Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Cassandra Karlsson

Julen er en herlig højtid, hvor der bliver spist og hygget i lange baner. Men for de firbenede kan julen ende fatalt.

–  Vi ved fra tidligere år, at rigtig mange hunde ender hos dyrlæger og på dyrehospitaler med forgiftning i den kommende tid. Vi ønsker derfor at gøre alle hundeejere opmærksomme på de farer, der lurer i julen, siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

En sammenligning af antal forgiftninger af hunde fra 2010 til 2015 viser, at december hvert år skiller sig ud. Her ses det, at næsten dobbelt så mange hunde lider af forgiftning i julemåneden i forhold til andre måneder. Den største årsag er de mange julegodter, hundene finder under buffeten, sofabordet eller juletræet.

Flæskesteg og juleskinke er nogen af hundens værste fjender i december. Fed og salt mad er nemlig farlige for hunde, da det kan give problemer med bugspytkirtlen. Gærende dej er ligeledes farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, advarer Lene K. Jørgensen. 

Når venner og familie kommer på besøg, og julestemningen er høj, er det nemt at miste fokus på sin hund. Julebuffeten bliver ofte ikke overvåget, og halvfulde fade med julemad efterlades uden opsyn. Agria Dyreforsikring råder alle hundeejere til at være ekstra opmærksomme på, hvad hunden spiser, og fraråder at give hunden rester fra julebordet. 

Mørk chokolade er livsfarligt 
Fyldte chokolader i flotte æsker er en god gave, men indpakkede chokoladeæsker under juletræet er nemt for hunden at snuse sig frem til og sætte tænderne i. Chokolade kan være livsfarligt for hunde, da kakao indeholder stoffet theobromin, som er giftigt for hunde. 

– En hund på 10 kilo kan maksimalt tåle 40 gram mørk chokolade uden alvorlige konsekvenser. For lys chokolade ligger grænsen på 100 gram, siger Lene K. Jørgensen.

Kontakt din dyrlæge hurtigst muligt, hvis din hunds normale tilstand ændres, eller hvis den rammes af voldsomt opkast eller diarré. Symptomer på chokoladeforgiftning hos hunde viser sig 4-24 timer efter indtagelse ved opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysteture og savlen.

Nødder - de små banditter
Nødder er ofte et hit på dessertbordet som supplement til de mange småkager og søde desserter, men de skal ikke gives til din hund. Nødder er nemlig giftige, kan give anfald, og mængden af fosfor kan potentielt give hunde blæresten. 

Hårde nødder er især en synder, da de kan sidde fast i tarmen og give store problemer med hundens fordøjelse. Vær derfor opmærksom på, at der ikke triller nødder ind under sofabordet og frister din hund. 

– Julen er klart hyggeligst for alle, når man ikke skal akut til dyrlægen med en syg hund. Vær derfor ekstra opmærksom på din hund i december, så den ikke kommer i nærheden af julebuffeten eller fodres med farlige godter, da det kan få alvorlige konsekvenser,” siger Lene K. Jørgensen.

/Pressemeddelelse, Agria Dyreforsikring 

Info

Sådan giver du din hund en dejlig jul:
Lad ikke julemad stå fremme uden opsyn - specielt chokolade, gærdej og saltet skinke.
Undgå at lægge chokoladeæsker under juletræet.
Vær ekstra opmærksom, når du har besøg af familie og venner, som ikke er vant til hunde.
Hold øje med de generøse børn, som tilbyder godbidder

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

4 gode råd: Sådan skaber du en god og tryg jul for dit kæledyr

09-12-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den søde juletid nærmer sig med hastige skridt, hvor mange danskere har tradition for at samles om nærvær, julegodter, forkælelse, gaver og meget mere. Desværre kan flere af julens fristelser dog indebære livsfare for familiens firbenede medlemmer, og chefdyrlæge hos AniCura deler derfor ud af sine bedste tips til at sikre en god og tryg jul for vores kæledyr

Må min hund spise æbler?

16-08-2017 14:20, af Anne Ekenberg

Æbler hænger endnu på træerne, men det varer ikke længe, før de er lige til at plukke fra træerne til stor glæde for både mennesker og mange dyr. Hundene er også glade for dem, men er æbler hundemad?

Fire kærlige julegaveidéer, som dit kæledyr vil sætte pris på

15-12-2021 14:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den søde juletid nærmer sig, som for de fleste byder på familiehygge, julegodter og julegaver. Ofte gemmer der sig også en julegave til familiens firbenede familiemedlemmer, og du kan her finde inspiration til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul

Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Atjuuu! Også hunde får pollenallergi

21-05-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Agria Dyreforsikring hører man om mange allergiramte hunde. De bliver testet hos dyrlægen, og en del af dem er “kun” allergiske over for pollen – præcis som mennesker

Pas på med gavebåndet

18-12-2019 11:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.