Kæledyr gør danske børn trygge og lykkelige

03-10-2022 11:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I mange danske hjem lever børn og kæledyr side om side, som var de søskende. I nogle tilfælde anskaffer børnefamilier sig en hund, før de får et barn, og i andre bliver hunden først senere en del af familien, når barnet har nået en vis alder. 

En undersøgelse foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at 73 procent af danskerne følte sig trygge og lykkelige som børn, fordi de havde et kæledyr i familien. Her scorede Danmark højest sammenlignet med respondenter fra alle andre deltagende lande; Norge, Sverige, Finland, England og Frankrig. 

De danske svar gælder for 80 procent hesteejere, 75 procent katteejere og 67 procent hundeejere. At så mange mennesker har kæledyr centralt i deres tidligste erindringer, kommer ikke bag på Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring. 

– Når børn bruger en stor del af deres barndom i selskab med et kæledyr, udvikles der en særlig relation, som kan betyde alverden for barnet både i nuet, og efter barnet er blevet voksent. Barnet kan bruge venskabet til dyret som et fristed i hverdagen, når de menneskelige relationer giver udfordringer, fortæller hun.  

 

Må jeg ikke nok få en hund?
Det er et velkendt spørgsmål, mange forældre kan nikke genkendende til akkompagneret af et sæt bedende børneøjne. Der kan være flere gode grunde til at svare “ja” til forespørgslen, mener Tine. Her har hun listet de fem vigtigste:

  • Kæledyr lærer børn at tage ansvar. Dyrene kræver både tid og tålmodighed. De har brug for regelmæssig mad og vand, pleje, motion, træning og ikke mindst en god portion opmærksomhed. Alt dette er forældrenes ansvar, men får børnene lov til at tage aktiv del i opgaverne, er det med til at etablere en ansvarsfølelse hos barnet.
  • Dyrerelationen udvikler sociale og empatiske egenskaber og kan være med til at reducere negativ adfærd hos barnet. Når dyret flytter ind, opstår der oftest en følelse hos barnet, der giver det lyst til at passe på det pelsede familiemedlem. Barnet lærer at tage hensyn til og drage omsorg for andre end sig selv, og det kan være med til at styrke dets selvværd.
  • Spil og leg er fundamental udvikling for børn. Ved at lege med kæledyret får barnet motion, det ellers ikke ville have fået. Barnet udvikler sin selvopfattelse og får det maksimale ud af sin fantasi. Legens karakter afhænger selvfølgelig af, om kæledyret i hjemmet er en hund, kat eller hest. 
  • Barnets immunforsvar bliver stærkere. Alt det hår, skidt og snavs, et kæledyr slæber med sig, forbedrer immunforsvaret og forebygger allergier. Samtidig byder livet med kæledyr ofte på ture i det fri med masser af frisk luft.
  • Du får et lykkeligere barn. Spiller kæledyret en central rolle i familien, vil interaktionen øge niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i hjernen.

 

Selvom listen over fordele er lang, er det ikke selvsagt, at børn skal have et kæledyr, fortæller Tine Antvorskov.

– Timingen spiller en stor rolle for, hvornår man skal invitere et nyt familiemedlem ind i hjemmet. Udover at der skal være tid og økonomisk råderum til et ekstra familiemedlem, plejer jeg også at anbefale forældre at vente til barnet er fyldt syv år. Børn kan nemlig være meget udforskende og eksperimenterende i deres leg helt op til seks års alderen, og kan f.eks. finde på at rive hunden i ørerne eller hive katten i halen, lyder det fra direktøren.

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Er din hund glad for mad? Pas på skovbunden

10-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det nu, du skal holde ekstra øje, når I går tur i skoven, for hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise agern fra egetræet – og de er giftige for dem. Hvert efterår får Agria Dyreforsikring indberetninger om hunde, der har fået agernforgiftning

Stort øjeblik: Første sorte spidser udstillet i DKK

12-02-2022 15:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag klokken 14.15 gik racen sort spids for første gang ind i til en officiel udstilling i Dansk Kennel Klub, og det var glade ejere og en glad dommer, der efterfølgende kunne gøre status

Julen er særlig farlig for hund og kat

05-12-2013 10:41, af Tine Luther
Se julen fra en hund eller kats synspunkt – den er hverken nem eller tryg. Når familien har travlt med gaveindkøb, julepyntning og andesteg bliver danskernes firbenede familiemedlemmer ofte overladt til sig selv. Madrester, julepynt og gavebånd kan i værste tilfælde være dødbringende, så der er god grund til at tage sine forholdsregler under juleræset.

Ny ulykkesforsikring til hunde

23-09-2015 11:17, af Tine Luther
Livet som aktiv og glad hund kan være forbundet med skader, og nu kan hundeejere forsikre hunden mod ulykker og skader via en ny og billig ulykkesforsikring fra Dyrekassen Danmark. Forsikringen er den første af sin art, og selskabet håber derved, at endnu flere ejere vil beskytte deres dyr.

Målløs BIR-vinder

13-08-2022 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Owen Des Fleurs D'Aloes blev bedst i racen hos coton de tulear. Ejer Nemone Lindulf var i den grad en glad vinder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden