Hvalpens første nytårsaften

30-11-2017 16:10, af Astrid Gerd Holtet

Kom godt igennem nytåret med din hundehvalp!

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Fyrværkeri kan være skræmmende for hunde, og mange hunde udvikler angst for fyrværkeri - eller en mere generel fobi for høje lyde - som følge af det bulder og brag de oplever omkring nytår.  For at mindske risikoen for problemer, er det vigtigt at hvalpen kommer godt igennem dens første nytårsaften.

Hvordan kommer hvalpen godt ind i det nye år?

1) Træn med lyd-CD’er inden

Det er vigtig at hvalpen gradvis vænnes til lyden af fyrværkeri inden det hele eksploderer den enogtredvte december. Det findes en masse lyd-CD’er eller lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge til at træne. Denne træning skal foregå over længere tid – gerne flere uger. Det er vigtigt at du ikke går for hurtigt frem. Sæt lyden til at spille derhjemme, mens hvalpen er glad og afslappet. Start med en lav volumen, så det kun lige kan høres, og lad det køre i baggrunden. Hvis hvalpen reagerer på lyden, skal du skrue ned. Giv gerne godbidder imens lyden afspilles, og sørg for at hvalpen har det hyggeligt og sjovt. Dette gentages flere gange i løbet af de uger I træner. Skru gradvist op for lyden i takt med at hvalpen vænner sig til det – hvalpen skal hele tiden være afslappet og ligeglad med bragene.  

2) Hav godbidder klar

I dagene op til årsskiftet, begynder folk lige så stille at fyrre fyrværkeri af. I disse dage, er det en god idé altid at have en skål med godbidder ved hånden. Giv hvalpen en godbid, hver gang der kommer et brag. På den måde kan hvalpen koble fyrværkeri med lækre godbidder.

3) Sørg for at lufte hvalpen inden

På nytårsaftensdag, er det en god idé at sørge for, at hvalpen kommer ud og aktiveres inden det bliver mørkt. På den måde er den træt, glad og afslappet når festlighederne går i gang. Luft den et sted, hvor der ikke skydes alt for meget af, da det kan være en voldsom oplevelse, at stå lige ved siden af bragende fyrværkeri.

4) Hold alle døre lukkede

Hvis hvalpen bliver forskrækket, kan den finde på at løbe væk. Det er derfor vigtigt at du holder alle døre lukkede, når skuddene går i gang.

5) Giv hunden et sikkert sted

Det er en god idé, hvis hvalpen har et sikkert og roligt sted den kan ligge og sove på selve aftenen. Sæt dens kurv et roligt sted, og rul gardinerne ned, så den skærmes for lysglimtene. Luk ikke hvalpen inde – den skal kunne søge tryghed hos jer, hvis den har behov for det – men giv den mulighed for at trække sig, hvis festen og bragene bliver for voldsomme.

6) Vær afslappet

Hvis du virker nervøs, kan det give hvalpen en oplevelse af at situationen er farlig – det er derfor vigtigt, at du virker glad og afslappet.

7) Glem ikke hunden klokken tolv

Når det hele kulminerer ved midnat, er det vigtigt at du ikke glemmer hvalpen. Hav nogle særligt lækre godbidder klar, og sørg for at hvalpen har det godt og behageligt. Tag den ikke med ud – det kan være en meget voldsom oplevelse, og bliver den bange, risikerer du, at den løber væk.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Det er risikabelt at købe en hvalp på nettet

06-09-2013 09:18, af Tine Luther
Også den britiske kennelklub advarer nu mod alvorlige sundhedsproblemer blandt hvalpe, der sælges online. Ifølge dem dør hver femte hundehvalp købt på nettet inden for et halvt år. Det samme problem eksisterer i Danmark. Der er tale om omfattende ulovlige aktiviteter og "hvalpefabrikker", hvor avlen er styret af kommercielle interesser alene. Både hunde og hvalpe kan være blevet mishandlede og opdrættet under til tider forfærdelige forhold.

Er din nye hvalp sund og rask?

23-05-2017 09:31, af Tine Luther
Mange danskere køber hvert år syge og ulovligt importerede hundehvalpe. Det resulterer i mistrivsel, store dyrlægeregninger til den nye hundeejer og i værste fald, at familiens nye bedste ven må aflives. Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du køber en sund og glad hvalp.

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Voice of Pets mangler viden om død hvalp

24-06-2021 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags fandt en medarbejder fra Voice of Pets en død hundehvalp tæt på internatet. Nu efterlyser organisationen mere viden om hvalpen

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Kennel tilbudt 50.000 for hvalp

18-02-2021 07:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke nogen hemmelighed, at hvalpe er i høj kurs for tiden. Alligevel blev Merethe og Jens Ole fra Kennel Gjedbo overraskede, da en person bød 50.000 kroner for en af deres hvalpe

Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

25-12-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften kan være en utryg og ubehagelig aften for menneskets bedste ven, som ofte lider, når raketterne fyrres af til midnat. Heldigvis er der ifølge dyrlæge Hanne Friis flere tiltag, som kan være med til at gøre aftenen til en bedre oplevelse for hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader