Influenzasæsonen hærger: Kan vi smitte vores hunde?

24-11-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Årets influenzasæson er startet, og det er årstiden for løbende næser og kriller i halsen. Hvor end vi begiver os hen, er vi omgivet af smittefare, og det er ikke kun  corona, der smitter, men kan vi smitte vores hunde, hvis vi får en influenzavirus med hjem? 

Tine Antvorskov, administrerende direktør hos Agria Dyreforsikring, fortæller, at det generelt sagtens kan lade sig gøre, at mennesker smitter hunde med en virus. Hun understreger dog, at det kommer an på, hvilken virus der er tale om.

Vira er selektive
Når vi taler smitte mellem menneske og dyr, er det først og fremmest vigtigt at understrege, at ikke alle vira kan overføres. En virus udvikler sig hele tiden, men nogle udvikler sig kun til et snævert udvalg af dyrearter. Til gengæld er der også vira som rabies, der angriber mange forskellige arter. 

– I bund og grund kommer det an på, hvor specifik virussen er i sit valg af vært. For eksempel kan rabies sagtens spredes fra menneske til hund og omvendt, da virussen er bredspektret, fortæller Tine Antvorskov.

 

Ingen smittefare med influenza
Gennem influenzasæsonen kan mange danskere forvente at blive smittet med den gængse influenzavirus. Dog er det ikke sandsynligt, at mennesker smitter hunde med influenzavirussen, da den næsten udelukkende angriber mennesker. Nogle influenzatyper findes også i naturen hos f.eks. svin og vådfugle, men de angriber ikke hunde, så de er heldigvis uden for smittefare:

– Influenzavirussen er en af de mange vira, der kun angriber et smalt udvalg af arter, og vi kan derfor ikke give den videre til vores hunde. Så man kan sagtens hygge med sin firbenede ven, når man ligger derhjemme under dynen med influenza, fortæller Tine Antvorskov. 

 

Begynder hunden at hoste?
Det er dog ikke utænkeligt, at din hund begynder at hoste, mens du selv ligger syg i sengen med influenza. Vores influenzasæson er nemlig højsæson for såkaldt kennelhoste, der dækker over en række virus- og bakterieinfektioner, der angriber hundes luftveje. 

Smitten spredes primært, når flere hunde samles. Hvis din hund får kennelhoste, er det derfor vigtigt, at I undgår kontakt med andre hunde i løbet af de første to uger.


 

 

Læs også

Vinteren er højsæson for kennelhoste

27-01-2022 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange danske hunde rammes i denne tid af kennelhoste. Det skyldes årstiden, men også at sygdommen er meget smitsom. Det kan virke voldsomt, når hunden får hosteanfald, men kennelhoste er normalt ikke farligt

Kan hunden blive smittet af vores influenza

26-10-2021 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.