Hver anden hvalp ender hos dyrlægen

24-05-2012 10:58, af Tine Luther
Så er det hvalpetid. Mange familier køber en lille ny hvalp i løbet af foråret og sommeren. Men de kluntede små ender ofte hos dyrlægen - og det kan koste dyrt. Hver anden hvalp ender hos dyrlægen, inden den fylder to år, og allerede i løbet af det første år er det hver fjerde lille hund, der får brug for operation, sårpleje eller medicinsk behandling.
Copyright Ridehesten.com

Tallene stammer fra over en kvart million forsikrede hunde hos Agria Dyreforsikring i Sverige, hvor kæledyrsejere har tradition for at sygeforsikre deres dyr på lige fod med familiens øvrige medlemmer. Herhjemme er kun hver femte hund forsikret mod skade og sygdom. Men siden Agria etablerede sig i Danmark i 2011 er fundamentet skabt for en ren dansk vidensdatabase inden for de næste fem år. Disse farer lurer Farerne ift. hvalpe lurer især i form af trafik, vild leg, slugte småsten, legoklodser og lækre nylonsokker. Således udgør hvalpe op mod 40% af de indberettede behandlinger af hunde, der skal have fremmedlegemer fjernet operationelt fra mave eller tarm. Vovemod i trafikken Trafikulykker er, viser Agria´s tal, den hyppigste dødsårsag ved ulykke for hunde generelt, og det er hannerne, der er mest udsatte. “Vi opfordrer derfor hvalpeejere til at forberede sig grundigt, herunder sikrer, at hvalpen biver trænet, og kan få den dyrlægehjælp, den har behov for, hvis det skulle gå galt. Hvalpetid er en fantastisk, men ekstra farlig tid, understreger dyrlæge Hanne Werner fra Københavns Dyrehospital, der fungerer som akuthospital og skadestue for Sjælland. Her oplever man desværre ofte hjerteskærende scener, når et dyr skal på operationsbordet, og det bliver prisen, der afgør, om den skal behandles eller aflives. “Som dyrlæger kan vi så meget i dag - men det er ofte forsikringer der afgør, om folk tør lade os redde liv uden at sætte et økonomisk loft.” Store hunde oftest til dyrlægen Ulykker er én ting, legesyge en anden. Og ifølge Agria kan der på baggrund af det omfattende datamateriale også dokumenteres forskel på robustheden hos den hvalp, man har kastet sin kærlighed på. Som hvalpen vokser til, rammer livsstilssygdomme som sukkersyge og hjerteproblemer - og visse racer er mere udsatte end andre for f.eks. hofteledsdysplasi eller vejrtrækningsproblemer. Generelt er det de mindste hunderacer, der klarer sig bedst uden dyrlæge, mens de større hunderacer oftere løber ind i problemer. -------- Om statistikken: Agria Djurforsikring har indsamlet og bearbejdet statistik over hunde siden 1995 og det er den mest omfattende statistik over de skader og sygdomme, hunde får. Siden Agrias etablering i Danmark i januar 2011 er man begyndt at indsamle tilsvarende tal og Agria forventer inden for de næste 5 år at have en statistisk valid vidensdatabase udelukkende om danske hunde. Allerede nu kan man ud fra de danske tal bekræfte antallet af hvalpe, der kommer til skade i løbet af de første leveår. Der findes pt. ingen skadesstatistik for danske hunde hos interesseorganisationer som Den Danske Dyrlægeforening, Dansk Kennel Klub mv. --------- Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.