Forskning: Kamphunderacer bag flest angreb

09-01-2019 08:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk forskning viser, at hunde, der oprindeligt er avlet til kamp, står bag de fleste angreb på andre hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I Sverige er debatten om forbud af visse hunderacer blusset op, og nu vejrer fortalerne for et forbud morgenluft, da ny forskning støtter deres sag. Det skriver SVT Nyheter.

Det er forskning fra Linnéuniversitetet i Kalmar, der viser en sammenhæng mellem visse hunderacer og angreb på andre hunde.

Bag forskningen står professor i miljøvidenskab Sirkku Sarenbo. Hendes studier viser, at kamphundetyper som amstaff og pitbull terrier er overrepræsenteret i statistikken, og hun mener faktisk, at racer som disse udgør et problem for dyrevelfærden i Sverige.

– Vi har bevidst avlet visse egenskaber frem i forskellige hunderacer. Skal man ikke på jagt, skal man ikke købe en jagthund, og skal man ikke have hundeslagsmål, skal man ikke anskaffe sig en hund, som historisk set er blevet brugt til hundekampe, siger hun til SVT.

Er uddannelse vejen?
Hun mener, at en del af løsningen på problemet kan være uddannelse.

– Uddannelse er vigtig, men man skal være opmærksom på, at trods god opdragelse, kan disse hunde trigges til at angribe andre hunde i visse situationer, lyder det fra professoren.

Pierre Wahlström fra det svenske forsvars hundetjeneste har gennem 25 år testet omkring 3000 hundes mentalitet, og han er ikke overrasket over resultaterne i forskningen.

– De fleste hunde har et signalsystem med kropssprog og lyde, som vi mennesker forstår. Hunde, som er fremavlet til kamp, viser andre signaler, som vi ikke opfatter, før det er for sent. Det er fine, søde og dejlige hunde, indtil det går galt, lyder det fra Pierre Wahlström.

Han vil gerne gå et skridt videre end bare uddannelse af ejere og opdrættere.

– En fordel ved at indføre et hundekørekørekort er, at vi på den måde får de seriøse ejere ind, som virkelig gerne vil disse hunde. Men hundekørekortet er måske ikke tilstrækkeligt. Vi bør diskutere et forbud mod racerne og kigge til vores nabolande, der allerede har indført forbud, siger han.

I Danmark har der været forbud mod visse racer siden 2010 og enkelte i lægnere tid end det. I Norge har man haft forbud mod seks racer siden 2004.

Info

Forbudte racer i Danmark og Norge

Disse racer er forbudt i Danmark

- Pitbull terrier
- Tosa inu
- Amerikansk staffordshire terrier
- Fila brasileiro
- Amerikansk bulldog
- Boerboel
- Kangal
- Centralasiatisk ovtjarka
- Kaukasisk ovtjarka
- Sydrussisk ovtjarka
- Tornjak
- Sarplaninac
- Dogo argentino

Disse racer er forbudt i Norge

- Pitbull terrier
- Amerikansk staffordshire terrier
- Fila brasileiro
- Tosa inu
- Dogo argentino
- Tjekkoslovakisk ulvehund

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Glædestårer på førstedagen i Vejen

10-06-2016 20:02, af Kasper Larsson
DKKs internationale udstilling i Vejen er skudt i gang. Fredagens vinder blev whippeten Twyborn Isabelle Riviére, ejet af Sylvia og Bengt Widén fra Sverige.

Hvad blev der af de 20 bosniske hunde

11-12-2020 11:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag fortalte vi om en uhyggelig sag om smugling af hunde til Sverige. Vi fortalte også, at 20 af hundene kom til Danmark. Det viser sig nu at være forkert

NOSTALGI: Historien om hunden, der sørgede sig ihjel

31-07-2021 11:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Denne historie stammer fra oktobernummeret fra 1981. Historien skulle være ganske sand, og det er Staffan Møllerberg, der var sportsreporter på Radio Kronoberg i Sverige

Danmark vandt NM i vildtspor for retrievere

02-08-2011 13:20, af Nina Marie Villadsen
Danmark har vundet det Nordiske Mesterskab i Vildtspor 2011, som blev afholdt i området omkring Ludvika, Dalarna, Sverige

Terapihunde hjælper voldsramte kvinder

30-11-2014 11:31, af Tine Luther
To labrador retrievere arbejder som terapihunde på en psykiatrisk klinik i Sverige. Den svenske kennelklub har for første gang uddelt udmærkelsen ”Årets sociale tjenestehund” – og den gik til de to labradorer.

Hunden.dk kommer til MyDOG

02-01-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag åbner dørene til nordens største hundeudstilling, MyDOG. I år er hunden.dk på plads i Sverige, så du kan følge begivenhederne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.