Hvalpefabrikker og smiley-ordningen

25-07-2017 21:44, af Anne Ekenberg

Igen i går gik bølgerne højt, da DR1 havde et indslag i TV-avisen om hvalpefabrikker. I indslaget fortalte DR’s journalist, at Dyrenes Beskyttelse alene i dette halvår er rykket ud til intet mindre end 23 hvalpefabrikker, og hvis det fortsætter sådan, bliver 2017 et rekordår på den kedelige måde.

Copyright Ridehesten.com

Miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen støttede tilbage i februar måned en smiley-ordning fremsat af Dansk Folkeparti. Ordningen skulle fungere på sammen måde, som vi kender det fra fødevareindustrien, da den skulle blåstemple de erhvervsdrivende opdrættere. Men ordningen blev hurtigt kritiseret af DKK for ikke at medtage de mange opdrættere, som kun laver ganske få kuld hvalpe om året – de såkaldte stueopdræt.

DKK udsendte derfor i sidste måned en pressemeddelelse, som gør rede for, hvorfor DKK ikke ser smiley-ordningen som løsningen på problemet med hvalpefabrikker.

Læs DKK’s pressemeddelelse i sin fulde længde nedenunder.

______

Pressemeddelelse, 16. juni 2017

Hundespecialisterne overses i Fødevareministerens smileyordning

 Veluddannede hundeopdrættere, der kun laver få hvalpekuld, bliver overset i miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens Smiley-ordning. Det mener Dansk Kennel Klub, som derfor har forelagt Fødevareministeren en alternativ løsning.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har igangsat en proces, der har til formål at løfte dyrevelfærden i danske hundekenneler og gøre det tryggere for forbrugerne at købe hund.

I Dansk Kennel Klub hilser vi alle tiltag, der er til gode for dyrevelfærden velkommen, og vi er meget tilfredse med det fokus, der i den seneste tid har været på hvalpekøb og hvalpe fra opdrættere med ordnede forhold.

Halvdelen vil drukne i Smileyordningen

”I Dansk Kennel Klub forudser vi dog, at den løsning, som Miljø- og Fødevareministeren har lagt op til – den såkaldte Smiley-ordning for hundeområdet – vil betyde, at godt halvdelen af de, der opdrætter hunde i Danmark, vil blive overset af forbrugerne,” udtaler Jørgen Hindse, der er formand for Dansk Kennel Klub.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside er der nemlig nu offentliggjort en liste over såkaldte erhvervsmæssige opdrættere, hundehandlere, hundeinternater og hundepensioner, en liste, som omfatter virksomheder, der driver såkaldt erhvervsmæssigt hundehold. Det er opdrættere, der producerer tre eller flere kuld hvalpe på tre eller flere tæver i løbet af et kalenderår. Som erhvervsmæssig opdrætter skal du indhente en tilladelse fra Fødevarestyrelsen til erhvervsmæssigt hundehold og vil derefter blive opført på Fødevarestyrelsens liste over ”Godkendte kenneler”.

Forbrugerne overser de små hundehold

Mindst halvdelen af de ca. 62.000 hunde, der årligt opdrættes i Danmark, kommer fra opdrættere, der ikke er omfattet af Fødevarestyrelsens krav til erhvervsmæssige opdrættere. Disse producerer måske et enkelt kuld i ny og næ eller maksimalt to kuld om året.

”Det betyder, at mere end 50 procent af de, der opdrætter hunde i Danmark, vil være usynlige for forbrugerne. Med denne liste blåstempler Fødevareministeren udelukkende kenneler, der producerer rigtig mange hvalpe, mens de virkelige hundespecialister – opdrættere, der har uddannet sig indenfor f.eks. reproduktion, genetik og hundeadfærd, og som lægger et stort stykke arbejde i at udvælge avlspartnere og efterfølgende socialisere hvalpene, så de er bedst muligt rustet til at fungere på egen pote som sunde og stabile voksne hunde – risikerer at blive overset af potentielle hvalpekøbere. Fordi disse har fået opfattelsen af, at det kun er fra de af Fødevarestyrelsen godkendte opdræt, man bør købe hundehvalpe. Og det er meget problematisk,” mener Jørgen Hindse.

 Hundeholdets udfordringer

I efteråret 2016 afholdt DKK et seminar for de organisationer i Danmark, der fører tilsyn med hundeholdet. Sammen med Fødevarestyrelsen, Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse og repræsentanter fra Politiet identificerede vi de problematikker, der kan være forbundet danske hundehold, og vi fandt fælles fodslag til, hvordan disse kunne løses. Dyrenes Beskyttelse har efterfølgende (bl.a. på baggrund af seminarets løsningsforslag) fremlagt et udspil til at komme hundehandleri og vanrøgt til livs igennem et online register, hvor man som sælger opretter sig via sit NemID og tilføjer ID fra Dansk Hunderegister på hunden, som man ønsker at sælge.

De små opdrættere skal i spil

Dansk Kennel Klub foreslår Fødevarestyrelsen et supplement til Smileylisten for at tilgodese de opdrættere, der ikke er omfattet af de krav, som stilles til erhvervsmæssige hundehold.

”Vi har skelet til både Dyrenes Beskyttelses forslag om online salg med NemId og det, vi kalder ”den franske model”, baseret på den løsning, den franske stat benytter. Vi mener, at man ved alle online salg af hunde skal identificere sig med sit NemId eller tilsvarende – undtaget herfor skal være opdrættere under Dansk Kennel Klub, der opdrætter færre end fire kuld om året, fordi disse er i forvejen registreret og i øvrigt uddannet og kontrolleret af DKK. Desuden foreslår vi, at Fødevarestyrelsen opretter en alternativ liste, som man som ikke-erhvervsmæssig opdrætter kan tilmelde sig – eller alternativt tilføjer et link til opdrætterlisten på købhund.dk på Fødevarestyrelsens hjemmeside,” forklarer Jørgen Hindse.

De store opdrættere skal fortsat kontrolleres

Dansk Kennel Klub foreslår Fødevarestyrelsen, at kravet for at skulle registreres som erhvervsmæssig opdrætter samtidig hæver fra 3 til 4 kuld med den tilføjelse, at det skal handle om mindst 20 hvalpe. Med gennemførelsen af den regel vil man efter Dansk Kennel Klubs mening skabe en situation, hvor det er realistisk at kontrollere de store opdræt – en situation, man ikke har i dag.

Læs også

Hvad er Freyas Lov

01-11-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har stillet borgerforslaget, som de kalder Freyas Lov for at komme hvalpefabrikker og ulovlig import af hunde til livs. Men hvad står der egentlig i Freyas Lov

Dyreværnet går undercover

04-10-2021 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan har de hvalpe, der hentes til Danmark fra hvalpefabrikker i udlandet, det, inden de kommer her til landet. Det har Dyreværnet sat sig for at undersøge i en stærk dokumentarserie

Skotland: 78 anmeldelser om hvalpefabrikker på en måned

23-11-2020 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Skotland boomer hvalpesalget som i mange andre lande her under coronaen. Desværre er mængden af hvalpefabrikker øjensynligt også eksploderet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt