Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Dan Mathiesen har haft hunde i væddeløbsport og lure coursing i 11 år, og han har set flere end 1000 løb. Derudover har han landets eneste registrerede væddeløbskennel, Coastwing Racing Whippets, hvor han opdrætter whippets. Han er derfor manden, man skal gå til, hvis man har spørgsmål om væddeløb, og han er da også hurtig til at besvare hunden.dk’s spørgsmål.

For Dan Mathiesen er ked af historien fra England, hvor man har fundet ud af, at der dør 1000 væddeløbshunde om året. Tallet overrasker ham, men han er ikke overrasket over, der er problemer med sporten i England.

Money money
– I England er sporten en kæmpe industri, hvor folk har hundene for sportens skyld. Det er en decideret forretning, hvor folk måske har 50 hunde, som forventes at skabe resultater og profit, siger han og påpeger, at det er helt anderledes i Danmark.

– Det ser meget anderledes ud i Danmark. Her dyrker vi sporten på hobbyplan, og vi har hundene for hundenes skyld. De er lige så meget en del af familien, som alle andre hunde. Jeg har selv fem whippets. En af dem gider ikke løbe og en anden er pensioneret. Men dem beholder jeg jo alligevel, fordi jeg elsker mine hunde.

Den store forskel på væddeløb i Danmark og i England er pengene. I Danmark får man måske 500 kroner for at vinde, og sådan ser Dan Mathiesen gerne det fortsætter:

– Personligt ville jeg naturligvis hellere vinde 5000 kroner end 500, men for sportens skyld håber jeg, at der aldrig kommer flere penge i den. Flere penge vil tiltrække de forkerte mennesker, og det er vi på ingen måde interesserede i, siger han.

Mishandling?
Dan Mathiesen har tidligere været i Go’ Morgen Danmark på TV2 for at fortælle om sine hunde og sin sport. Han har også deltaget i debatten omkring, hvad der sker i England.

– Jeg oplever faktisk, at folk reagerer meget voldsomt. Jeg har fået ubehagelige beskeder, og fået at vide, at det er dyremishandling at lade mine hunde løbe væddeløb. Jeg mener dog personligt, at det er dyremishandling ikke at lade en mynde løbe, for det er det, den er skabt til, lyder det fra den erfarne væddeløbsmand, der erkender, at han bliver påvirket af beskederne:

– Det rammer mig da, når en stor del af befolkningen mener, jeg mishandler mine hunde. Folk forstår ikke, at forholdene i Danmark på ingen måde ligner forholdene i England, hvor forholdene er helt horrible.

2 skader på 11 år
Selvom det ikke kommer bag på Dan Mathiesen, at der er problemer i den engelske væddeløbsverden, så undrer det ham, at der skulle være 1000 dødsfald på et år.

– Der er jo forskellige årsager til dødsfaldene. For eksempel bliver nogle hunde aflivet, hvis de har en eller anden lidelse, som ejeren mener er for dyr at få lavet, hvis hunden alligevel ikke kommer til at løbe igen. Men at 250 hunde skulle være aflivet på banen på grund af skader. Det har jeg svært ved at genkende. Jeg har set over 1000 løb, og i de løb har jeg set to skader. Til gengæld er mine egne hunde blevet skadet af at lege derhjemme eller i skoven, som alle andre hunde, kan blive det, siger han og fortsætter:

– Det er tit grene eller flintesten, de skærer sig på, når de leger, og den slags har vi slet ikke på banerne.

I Danmark er der ifølge Dan Mathiesen 50-100, der løber væddeløb, mens der er en del flere, der dyrker lure coursing. Derfor er det en meget lille sport.

– Grunden til, vi ikke er flere, er blandt andet at sporten har et dårligt ry på grund af forholdene i England og Australien, siger han.

Læs også

Galgo død under DM

05-07-2020 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der DM i lurecoursing i Nørresundby. Et mesterskab, der desværre er blevet overskygget af en rigtig trist episode

Masser af hunde i Herning

04-03-2020 12:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag starter årets Hingstekåring i Herning. Men det er ikke kun heste, du kan opleve ved det store event. Der er også noget for hundefolket

Galgo espanol: En spansk jagthund i knibe

26-11-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Der lever mere end 400.000 hunde af racen galgo espanol i Spanien, hvor de bruges til jagt og væddeløb. Mange af hundene lever under kummerlige forhold, og hvis de ikke duer bliver de smidt på gaden eller skudt. Dokumentaristen Yeray Lopez er bosat i Danmark og har viet sit liv til at kæmpe for et mere dyrevenligt liv for galgoerne

Sådan er Lure Coursing

27-06-2018 07:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da der i weekenden var EM i Lure Coursing i Nørresundby, mødte vi en af de danske deltagere, som fortalte om fascinationen af den krævende hundesport

 

Fredagsquiz: Hvad ved du om whippet

14-12-2018 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Er du klar til fredagsquiz?

Reportage: En dag på væddeløbsbanen

07-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag skinnede solen flot over Midtjysk Greyhound Stadion i Bjerringbro. Klubben havde inviteret til løb for alle racer

Når lure coursing giver tårer i øjnene

13-02-2022 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En afghansk mynde kræver meget pelspleje, og derfor er de ret svære at komme af med, men når de løber lure coursing glemmer man alle tanker om pelspleje og vask

Årets første BIS er afghansk mynde

12-02-2023 17:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Årets første udstilling er nu slut, og som sædvanlig sluttede det hele med et brag af en BIS-finale

Kærlighed giver pote (kortfilm)

22-11-2021 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi ved alle, at menneskets bedste ven er vores hund. I ”Kærlighed giver pote” – er det en whippet, der hedder ”Bella”

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.