nyt bud på hvordan du kan omregne fra hundeår til menneskeår, baseret på viden om genetik og aldring

Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Kulde og sne: Skal hunden have overtøj på?

12-01-2021 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mængden af pels og ikke mindst underuld og hundens race er afgørende for, hvordan den klarer kulden. En hund med tynd pels eller uden underuld skal måske have hjælp til at holde varmen med overtøj. Hvis din hund opfører sig normalt, selvom der ligger sne, hopper rundt og vil lege, er det et godt tegn. Men hold øje med, om hunden begynder at bevæge sig anderledes i sneen og vise tegn på, at den synes, det er ubehageligt at gå i

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Norsk hund skudt på klos hold

13-08-2014 13:50, af Tine Luther
På en afstand af 15 meter fik en norsk hundeejer den skrækkelige oplevelse at se sin border collie blive skudt.

Knytnæve i dusør for at redde hund

27-06-2019 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En 64-årig kvinde måtte tirsdag indse, at det til tider kan give blå mærker at være hundeven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.