Hvorfor vælge genbrugshund

01-02-2021 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er mange gode grunde til at vælge en “brugt” hund, dvs. en omplaceringshund, I køber på et internat eller fra en familie, der ikke længere kan have hunden. Men vær opmærksom på, at det økonomiske aldrig bør være en af grundene. Selvom en omplaceringshund er billigere i anskaffelse end en hundehvalp fra en opdrætter, så er der mange faste og også uforudsete omkostninger ved at have hund. Tjek, om I har luft i budgettet til at have en hund i de mange år, den ofte kan leve

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvorfor vil I have en hund?

Det er vigtigt at have taget stilling til, hvorfor det egentlig er, man gerne vil have en hund og så vælge race, køn og alder derefter. Det er vigtigt at vælge hund med hjernen og ikke kun hjertet. Tænk på, at hunde har mange forskellige egenskaber og behov gemt under pelsen. Agria Dyreforsikring giver i en pressemeddelelse råd og vejledning til dig, der går og overvejer at give en hjemløs hund en ny og kærlig familie. 

Skal det være...

  • En rolig hund at hygge sig med
  • En livlig hund til den aktive familie
  • En løbekammerat at dyrke motion med
  • En brugshund at træne med
  • Eller noget helt femte

Tjek de nærmeste internater

På alle internaternes hjemmesider og fx hos Dyreværnet kan man se billeder og beskrivelser af de hunde, der søger nye familier. Der er også forskellige Facebookgrupper til familier med hunde, der søger nye hjem. Men det er ikke nok at vælge den nye hund fra bag skærmen. Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring, siger: “Det er vigtigt at besøge internatet eller familien, der skal af med hunden, og når I gør det, skal I fokusere mindst lige så meget på menneskene og stedet og stemningen, som I gør på den søde hund, I har kastet jeres kærlighed på. I skal udspørge personalet på internatet eller hundens ejer grundigt, så I er fuldt oplyste om, hvorfor ejeren skal af med hunden og de evt. adfærdsudfordringer, der måtte være med den. Det er også vigtigt at spørge ind til hundens sygdomshistorik, så I ved, om hunden har fejlet noget tidligere. Man skal naturligvis være ekstra opmærksom, hvis man køber hund fra private, for på internaterne er de vant til at vurdere de hunde, de får ind.”

Tine Antvorskov tilføjer: “Hvis du kommer ud for en person, der vil udlevere hunden på en parkeringsplads eller et andet sted, der ikke er hundens hjem, skal du sige nej tak. Det er altid tegn på, at noget ikke er, som det skal være.”

 

Skal du vælge en hvalp eller voksen hund?

De helt små hvalpe er der ikke så mange af på internaterne, men der er en del unge hunde. Der kan være mange grunde til, at folk blive nødt til at finde nyt hjem til en hvalp, de næsten lige har købt, og det behøver slet ikke være hunden, der er noget i vejen med. Der kan være tale om sygdom eller skilsmisse, eller et familiemedlem der viser sig at være allergisk, men det kan selvfølgelig også være, at hunden viste sig at være en alt for stor mundfuld for familien.

Vælger du en ung hund, er der stadig stor mulighed for at  du vil kunne sætte dit eget præg på den. Men vær forberedt på, at det, ligesom hvis du får en hvalp, kræver en masse arbejde. Med mindre du har stor erfaring med hunde, bør du gå til hundetræning, og hele familien skal også være klar til at holde ferie et par uger, da man bruger meget tid på hunden i starten, både til gåture og til leg og kæl derhjemme, og også når hunden skal lære at være alene hjemme.

 

Voksen hund

En voksen hund kan også være en vidunderlig tilføjelse til familien, hvis hundens egenskaber og behov matcher jeres familietype. Det er vigtigt, at I som familie på forhånd har gjort jer nøje overvejelser om, hvad jeres bevæggrunde er til at anskaffe en hund, og at I er klar til at bruge meget tid på at lære hunden, hvordan den bedst kan trives i jeres familie. Tine Antvorskov forklarer: “En hunds dårlige vaner er tillært. Hunden ved ikke selv, at de er “dårlige”. De vaner skal I tage jer tid og bruge kræfter og tålmodighed på at “aflære”, samtidig med I kan begynde at lære den nye, gode vaner.”

 

Hvad kræver det af familien?

Der kræves både tid og overskud fra alle i familien at have en hund, selv når I har haft den længe, og den er vant til at bo hjemme hos jer. Den skal have mad og vand hver dag, I skal gå tur, den skal trænes, og dens pels, kløer og tænder skal vedligeholdes. Der skal være tid til nærvær og hygge. Vær også opmærksom på, at en hund, der anskaffes, mens familien måske er meget hjemme i coronatiden, stadig skal vænnes til at være alene hjemme, og det skal vedligeholdes under hele coronatiden, indtil vi igen skal på arbejde og i skole. Det kan godt tage flere måneder at vænne en hund til at være alene hjemme, så bare kom igang, så snart hunden er faldet til i sine nye omgivelser.

Hunde bør ikke være alene hjemme mere end 5-6 timer ad gangen, så hvis jeres almindelige arbejdsliv betyder, at I er meget længere tid væk, bør I alvorligt overveje, om det nu også er en god ide med en hund. Der skal være tid til hunden efter arbejde,  og mange hunderacer skal helst aktiveres et par timer om dagen. Jo mere I er sammen med hunden og laver ting med den, jo bedre bliver jeres relation til gengæld også.

Ud over masser af tid, kræver det også lidt luft i økonomien at anskaffe sig en hund. For udover anskaffelsesprisen koster en hund i foder, tilbehør, pleje og dyrlægeregninger, medicin og forsikring. I de 8-15 år en hund typisk lever, vil der være dyrlægebesøg man ikke kan undgå – enten på grund af sygdom men også på grund af skader.

 

Papirer

Til sidst indskærper Tine Antvorskov, at der altid skal være papirer mellem køber og sælger af en hund. Der skal laves en kontrakt, og der skal udleveres bevis for, at hunden eller hvalpen er chippet, registreret i Dansk Hunderegister og vaccineret af en dyrlæge. Det kunne f.eks. være hundens sundhedsbog eller pas. Husk også at få hundens stambog med, hvis en sådan findes. Så er der styr på detaljerne, og alle er enige om, hvilken aftale der er indgået.
 

Læs også

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.

Ny dyrlægeklinik på vej efter milliondonation

20-12-2023 10:23, af Anne Cecilie Sohl

I januar 2024 starter opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik på Nordjyllands Internat, der skal bidrage til at sikre, at man i fremtiden kan hjælpe endnu flere dyr samt fremme den faglige behandling. Drømmen om egen dyrlægeklinik på internatet bliver realiseret som følge af en donation på 4,4 millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden.

19 underernærede hunde indleveret til Århus Internat

21-02-2023 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En flok på 19 hunde er blevet indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene kommer fra et hjem, hvor opgaven med mange hunde blev for omfattende for den tidligere ejer, og internatet har derfor overtaget hundene i samarbejde med ejeren. Der venter nu et stort arbejde for internatet

DogCoach – Nu med genbrug

23-03-2023 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danske DogCoach gør nu en ekstra indsats for at fremme genbrug af deres tøjmærke. Det sker for at tage et grønt ansvar som tøjproducent 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader