Hjertemislyd

19-05-2019 13:54, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Enhver grundig sundhedsundersøgelse af en hund, vil indbefatte at dyrlægen tager sit stetoskop frem og lytter til hunden. Gennem stetoskopet kan dyrlægen både lytte til hjertet og til lungerne, og høre om alt lyder som det skal.

En af de ting dyrlægen kan finde, når stetoskopet placeres over hjertet, er hjertemislyde, og sådanne mislyde er ofte tegn på alvorlige hjertesygdomme.

Hjertets normale lyd

Et sundt og raskt hjerte, afgiver nogle bestemte og meget tydelige lyde, når det slår. Lyde som let kan høres når et stetoskop placeres hen over hjerteregionen. Disse lyde beskrives typisk som ”lup” og ”dup”. Hvert ”lup” og hvert ”dup” skal være klare og velafgrænsede, så der mellem de to toner, ikke høres andet.

De almindelige hjertetoner opstår i forbindelse med hjertets pumpearbejde. Når hjertet slår, sker det ved at det skiftevis trækker sig sammen og slapper af. I forbindelse med hjerte sammentrækning og afslapning, er der nogle hjerteklapper, der lukker og åbner, for at sikre at blodet løber den rigtige vej rundt i kroppen. Når disse klapper lukkes, dannes der noget turbulens i blodet, som skaber hjertetonerne.

Når hjertet ikke lyder som det skal

Hos nogle hunde kan man høre mere end de velafgrænsede ”lup” og ”dup”, typisk som mere eller mindre tydelige suselyde. Disse lyde opstår som følge af unormale forhold i hjertet, eller unormale forhold i de store kar tæt på hjertet, og giver unormal turbulens i blodet, når hjertet slår.

Når dyrlægen hører en mislyd, vil han eller hun graduere mislyden, alt efter hvor tydeligt lyden høres. Mislyde gradueres fra et til seks, hvor et er den mildeste og seks er den kraftigste.

Når dyrlægen lytter på hjertet, vil han eller hun placere stetoskopet forskellige steder på begge sider af brystkassen. Det gøres blandt andet forbi visse mislyde høres tydeligst visse steder, afhængigt af, hvor i hjertet lyden dannes. Derudover høres nogle mislyde i hjertets sammentrækningsfase, og nogle i hjertets afslapningsfase. Ud fra placering af mislyden, og hvornår i hjertes sammentrækning og afslapningscyklus, den høres, kan dyrlægen i nogle tilfælde komme med et bud på årsagen til mislyden, men vil sjældent kunne stille en sikker diagnose. Ofte vil det være nødvendigt med yderlige undersøgelser, for at bestemme hvad der er galt.

Årsager til mislyde

Mislyde skyldes oftest sygdomme i hjertet. Hos enkelte unge, veltrænede eller drægtige hunde, kan man nogle gange høre mislyde, uden at finde sygdom i hjertet. Her skyldes lydende formentligt turbulens, der dannes fordi hjertet slår meget kraftfuldt.

Flere forskellige tilstande i hjertet kan give mislyde, og blandt de mere almindelige er fejl eller betændelse i hjerteklapperne, svækkelse af hjertevæggen (dilateret cardiomyopati), fejl i hjertets vægge eller tumorer. Ikke alle hjertesygdomme vil forårsage en mislyd.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har problemer med hjertet, bør du altid kontakte en dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Udstilling Roskilde: Vælg hund med mere end øjne og hjerte

08-05-2019 08:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den 10., 11. og 12. maj får du mulighed for at møde ikke færre end 9.369 forskellige hunde af 273 forskellige racer. Og det er det optimale udgangspunkt, hvis du går med tanker om at lukke et nyt pelset familiemedlem ind i dit hjem og hjerte

Kredsformand med stort hjerte

30-12-2018 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da en ældre mand lå for døden, og nægtede at forlade sine dyr, trådte kredsformand for Dyrenes Beskyttelse til og hjalp den aldrende mand og hans dyr

