Kan vi læse hundens følelser?

22-02-2022 08:50, af Astrid Gerd Holtet

Menneskers kulturelle ophav påvirker vores evne til at aflæse hundes følelser, langt mere end personlig erfaring med hunde, viser nyt tysk-engelsk studie

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Et stort nyt studie fra en tysk-engelsk forskergruppe undersøger hvad der har betydning for menneskers evne til at aflæse hundes følelser, og peger på at vores kulturelle baggrund har større betydning end vores personlige erfaringer med hundeejerskab.

Den kulturelle holdning og den personlig erfaring

Det har længe været kendt at menneskers evne til at genkende følelser hos andre arter, fremmes hvis vi vokser op i nærheden af den pågældende art. Det vil altså sige at en opvækst med hunde, burde fremme vores evne til at relatere til dem – men hvor tæt skal vi være på hunde, før det har en betydning?

For at komme nærmere et svar, undersøgte forskergruppen hvordan det at vokse op i et hjem med hunde, har betydning for vores evne til at læse hundes følelsesmæssige tilstand. Samtidig undersøgte de hvordan det at vokse op i en kultur, hvor hunde anses som vigtige og værdifulde, påvirkede vores følelsesmæssige forståelse af hunde, sammenlignet med en opvækst i en kultur med en mere negativ holdning til hunde.

Kulturen har stor betydning

I studiet tog forskerne en stor gruppe mennesker fra lande, hvor der generelt var en positiv eller negativ holdning til hunde, og viste dem ansigter af 20 forskellige hunde i forskellige følelsesmæssige tilstande. Derudover noterede forskerne deltagernes kulturelle baggrund, og hvorvidt de havde erfaring med selv at have hund.

Forskerne undersøgte herudfra den kulturelle og personlige erfarings betydning for deltagernes evne til at genkende de følelser hundene udviste – og resultaterne viste en klar forskel.

Studiet viste, at der var en lille tendens til at voksne mennesker, der selv havde personlig erfaring med hundeejerskab, var bedre til at genkende hundenes følelsesmæssige tilstand, men det viste dog også at det kulturelle ophav havde en væsentligt større betydning. Mennesker der var vokset op i en kultur med en generel positiv holdning til hunde, havde væsentligt bedre evner til at aflæse hundenes følelser end mennesker, der var vokset op i en kultur med en negativ holdning til hunde – uafhængigt af deres personlige erfaring med hunde. Forskerne peger derfor på, at den passive eksponering overfor hunde, der må anses for at være større i kulturer, hvor hunde er almindelige kæledyr, har en afgørende betydning for menneskers evne til at relatere til hundene.

KILDE: Amici, F., Waterman, J., Kellermann, C.M. et al. The ability to recognize dog emotions depends on the cultural milieu in which we grow up. Scientific Report 9, 16414 (2019)

Læs også

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.

Sådan får dine kæledyr en glædelig jul

06-12-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser. Som kæledyrsejer skal man derfor være ekstra opmærksom i den kommende tid, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, der her giver gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for sine kæledyr

Hunde fremmer samarbejdet

25-11-2017 17:19, af Astrid Gerd Holtet

Har I en kontorhund på din arbejdsplads? Hvis ikke, så kan det være I skulle få én – et nyere amerikansk studie har nemlig vist, at tilstedeværelsen af en hund fremmer samarbejdet hos mennesker 

Brandmænd – kan også give hunden gener

09-06-2022 12:41, af Astrid Gerd Holtet

Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker

Flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme

26-05-2012 09:08, af Tine Luther
Sommertid er lig med masser af træning og spændende aktiviteter uden for sammen med din hund. Men der er god grund til at være ekstra opmærksom på flåter. De små dyr kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og hunde, og disse sygdomme kan få alvorlige konsekvenser – også for din hunds evner på træningspladsen. Alle hundeejere opfordres derfor til at tage en række forholdsregler mod flåtbid.

Teaterforestilling: TROFAST

29-12-2013 08:55, af Tine Luther
TROFAST er en stærk og poetisk forestilling om mennesker og dyr, død og kæledyrskrematorie. Kan ses på TEATER FÅR302 i København + på turneen rundt omkring i landet.

Linse Kesslers fond i opløsning

13-09-2021 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du et af de mennesker, der har støttet Linse Kesslers fond, som blandt har til formål at redde hunde, så skal du nok til at finde et andet sted at bruge dine penge. Fonden er nemlig sendt til tvangsopløsning

Mennesker og den livsfarlige borrelia

23-07-2017 12:24, af Anne Ekenberg

Hvor slemt er det egentligt? Overdriver lægerne ikke faren en smule? Hvor mange bliver egentlig smittet om året? Vi prøver at besvare nogle af disse spørgsmål i dagens artikel om mennesker og borreliose.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage