Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde er klassificerede som carnivore (kødædere), men bliver oftest betegnet som omnivore (altædende), da de kan trives på animalske såvel som plantebaserede foderstoffer. Blandt andet producerer hunde enzymer, der gør dem i stand til at fordøje stivelse, og de kan udnytte vitamin A og B fra planter ligesom mennesker.  Da hunde har behov for essentielle nærringsstoffer, og ikke essentielle ingredienser, vil en hund i princippet godt kunne leve uden animalske foderstoffer i sin kost, så længe behovet for de essentielle næringsstoffer bliver dækket. Der er dog være visse udfordringer ved vegansk kost, og der er visse ting, man bør være opmærksom på, hvis man ønsker at fodre sin hund vegansk.

Proteiner og aminosyrer i foderet
Proteiner er vigtige for hunden, da de bidrager med de aminosyrer, som hunden ikke selv kan producere (essentielle aminosyrer). Der findes 20 standardaminosyrer, hvoraf 10 af dem er essentielle, og hunden er dermed afhængig af, at få dem via kosten. Planteproteiner siges som udgangspunkt at være ukomplette, hvilket vil sige, at de i modsætning til animalske proteiner, mangler en eller flere af de essentielle aminosyre. Derfor vil der skulle flere forskellige planteproteiner til, for at tilføje alle de essentielle aminosyre til diæten. Da hunde ydermere ikke kan optage planteproteiner ligeså effektivt som animalske proteiner, bør man være opmærksom på, at proteinindholdet i diæten er forholdsvis højt.

Der skal være D-vitamin i foderet
Hunde kan ikke producere D-vitamin fra solens stråler ligesom mennesker, og det er derfor nødvendigt, at der er D-vitamin i foderet, som findes i to former: D3 og D2. Vitamin D3 er det, der dannes, når huden bliver udsat for UV-stråling og findes dermed kun i animalske produkter. Vitamin D2 produceres af planter, men udnyttes ikke lige så effektivt som vitamin D3, og et supplement med D-vitamin er derfor oftest nødvendigt, hvis du fodrer en vegansk diæt. Et andet essentielt vitamin, som også kun kan findes naturligt i animalske produkter, er vitamin B12, hvorfor et supplement af dette vitamin også vil være nødvendigt.

Veganer eller ej?
Er man opmærksom på særligt behovet for essentielle aminosyrer og vitamin D og B12, er det muligt at imødekomme hundes ernæringsmæssige behov gennem en plantebaseret diæt, og hunde kan dermed godt være veganere. Dog er der en større risiko for fejlernæring, og man bør derfor være ekstra opmærksom på, om hunden udviser tegn på mangler, hvis man vælger at fodre vegansk. Ydermere ses det også ofte, at hunde udvikler foderallergi eller intolerance overfor ingredienser såsom majs og soya, som er hyppige ingredienser brugt i vegansk hundefoder. 

En plantebaseret diæt kan også resultere i en mere basisk urin, som kan øge risikoen for udvikling af urinvejssten. Der kan muligvis også være en udfordring i, at få hunden til at acceptere en vegansk diæt, da hunde hovedsageligt tiltrækkes af de smagskomponenter, der findes i kød, og smagen af fedt af animalsk oprindelse er tit afgørende for, om hunden finder foderet tiltalende.

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda er kandidat i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. Hun har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Må min hund spise tomater?

19-07-2017 11:40, af Anne Ekenberg

Som vi skrev i går, hører kartofler og tomater til natskyggefamilien og indeholder derfor giftstoffet solanin. Dog findes solanin mestendels i de grønne dele af planterne såsom stænglen, bladene og de umodne frugter

Vind foder og godbidder fra Oliver´s

07-06-2013 19:02, af Rikke Larsen
Vind 13,5 kg af OLIVER'S nye kornfrie hundefoder + 4 poser af vores mest populære godbidderpopul

Må min hund spise pærer?

17-08-2017 14:24, af Anne Ekenberg

Æbler og pærer. Udtrykket får mange til at tænke på matematikstykkerne i skolen, hvor man i hovedet skulle regne ud, hvor mange penge man skulle have tilbage for ¾ kilo æbler og pærer, hvis man betalte 20 kr, og et halvt kilo kostede 8 kr. Ren nostalgi i en tid, hvor lommeregneren og andre dingenoter på mobilen klare den slags regnestykker.

Jonathan vil køre foder til Ukraine

27-02-2022 07:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags skrev vi om et internat i Ukraine, der manglede foder til deres dyr. Nu vil danske Jonathan Beck køre ned med en bilfuld foder

Må min hund spise stikkelsbær?

19-08-2017 17:38, af Anne Ekenberg

Nogle elsker stikkelsbær, mens andre er knapt så glade for de små fortrinsvis grønne bær med de lange stikkende hår. Stikkelsbærgrød plejer vi at lave af dem, mens marmelade hører til sjældenhederne. De findes i mange have og langs naturstierne og er derfor oplagte mål for vores nysgerrige hunde.

Efterlysning af foder til hjemløses hunde gav pote

14-06-2014 08:33, af Tine Luther
Den fynske afdeling af forenigen Hjemløses hunde i Danmark stod i sidste uge med et næsten fuldstændig tomt foderlager. En efterlysning vis pressen har fået hjælpen til at vælte ind. Måske har du også lyst at hjælpe?

Hunde skal ikke spise madrester

25-12-2020 10:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskemad er den hyppigste årsag til overvægt hos kæledyr, slår eksperter fast

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.