 

Dyrevennen Dennis Knudsen overtager Poul Thomsen-protektorat

25-12-2018 15:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dus med Dyrene-legenden, Poul Thomsen, overdrager protektor-titlen hos Dansk Dyreværn Århus til kendisfrisøren Dennis Knudsen, hvis hjerte banker varmt for dyr. Foreningen har netop holdt 70-års jubilæum og udvider snart med en hundepark på 20.000 kvadratmeter. Dennis Knudsen foretrækker dog stadig at style tobenede kunder

Er din hund en kommende stjerne?

07-06-2011 15:13, af Anne Kristine Tollestrup
Det Ny Teater afholder hunde-audition for at finde den helt rigtige hund til opsætningen af ”Annie”.

Blind hund maler

09-09-2012 08:12, af Tine Luther
Så har man hørt det med. En hund, der maler med pensel. En blind hund! Og overskuddet fra ”kunstværkerne” går til velgørenhed. Se den mærkværdige film om den lille kunstner via linket i denne nyhed.

Familie reddet af hund

14-01-2013 14:18, af Tine Luther
Fjelstrup: En sovende kvinde samt hendes tre børn slap fra en brand med livet i behold, fordi deres hund advarede om flammerne.

Lys på din hund skaber tryghed

08-09-2011 15:00, af Tine Luther
I den mørke tid er det ekstra vigtigt, at både hunden kan ses tydeligt af bilister i mørket – f.eks. ved hjælp af en speciel lampe monteret i dens halsbånd.

Tortureret egyptisk hund har endelig fundet et hjem

23-07-2016 17:30, af Kasper Larsson
Nogle gange kan man ikke tro sine egne øjne, eller de historier der verden over bliver fortalt om dyremishandling. Ikke desto mindre, og desværre, er de alt for ofte sande. Dette er også tilfældet med hunden Anubis, der mangler det meste af sin snude. Han har nu endelig fundet et hjem.

England: 100.000 kræver hårdere straf til dyremishandlende brødre

31-03-2016 09:44, af Tine Luther
Et videoklip viser, hvordan to engelske brødre mishandler deres hund. I sidste uge blev de tildelt en betinget straf på to år. I en underskriftindsamling har flere end 100.000 mennesker allerede skrevet under på, at brødrene skal have en hårdere straf.

Den nye modedille – tøj af hundehår?

02-07-2016 12:00, af Kasper Larsson
De fleste hundeejere der har en langpelset hund, kender til fænomenet at finde en tot hår på størrelse med hunden selv. Eller ”vindhekse” af pels, der omdanner den netop støvsugede stue til et behåret westernlandskab. Men fortvivl ej – kreative sjæle har fundet anvendelse for totterne

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tyve, vogt jer! Lulu er i byen

22-06-2019 11:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lulu er en af de racer, der ikke findes så mange af i Danmark. Hun er en polski owczarek podhalanski, en race, der findes cirka 30 af i landet

 

Rørende gensynsglæde ved Ring 7

23-06-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som opdrætter er det altid lidt svært at give sine hvalpe videre. Det er det også for Kate Frederiksen, der har opdrættet groenendael siden starten af 90’erne. I Vejen mødte hun en af sine hvalpe

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

12-06-2019 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 km/t kan en lille hund på 6 kg ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kg.

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Shyloch Statement gjorde det igen

22-06-2019 18:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Norske Helge Kvivesen og hans Shyloch Statement tog for anden dag i træk BIS 1 i Vejen

28 dygtige juniorhandlere

23-06-2019 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag stillede hele 28 juniorhandlere til start ved konkurrencen, der blev en svær opgave for den australske dommer

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Anklage: Betjent angreb kollega med hund

18-06-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En betjent i Københavns Politi er under mistanke for at have udsat en kollega for et hundebid, viser aktindsigt fra Rigspolitiet