Hunde og hedeslag

03-07-2017 10:01, af Anne Ekenberg

Sommeren er over os, og solen dukker frem af sit skjul. Hvad gør vi så med vores firbenede venner, hvis det bliver for varmt?

Copyright Ridehesten.com

Du skal lige ind og handle – det tager bare fem minutter. En liter mælk, en pose pitabrød og en pakkepost. Fido kan sagtens holde til det – tror du. Men på de fem minutter er temperaturen steget fra de behagelig 22 grader til omkring 85 grader – også selv om bilen står i skyggen med let nedrullede vinduer.

Tungen ud af munden

Hunde sveder ikke på samme måde som os mennesker gennem huden. De sveder gennem tungen og poterne. Derfor ser vi, at hunden ”halser” for at holde kropstemperaturen nede. Vi ser også, at hunden halser hurtigere og hurtigere, jo varmere den får det, hvilket kaldes hyperventilation.  Den hurtige luftstrøm, hyperventilationen skaber, afkøler så luftvejene. Hunden vil også savle, og savlen går måske over i fråde, hvis det bliver rigtig slemt. Og når den savler, mister den væske og får endnu sværere ved at komme af med varmen. Det får kropstemperaturen til at stige yderligere, og inden længe er vores hund faldet om med hedeslag. Derefter mister den bevidstheden og vil dø, hvis ikke den bliver afkølet.

Køligt – men ikke iskoldt – vand

Først og fremmest skal du altså sørge for at afkøle din hund. Læg den i kølige omgivelser og rens munden for evt. savl og fråde. Dernæst overbruser du hunden med 15-20 grader varmt vand over hele kroppen, men især i lysken og bugen, hvor pelsen er tynd. Vandet må faktisk ikke være for koldt, for så trækker de små blodkar sig sammen, og hunden kan ikke komme af med varmen.

Hvis man ikke har adgang til en bruser, kan opvredet håndklæder eller tæpper også gøre det. Ja, selvsagt alt, som kan dyppes i koldt vand og vrides let op, kan bruges.

I svære tilfælde skal du søge dyrlæge, for hunden kan gå i chok, hvilket kræver iltbehandling og væskebehandling (drop).

Hunde med særlig risiko

Nu er biler jo ikke det eneste sted, en hund kan få hedeslag. Det kan også ske ved fysisk anstrengende leg med andre hunde, eller hvis du cykler en tur med hunden en varm sommerdag. Hvis du ejer en race med flad næse, f.eks. mops og engelsk bulldog, eller en hund med megen pels, eller måske en ældre hund, bør du også være forsigtig. Her vil et lille børnebassin af plastic måske være en god investering, så din hund kan dyppe poterne.

Må jeg slå bilruden ind?

Du ser en hund ligge livløs i en bil, og mistanken falder straks på hedeslag. Hvad kan du gøre, og hvad må du gøre? Dette er, hvad politiet siger:

-Find ejeren. Hvis bilen er parkeret foran et indkøbscenter, få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg.

-Få evt. nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.

-Hvis ejeren ikke dukker op, ring da 114 eller 112. Begge er politiets alarmnumre. 114 er det direkte servicenummer til politiet i hele landet og bruges, hvis henvendelsen ikke er akut. Du kan også ringe 1812, som er vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse. Vagtcentralen har døgnåbent.

-Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i livsfare. Ellers kan du få en bøde.

Måske vi alle skulle lægge 114 og 1812 ind på vores mobiltelefoner.

Kilder: netdyredoktor.dk, dyrenesbeskyttelse.dk, politiet.dk

Læs også

Hvad gør du hvis hunden får hedeslag?

24-06-2022 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude  

Kan din hund holde temperaturen nede?

02-06-2021 15:49, af Astrid Gerd Holtet

Hundens primære værktøj til at styre kropstemperaturen er åndedrættet – og hunde med en begrænset vejrtrækning er derfor i større risiko for hedeslag

Så skete det igen: Hundehvalp reddet fra bil

30-07-2019 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Betjente fra Københavns Politi reddede mandag eftermiddag en schæferhvalp fra en varm bil ved at afliste en rude

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.