Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

En tredjedel af alle danskere bliver i løbet af deres liv ramt af kræft, og ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste rapport fra 2023 har der de seneste år været en stigning i antallet af nye registrerede kræfttilfælde i Danmark. Men det er ikke kun mennesker, som hyppigere bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, det gælder i stigende grad også vores kæledyr. Sådan lyder det fra specialdyrlæge hos AniCura Aarhus Dyrehospital, Steen Engermann, som er specialiseret inden for diagnostik og behandling af kræftsygdomme.

- Hunde og katte har i mange hjem en langt højere status i dag end tidligere. Det er blandt andet medvirkende til, at man i højere grad passer på kæledyrene og sørger for, at de kommer oftere til dyrlæge og sundhedstjek, hvilket bidrager til, at den gennemsnitlige levealder stiger. Men i takt med at kæledyrene bliver ældre, stiger risikoen for en lang række sygdomme, og derfor er det meget naturligt, at flere hunde og katte diagnosticeres med kræft, som netop er hyppigere med alderen, siger Steen Engermann og fortsætter:

- Derudover spiller det også en vigtig rolle, at mange danskere er langt bedre oplyst og har mere viden om kræft end tidligere. Det gør blandt andet, at kæledyrsejere er mere opmærksomme på tidlige advarselssignaler og derved ikke tøver med at få deres hund eller kat undersøgt hos dyrlægen, når de ser tegn på sygdom.

Ifølge Steen Engermann vil de fleste kræfttyper vise sig i form af tumorer eller knuder, som sidder i relation til huden. Derfor anbefaler han, at man som kæledyrsejer er særligt opmærksom på disse faresignaler og kontakter sin dyrlæge, hvis man opdager en knude.

Store fremskridt i behandlingen af kræft

Selv om fortsat flere kæledyr bliver diagnosticeret med en kræftsygdom, er man i dag blevet væsentlig bedre til at behandle sygdommen, så flere hunde og katte enten overlever eller får forlænget levetiden i en årrække. Det skyldes, at der løbende bliver forsket og udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra Steen Engermann:

- I langt de fleste tilfælde vil kræftbehandlingen kræve operation eller medicinsk behandling som eksempelvis kemoterapi. Dog er der kommet flere nye behandlingsformer blandt andet medicin, der kan sprøjtes direkte ind i tumoren, således tumoren dør og falder af. Derudover er der også flere dyrehospitaler, som er begyndt at tilbyde elektrokemoterapi, der er en lokalbehandling til brug ved visse tumorformer – eller som supplement til en operation, hvis man skal mindske risikoen for, at der er efterladt potentielle kræftceller.

Til trods for løbende fremskridt i behandlingen af kræft hos kæledyr, understreger Steen Engermann, at det fortsat er afgørende, at sygdommen opdages så tidligt som muligt, da tidlig behandling kan øge chancerne for helbredelse. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.