Kampen mod kiloene

18-10-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægt har i flere år været et stigende problem hos de danske hunde, men hvad kan vi gøre, hvis vores hund bliver for tyk? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Januar. Vi kender det godt. Måneden, hvor decembers julesul skal rystes af kroppen, og nytårsforsættet om at smide kroppens ekstra håndtag bliver realiseret gennem et medlemsskab i den lokale fitnessklub. For det der fedme er bare ikke godt for os mennesker. 

Men hvis man tror, man kan klare kuren ved at give hunden halvdelen af den mad, man selv plejer at spise, så må man tro om igen. For det er altså heller ikke godt for hunden at være overvægtig. 

En gang, da ressourcerne var knappe og maden ikke blev serveret hver dag i form af mundrette foderpiller, var det en fordel, hvis hundens krop kunne gemme på energien til dårligere tider. Ved at fylde fedtdepoterne, når der var nok at spise, kunne hunden sikre sig, at den havde energireserver at tære af, hvis der senere hen blev mangel på mad. Evnen til at deponere fedt, kunne altså sikre hundens overlevelse.

I dagens Danmark er mad sjældent en mangelvare - hverken for hunde eller for mennesker - og derfor er deponeringen af fedt ikke i samme grad livsnødvendigt. Tværtimod, kan denne evne føre til overvægt.

Hvorfor er overvægt et problem?
Hos hunden er overvægt forbundet med en lang række problemer. Det kan forværre andre sygdomme, som for eksempel: ledproblemer, diskusprolaps, sygdomme i lunge, hjerte og lever, og problemer med bugspytkirtlen.  Derudover begrænses hundens bevægelighed og dermed dens livskvalitet, og den overvægtige hund vil sandsynligvis ikke leve så lang tid som den ellers kunne have gjort.

Hvornår er hunde overvægtig?
Man kan vurdere hundens vægt, ved at kigge og mærke på den. Man skal, for eksempel, kunne se at hunden har en tydelig talje, og ribbene skal let kunne mærkes, når man kører håndfladen ned langs brystkassen.

Hvad kan man gøre?
Er hunden for tyk, er det et udtryk for at den spiser mere end den forbrænder i løbet af en dag. Det vil sige at et vægttab kræver, at skal skærer ned på hundens indtag af kalorier, og op for dens energiforbrug. Det kan gøres på forskellige måder, og her kommer tre gode råd til hvad man kan gøre:

  1. Find et slankefoder
    Det er en rigtig god idé, at sætte hunden over på et slankefoder, der har et lavere energiindhold, men hvor vitamin og mineralniveauet er bibeholdt. Skærer man blot ned på mængden af det foder hunden normalt får, risikerer man at den får for lidt vitaminer og mineraler i forhold til dens behov.
    Derudover kan det være en fordel, hvis foderet indeholder noget fyldstof, som hunden ikke kan optage. Dette fyldstof kan fylde i mavesækken, og dermed give hunden en mæthedsfornemmelse, uden at tilføre ekstra uønskede kalorier. Der kan også bruges særlige kulhydrater, der medvirker til at stabilisere hundens blodsukker. Et stabilt blodsukker hjælper også til at mindske sultfornemmelsen i løbet af dagen.
     
  2. Fedtfattige godbidder
    Hvis hunden får godbidder, er det vigtigt at de trækkes fra i hundens daglige foderration, og at der bruges godbidder, der er så fedtfattige som muligt. Sørg også for at begrænse hvad hunden får af ekstra mad, som fx rester efter aftensmaden.
     
  3. Mere bevægelse i dagligdagen
    Hundens aktivitetsniveau kan også øges, fx med længere gåture, eller måske en løbetur et par gange om ugen. Der findes også utallige motionsformer, du kan dyrke sammen med din hund. Et af de nyeste skud på stammen er K9 Biathlon, hvor både hund og fører i den grad kan blive udfordret. Her er det selvfølgelig vigtigt, at der tages højde for hundens kondition og generelle sundhed, således at den ikke overanstrenges eller får skader.
    Formår man at tilrettelægge hundens dagligdag, således at den forbrænder flere kalorier end den indtager, burde man hurtigt se et vægttab. Er man i tvivl om hvordan vægttabet skal gribes an, kan man altid spørge sin dyrlæge til råds. 

 

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

HUND I FOKUS: Se de sjove billeder af hunde på vandrutchebanen

03-09-2022 12:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

En af de populære forhindringer i K9 Biathlon for alle er vandrutchebanen. Her er der også god mulighed for sjove billeder

Hundeejerens forhold til motion påvirker hundens sundhed

31-07-2022 09:40, af Astrid Gerd Holtet

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig

K9 Biathlon hamrer derudad

07-09-2021 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

16. oktober kan man få lov at snuse til K9 Biathlon, og det er der rigtig mange, der gerne vil

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

Cani-hvad-for-noget??

09-10-2020 12:33, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg er canicrosser og ”K9-biathlet”... eller rettere sagt: Jeg OG Frida er! – for tror det er en af årsagerne til at jeg, og flere og flere andre hundeejere, er bidt af disse sportsgrene: Det handler om fællesskab og aktiviteter sammen med din hund – og med andre løbere. Man får rørt sig samtidig med at hunden både får motion og brugt ”de små grå” - bliver udfordret på balance, koordination og samarbejdsevner. Og så er det først og fremmest bare supersjovt

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

K9 Biathlon er i den grad for alle

03-09-2020 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag er der K9 Biathlon for alle på Vilhelmsborg, og det viser sig, at sporten er for alle mennesker og hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.