Giardia – en encellet tarmparasit

13-06-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Den encellede tarmparasit, Giardia, kan give alvorlig diarré hos både hunde og mennesker

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Giardia er en lille encellet parasit, der kan leve i tarmen på både dyr og mennesker. Parasitten smitter via afføring og kan overleve i omgivelserne i flere måneder, hvis forholdene er rigtige.

Hvad er Giardia?

Giardia en lille organisme, der kun består af én celle. Denne type organisme kaldes også for en protozo. Den lever som en parasit, og dens livscyklus afhænger af dyret, herunder blandt andet hunden, som den snylter på.

Den kommer ind i hundens krop gennem munden. Fra munden føres den videre til hundens tarmsystem, hvor den lever og formerer sig. På et tidspunkt i dens livscyklus bliver parasitten til en såkaldt giardia-cyste, som udskilles med hundens afføring. Denne cysteform er meget hårdfør, og i denne form kan parasitten overleve i lang tid - ofte flere måneder - i omgivelserne, især hvis der er fugtigt. Cysterne kan på denne måde let smitte andre hunde, og dermed kan smitten spredes.

Hvad sker der, når en hund får giardia?

Nogle af de mest almindelige symptomer, der ses ved en giardia-infektion, er diarré, med lys og ildelugtende afføring. Der kan også i nogle tilfælde ses blod i hundens afføring. Hunden kan tabe sig, selvom den spiser normalt, og indtager lige så meget mad, som den plejer.

Symptomerne er oftest værst hos unge hunde, og ikke alle hunde, der smittes udvikler symptomer. Smittede hunde uden tegn på sygdommen, kan let smitte andre hunde, uden at man opdager det.

Hvad kan man gøre, hvis ens hund har Giardia?

Giardia-infektioner kan behandles medicinsk, og hunden skal ofte behandles af flere omgange for at komme infektionen til livs.

Som følge af parasittens gode evne til at overleve uden for hunden, er en vigtig del af behandlingen også en grundig rengøring og desinfektion af omgivelserne, herunder også hundens pels. Sker det ikke, risikerer man at hunden smittes igen og igen, på trods af den medicinske behandling.

Nogle undertyper af Giardia kan smitte til mennesker og gøre os syge. Det er derfor vigtigt at man blandt andet sørger for at have god håndhygiejne, hvis man har en hund med Giardia.  

Hvis du vil vide mere om Giardia, kan du glæde dig til næste nummer af HUNDEN, hvor vi har en artikel om emnet. Bladet udkommer i uge 7.

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Giardia hos Kennel Dittmer ved Ulstrup

04-03-2023 09:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har fulgt sagen med Kennel Dittmer, som har floreret på nettet den sidste tid. Nu er der nyt

Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Den nordsjællandske hundediarre fortsætter

11-04-2018 15:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Mariane Kjær Silset tror kun, vi har set toppen af isbjerget af diarreudbruddene hos hunde i Nordsjælland. Hun opfordrer til, at man får sin hund undersøgt

Giardia i Svendborg

18-02-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt

 

Dyreklinik: Giardia kan stamme fra hundeskov

19-02-2020 13:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har snakket med Korsgade Dyreklinik i Svendborg om de mange tilfælde af Giardia i området. Rygterne svirrer om, at en hundeskov er smittekilde

 

IBD – Inflammatory bowel disease

05-02-2022 08:50, af Astrid Gerd Holtet

IBD er en forkortelse for det engelske navn Inflammatory bowel disease, og dækker over en lang række sygdomme, hvor hundens tarmslimhinde forstyrres

Norge: Hverken Giardia eller parvovirus

14-09-2019 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Myndighederne i Norge kan nu udelukke flere årsager til sygdommene. Derudover har den norske kennel klub valgt at refundere 75 procent af tilmeldingsgebyret til weekendens aflyste udstilling

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.