Hugormebid kan være livsfarligt for din hund

10-06-2016 14:00, af Kasper Larsson
Varmen har gjort den eneste giftslange i Danmark, hugormen, aktiv igen. Hvis din hund bevæger sig i typiske hugorme-områder, såsom heder, skal du passe på.
Copyright Ridehesten.com
Du kan kende hugormen på den karakteristiske zig-zag stribe ned langs ryggen. (Foto: Shutterstock)

I perioden april-oktober er der mulighed for at møde hugormen i den danske natur. Hugormen kan kendes på dens brune farve og en sorte zig-zag stribe, der løber ned langs ryggen. I sjældne tilfælde kan hugormen også være helt sort – ikke at forveksle med snogen, der kan adskilles fra den sorte hugorm ved to klare gule/orange pletter i nakken. Hugormen er meget sky af natur og forsvinder, så snart den forstyrres eller fornemmer støj. Derfor er det sjældent, at hunde og andre kæledyr kommer i karambolage med den. Men hvis en hugorm føler sig truet ved f.eks. at blive trådt på, reagerer den ved blandt andet at sænke eller sætte sine 4-5 mm lange gifttænder ned i huden på truslen – i dette tilfælde hunden. Strandtur udviklede sig til et mareridt Det erfarede Henning Neidhardt og hunden Walde efter en tur på stranden ved Tisvilde. Walde gik og snusede i klitterne – nøjagtigt som hunde gør. "Jeg satte mig på bænken for at børste sand af min sko, og Walde gik rundt og snusede lidt. Men jeg lagde ikke mærke til noget mærkeligt. Så gik vi over til bilen, og der var heller ikke noget" fortæller Henning Neidhardt til lokalavisen.dk. Det var først, da de to kom hjem, at Walde begyndte at vise symptomer med fråde om munden, sitren og vejrtrækningsproblemer. Efter en akut tur til dyrlægen viste det sig, at den ellers livlige welsh springer spaniel var blevet bidt i kæben og nær havde mistet livet. Konsekvenserne kan være fatale Generelt reagerer mindre hunde kraftigere på biddet en større racer. Hugormebiddet kan genkendes på bidemærkerne, de to gifttænder giver ved siden af hinanden. Der vil typisk også være hævelse og rødmen i området omkring stedet. Konsekvenserne for hunden kan være store: • Røde blodlegemer kan sprænges (hæmolytisk krise), og de fleste hunde vil efterfølgende udvikle gulsot. • Anafylaktisk chok. Symptomerne er hurtig, svag puls, blålige slimhinder, kold hudtemperatur (specielt omkring ører og poter), kramper, uro og angst. • Død. Er din hund så uheldig at blive bidt, skal du gøre følgende: • Vær rolig og hold hunden i så meget ro som muligt. Jo højere puls din hund har, desto hurtigere spredes giften rundt i blodet. • Er din hund blevet bidt i benet, bind da noget stramt fast over stedet, hvor biddet sidder. Det forhindrer giften i at spredes hurtigt til resten af kroppen. • Søg dyrlæge! Hunden skal helst tilses inden 30 minutter. Hos dyrlægen vil hunden typisk modtage behandling for en række af følgevirkningerne af et hugormebid: • Medicinsk, for at modvirke chok og inflammation. • Antibiotika med henblik på at forebygge infektioner i og omkring biddet. • Hvis hunden har haft kramper, vil den også få krampenedsættende midler. • Eventuel blodtransfusion. Kilde: Hunden.dk/lokalavisen.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.