Kærlighedshormon fremmer relationen mellem hund og ejer

27-02-2021 14:36, af Astrid Gerd Holtet

Hormonet oxytocin kaldes også for kærlighedshormonet fordi det fremmer tilknytningen mellem eksempelvis mor og barn – og måske påvirker det også relationen mellem hund og ejer    

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Oxytocin er et hormon der findes både hos mennesker og hunde. Det dannes og lagres i hjernen, og udskilles derfra til blodbanen. Udskillelsen sker efter kun ganske kort tids fysisk kontakt med andre, og derfor kaldes det ofte også kærlighedshormonet. Hormonet har mange funktioner, men er blandt andet med til at fremme tilknytning mellem mor og afkom, samt tilliden mellem individer generelt.

Efterhånden har man en ganske god forståelse for hvordan oxytocin påvirker relationerne inden for én art – altså mellem to mennesker, eller mellem tæven og hendes hvalpe – men meget tyder på at hormonet også har betydning for relationen mellem hund og menneske.

Øjenkontakt kan udløse oxytocin

Forskning har blandt andet vist, at når hund og ejer interagerer med hinanden, udløser det en målbar stigning af hormonet hos begge parter. Det vil altså sige, at hormonet muligvis er med til at knytte dette særlig bånd, som hundeejere oplever at de har med deres hund. Ligeledes vil hunde søge øjenkontakt med deres ejer i højere grad, hvis de gives en dosis oxytocin lige inden – hvilket formentlig betyder, at hormonet fremmer hundens lyst til kontakt med mennesker.

Lignende studier er lavet på ulve -  og her fik man ikke de samme resultater, hvilke peger på, at denne emotionelle tilknytning på tværs af arter, er særlig for hunden og menneskets relation.  

Oxytocin afhjælper stress

Oxytocin er også kendt for sin anti-stress effekt. Tæt kontakt med mennesker man kender godt i en periode med stress, vil for de fleste opleves som afstressende – formentlig blandt andet på grund af den deraf følgende oxytocinudskillelse. Flere studier viser også en tydelig afstressende effekt af kontakt med hunde – måske igen som følge af forelskelseshormonet. En effekt som man drager nytter af hos terapihunde, der hjælper med alt fra eksamensstress og læsevanskeligheder, til problemer med depression og post-traumatisk stress.

Hvorfor er noget særligt?

Hunden har i flere tusind år haft en særlig plads hos mennesker – vi knytter bånd til dem og lever i tæt kontakt med dem, på en måde som vi ikke ser hos andre arter. De fleste hundeejere har en stærk emotionel relation til deres firbenede familiemedlemmer – og måske, takket være oxytocin – kan disse følelser også genfindes hos hunden.

 

KILDER: 

Petersson et al. Oxytocin and Cortisol Levels in Dog Owners and Their Dogs Are Associated with Behavioral Patterns: An Exploratory Study. Front Psychol. 2017; 8: 1796.

Nagasawa et al. Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds. Science  17 Apr 2015; 348; 6232

Læs også

Aggression hos hunde - ny brik i puslespillet er måske fundet

14-10-2021 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet  

Din hund er den bedste Valentinesdate

12-02-2016 12:41, af Tine Luther
Har du ikke en date til Valentinesdag på søndag? Fortvivl ej. Tilbring dagen i selskab med din hund og erstat romantikken med ægte kærlighed. Forskning viser nemlig, at din hjerne udsender det såkaldte kærlighedshormon oxytocin, når du kigger din hund i øjnene.

”Kærlighedshormonet” virker også på hunde

23-07-2014 14:40, af Tine Luther
Japansk undersøgelse peger på, at hunde og mennesker påvirkes i samme retning af hormonet oxytocin.

Er din hund en dyrehelt?

06-10-2016 14:27, af Kasper Larsson
Agria Dyreforsikring leder de næste uger efter Danmarks Dyrehelt 2016, for kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Det strømmer allerede ind med bud fra dyreglade danskere, der indstiller deres hunde og andre kæledyr til titlen.

Grusomt mishandlet hund er nu aflivet

25-02-2019 09:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterladt hund stod ikke til at redde

Troede hun reddede snavset hund

26-12-2015 10:48, af Tine Luther
Jamie Strattard reddede en strejfende hund, som hun troede var indsmurt i mudder. Hun ville give den et bad og efterlyse dens ejere i lokalområdet, men hendes mand så straks, at hunden var indsmurt blod – ikke mudder. Den viste sig af være skudt.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hvordan hilser du bedst på din hund?

28-10-2016 11:24, af Kasper Larsson
Vi kan ikke gøre for det. Som hundeejere er det vores kald at overøse vores hunde med kærlighed – specielt hvis vi har dårlig samvittighed over, at de har været alene hjemme en hel dag

Syngende hund fra New Guinea

25-04-2013 14:40, af Tine Luther
New Guinea singing dog er en af verdens mest sjældne hunderacer - og det er en vild en af slagsen.

Ny bog til familien, der vil have hund

20-04-2013 08:17, af Tine Luther
Tidligere DR-journalist og kennelmor Ulla Rønnow har gennem mange år som hundeejer og opdrætter af hvalpe fået indsigt i, hvad det kræver af en familie at anskaffe en hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader