Forgiftninger hos hunde – hvad skal du gøre?

04-02-2018 10:55, af Astrid Gerd Holtet

Der findes en række ting, der er giftige for hunde og som kan være livsfarlige for dem at indtage – vi ser lidt på nogle af de mest almindelige forgiftninger og på, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er en lang række ting, der er giftige for hunde, og som kan være livsfarlige for dem at spise. Flere af disse ting kan de møde i dagligdagen – og det er derfor vigtigt at man som hundeejer ved, hvad der er giftigt, og hvad man skal gøre hvis hunden spiser det.

Nogle af de mest almindelige forgiftninger, man ser hos danske hunde,  er chokoladeforgiftninger, xylitiolforgiftninger og forgiftninger med rottegift eller medicin.

Xylitolforgiftning

Xylitol er et sødestoffer, der blandt andet kan findes i nogle typer af sukkerfrit tyggegummi og i nogle tandpastamærker. Stoffet påvirker hundens blodsukker og giver et fald i blodsukkerniveauet, der kan være potentielt dødeligt. Derudover skader det også hundens lever. Symptomerne der ses, hvis hunden har spist xylitol er blandt andet opkastning, træthed, slingrende gang og kramper. Der skal ikke særligt store mængder til at give problemer – hos en lille hund kan to til tre stykker tyggegummi være nok til at forgifte den.

Chokoladeforgiftning

Chokolade indeholder stoffet theobromin, som påvirker nervesystemet, og hunde kan ikke tåle det i samme mængder, som mennesker kan. Chokolade, der for os er en lækker snack, er derfor potentielt livsfarligt for hundene. Nogle af de symptomer, der ses ved indtag af chokolade, er forhøjet kropstemperatur, kramper, slingrende gang, opkastning, diarré og øget hjertefrekvens med rytmeforstyrrelser.

Indholdet af theobromin er højere i mørk chokolade end i lys, og dermed er mørk chokolade farligere for hunden. Det betyder dog ikke at lys chokolade ikke kan forgifte hunde, og jo mindre hunden vejer, jo mindre chokolade skal der til, før det giver problemer.

Medicin

Meget af det medicin vi ofte har i hjemmet, som eksempelvis de almindelige smertestillende håndkøbsprodukter, kan i ganske små mængder være livsfarlige for hundene. Flere af disse stoffer kan give varige skader på eksempelvis leveren eller nyrerne – skader som kan være irreversible, når de først er opstået.

Rottegift

Rottegift virker ved at forhindre blodet i at størkne og derfor er forgiftninger med rottegift forbundet med blødningsforstyrrelser. Inden for nogle dage efter at hunden har spist giften, vil man blandt andet kunne se at hunden pludseligt begynder at bløde fra næsen, kaster blod op, får blodig diarré eller at den begynder at bløde fra slimhinderne i munden.

Hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude?

Hvis man mistænker, at ens hund har spist noget giftigt, er det vigtigt at man reagerer med det samme. Dyrlægen har mulighed for hjælpen hunden, og det kan i nogle tilfælde ske ved at få den til at kaste op. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for at hunden udvikler symptomer – og den bedste effekt ses hvis det sker indenfor 30 minutter efter at den har indtaget giftstoffet. Det er også muligt at give hunden aktivt kul, der hæmmer optagelsen af stoffet i tarmen, og for nogle forgiftninger findes der en modgift, som hunden kan få. Det kan være en rigtig god idé at medbringe indpakningen, på det hunden har spist, hvis det er muligt – det giver dyrlæge mulighed for at se, hvilke stoffer det indeholder, og vælge den bedste behandling.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Chokolade lægges ud med målet at forgifte hunde

23-10-2013 14:07, af Tine Luther
Tilsyneladende har hundehadere i Sverige fundet på at lægge chokolade, som kan forgifte hunde, ud på populære luftesteder i Vetlande midt i Sydsverige.

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

Tyggegummi kan være livsfarligt for hunde

02-01-2018 08:37, af Astrid Gerd Holtet

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde

 

Kontakt altid dyrlægen, hvis hunden har spist chokolade

27-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Randers Dyrehospital har i løbet af weekenden fået tre hunde ind, der havde spist chokolade. Hundene er alle raske igen, og dyrlæge Lone Plum opfordrer hundeejere til at kontakte dyrlægen, hvis der er mistanke om, at ens hund har spist chokolade

Forgiftninger: Del 1 - Når hunden forgiftes

15-07-2011 09:59, af Anne Kristine Tollestrup
Tema: Forgiftninger - Mange stoffer fra vores nærmiljø kan udgøre en risiko, såfremt hunde indtager eller kommer i kontakt med dem.

Påskens fristelser kan være farlige for din hund

10-04-2014 15:45, af Tine Luther
Påsken er en tid med god mad, chokolade og andre lækkerier. Men fed og salt mad kan være skadeligt for din hund og nogle godbidder, som eksempelvis mørk chokolade kan tilmed være livsfarligt.

Hold juledekorationen væk fra hunden

01-12-2018 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Juledekorationer i hundehøjde kan være fristende for den nysgerrige hund og de kan give problemer, hvis hunden spiser dem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt