Hundeglam i Hørning

21-07-2017 12:21, af Anne Ekenberg

Bjørnkær Dyrepension, som ligger nær den lille, hyggelige landsby Jeksen i Hørning kommune, har det sidste døgns tid været genstand for en ikke særlig behagelig omtale i forskellige medier. Årsagen er den, at enkelte naboer til pensionen har klaget over hundeglam. Men hvordan er reglerne for hundehold nu lige? Og hvad er Planklagenævnet? Hunden.dk har undersøgt sagen og talt med Lisbet Bang, som til daglig leder Bjørnkær Dyrepension.

Copyright Ridehesten.com

Reglerne for hundehold

Det er egentlig ret simpelt. Bor du inden for byzonen, f.eks. i et parcelhuskvarter, må du have fire voksne hunde med tilhørende hvalpe under 18 uger. Punktum!

Har du over fire hunde, men ingen hundepension, betragtes du enten som en person, der har ”andre hundehold” eller som kennelejer. Her skal der være mindst 100 m til nærmeste nabo og 200 m til byzonegrænsen.

Men har du hundepension, eller ønsker du at anlægge en hundepension, skal der være 200 m til nærmeste nabo og 300 m til byzonegrænsen.

Når Bjørnkær Dyrepension derfor er udsat for klager fra deres naboer, er der rent juridisk ikke så meget at komme efter, skulle man mene. Bjørnkær Dyrepension overholder nemlig de foreskrevne regler til både nærmeste nabo og til byzonegrænsen.

Kommunen bestemmer

Som udgangspunkt er det kommunen, som bestemmer, hvis der skal ske ændringer i forhold til lokalplansområdet. Kommunen har altså en vis autonomi. Derfor ser man også, at der kan være forskel fra kommune til kommune, hvor mange høns man f.eks. må have i sin parcelhushave, og om man må opføre en nye garage. Men hvad angår antallet af hunde og afstande til naboer og byzoner, er reglerne ikke til at rokke. Så det må antages, at det er på det grundlag, at Hørning kommune har afvist klagen fra naboerne i første omgang, da pensionen har loven på sin side.

Planklagenævnet

En række naboer har så valgt at indgive en klage til Planklagenævnet. Planklagenævnet blev oprettet d. 1. februar 2017 og erstatter det gamle Natur-og Miljøklagenævn, og nævnet skal udelukkende behandle sager vedr. planlovgivningen, som er under revision. Planklagenævnet kan f.eks. annullere de enkeltes kommuners afgørelser om alt fra udhuse til sommerhuses beliggenhed.

Vi har et dejligt lokalsamfund

– Vi har et dejligt lokalsamfund her i Jeksen, fortæller Lisbet Bjørnkær. – Vi laver fællesarrangementer, hvor alle bliver inviteret, og her hygger vi os. Det passer heller ikke, at jeg ikke interesserer mig for sagen, for vi er bl.a. gået i gang med at bygge yderligere en vold for at imødekomme vores naboer. Men den har de så også klaget over. I forvejen har vi plantet en to meter høj pilehæk.

– Vi er meget påvirket af situationen, da vi aldrig har ønsket at genere nogen, men hvis vi ikke kan have vores dyrepension på landet, hvor skal vi så være? slutter Lisbet af.

Sagen vedr. Bjørnkær Dyrepension ligger nu hos Planklagenævnet. Dog skal pensionen ikke lukke, mens klagen bliver behandlet, som det blev beskrevet i indslaget fra tv2Østjylland. De kan sagtens holde åbent.

Hunden.dk vil naturligvis følge sagen nøje.

Kilder: tv2ostjylland.dk, bjornpension.dk, naevneneshus.dk/planklagenaevnet, pknafgoerelser.dk

Læs også

Vov vov, siger hunden

19-07-2018 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundes gøen kan være den dejligste lyd af alle, men det kan også være en rigtig irriterende lyd. Her får du lidt tips fra Spanielbogen om, hvordan du vænner hunden af med sin gøen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.