Forebyggende antibiotikabehandling er ofte overflødig

08-07-2017 06:18, af Anne Ekenberg

AniCura, en af Europas førende virksomheder indenfor dyrlægebehandling af kæledyr, har gennemført et større studie af infektioner og antibiotikaanvendelse i forbindelse med operationer på kæledyr. Studiet af cirka 1000 hunde, som blev opereret på 50 forskellige dyrehospitaler i Europa, viser, at antibiotika ikke er en løsning for at undgå infektion

Copyright Ridehesten.com

Forebyggende antibiotikabehandling i forbindelse med forskellige typer af operationer, er almindelig indenfor dyrlægebehandling, men AniCuras nye studie viser, at dyrehospitaler, som ofte anvender antibiotika forebyggende inden operationer, ikke har lavere antal infektioner efter operation end andre.

1035 hunde deltog i studiet. Hundene blev undersøgt 7 dage efter operationen og igen 30 dage efter for på en sikker måde at kunne identificere infektioner som følge af operationen.

På klinikkerne i Sverige, Norge og Danmark opstod der infektioner i 6,3 procent af tilfældene, samtidig med at cirka 30% fik antibiotika forebyggende. I Tyskland, Østrig og Holland var andelen af infektioner cirka den samme (5,9 procent), men den store forskel er, at cirka 80% af patienterne fik forebyggende antibiotika.

– Set i et europæisk perspektiv er jeg overbevist om, at vi yderligere kan mindske brugen af antibiotika og modvirke udviklingen af multiresistente bakterie uden at øge risikoen for infektion. Udføres en operation med den rette teknik og gode hygiejnerutiner samt i ikke-inficeret væv, er det ofte unødigt at anvende antibiotika, forklarer Ulrika Grönlund, kvalitetsansvarlig hos AniCura.

Formålet med AniCuras studie af medicinsk kvalitet og patientsikkerhed på dyrehospitaler er at finde forbedringsområder og at dele viden over landegrænser og imellem dyrehospitaler og -klinikker.

Læs også: Hunde og hedeslag

Flere resultater fra studiet:

-Studiet omfattede 50 dyrehospitaler og 1035 operationspatienter i seks europæiske lande.

-Totalt set var 75% af operationerne såkaldt rene operationer, dvs. udført i ikke-inficeret væv uden at organer med almindelig bakterieflora blev berørt.

-Ved i gennemsnit 6% af operationerne opstod en infektion, hvilket er på linje med, hvad der beskrives som normalt i veterinærvidenskabelig litteratur.

-Totalt set fik færre patienter antibiotika efter operationen sammenlignet med sidste år. 61% fik antibiotika efter operationsdagen i 2016 sammenlignet med 50% i år.

Kilde: /pressemeddelse

Læs også

Palshof: Problemet er ikke de ekstra besøg

01-02-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk

Hundene skal også behandles med de rigtige antibiotika

14-11-2012 12:04, af Tine Luther
Ny vejledning til dyrlægerne sætter fokus på antibiotikaresistens.

Nu kan man selv lave en hurtig test for borrelia

04-04-2012 09:54, af Tine Luther
Borrelia overføres til mennesker via skovflåtbid, og formentlig smittes et par tusinde personer hvert år i Danmark. Sygdommen kan i værste fald give følelsesløshed og lammelser, sådan som det skete for politikeren Mimi Jakobsen. Det er vigtigt at påvise sygdommen tidligt, da sygdommen effektivt kan behandles med antibiotika. Trix borreliatest er en ny test, hvor man selv kan påvise, om skovflåten er inficeret med borrelia.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.